Investorile kasulikud allikad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investorile kasulikud allikad

Siim Näks

15.08.2019 08:10

iStockphoto

Investeerimisel on õigete otsuste tegemisel kõige suurema kaaluga tegur informatsioon. Ilma kiire ja kvaliteetse informatsioonita on raske edukalt investeerida. Käesolevas artiklis on välja toodud mõned enimtuntud informatsiooni allikad ja tööriistad, mida investorid võiksid kasutada.

Yahoo! Finance (finance.yahoo.com)

Statista andmete kohaselt on USA populaarseim rahanduse portaal 70 miljoni kuise külastajaga Yahoo! Finance. Portaal kajastab reaalajas börsil kaubeldavate aktsiate ja fondide hinnamuutuseid ning samuti ka tähtsamaid uudiseid (artiklid ja videod), mis võivad potentsiaalselt turgudel hindasid mõjutada. Portaali saab kasutada nii arvutis, kui ka eraldi Yahoo! Finance mobiilirakenduses.

Huvi pakkuva sümboli otsingusse sisestamisel saab näha selle hinnaliikumise graafikut, peamiseid suhtarve, kauplemisstatistikat, finantsaruandeid ja palju muud. Lisaks saab veel näha optsioonide hindasid, analüütikute soovitusi ja hinnavahemikke ning ka alla laadida enda soovitud perioodi ajaloolisi hindasid. Eelmainitu on kõik tasuta paketi sees, kuid portaal pakub ka tasulist paketti ($34,99 kuus või $349,99 aastas). Tasulise paketiga lisandub veel mitmeid erinevaid funktsioone nagu näiteks kolmandate osapoolte analüüsid, aktsiate õiglase väärtuse analüüs, vähem reklaame, reaalajas vestluse tugi jpm.

Mõnevõrra vähem populaarsed, kuid sarnase põhimõttega finantsportaalid on: Google Finance, MSN MoneyCentral, CNN Money.

TradingView (www.tradingview.com)

Yahoo! Finance’ile veel üks sarnane, kuid rohkem tehnilise analüüsi pooldajatele ning ka päevakauplejatele mõeldud portaal on TradingView. Tegemist on veebipõhise graafikute koostamise tööriista ja kauplemise sotsiaalvõrgustikuga. Portaalis saab sümboli järgi vaadata sobivat aktsiat, valuutapaari või krüptoraha ning lisaks teistest portaalidest leitavatele suhtarvudele ja hinnaliikumise graafikule on lehel ka ostu- või müügisoovitused toodud välja vastavalt alusvara tehnilistele indikaatoritele.

Olulise osa portaalist moodustab selle sotsiaalvõrgustiku pool. Inimesed saavad endale sinna kasutaja teha ja postitada oma kauplemisideid või vaadata teiste omi. Kasutajate ideid saab filtreerida varaklasside lõikes, erinevate graafikute mustrite järgi, tehniliste indikaatorite järgi jne. Lehekülje põhifunktsioonid on kõikidele tasuta, kuid on ka tasulisi pakette (13-50 USD kuus), mis sobivad eelkõige päevakauplejatele, kellel on vaja reaalajas hindade liikumisi, SMS teavitusi, üle 3 tehnilise indikaatori ühele graafikule ja palju muud.

TipRanks (www.tipranks.com)

Erinevalt eelnevalt mainitud veebilehtedest, kus tasuta paketiga saab enamik funktsioone kasutada, on TipRanksi tasuta versioon üpriski piiratud. Tegemist on platvormiga, mis kogub mitmetest avalikult kättesaadavatest allikatest kokku analüütikute soovitused USA ja Kanada aktsiatele ning reastab analüütikuid vastavalt nende eelnevate soovituste edukusele.

Top 25 Wall Street analüütikud. Allikas: TipRanks

Lehe tasuta versioonis saab vaadata Wall Streeti TOP 25 analüütikut kõikide sektorite lõikes, kes on reastatud viimase aasta analüüside edukuse järgi (tasulises versioonis saab erinevaid sektoreid valida, muuta ajavahemikku ja võrrelda tootlust turuga). Samuti näeb ka iga parima 25 analüütiku viimast 10 soovitust. Lehel on ka analüütikute enim soovitatud aktsiad, kuid tasuta versioonis on nähtaval vaid populaarseimad sektorid. Tasulistes versioonides on veel palju kasulikke funktsioone ja nende pakettide kuumaksud on Premium ja Ultimate paketi puhul vastavalt 30 ning 50 dollarit.

FinViz (www.finviz.com)

Veel üks populaarne väärtpaberite ja valuutade jälgimise lehti on FinViz, mis võimaldab kasutada nii fundamentaalanalüüsi, kui ka tehnilise analüüsi tööriistu. Enamus lehe funktsioonidest on tasuta, kuid nagu ikka, saab tasulise paketiga ($39,50 kuus) erinevaid lisasid juurde ja reklaamidest lahti. Lehel saab ka vaadata erinevate seadistustega turu- ja sektoripõhiseid hinnaliikumisi (vt pilt all), mis annavad indikatsiooni turu meelestatusest. Lisaks saab FinViziga hõlpsalt börsil kaubeldavaid fonde jälgida ning ka nendest soojuskaarte vaadata. Lehel on tagasihoidlik disain, seda on lihtne kasutada ning tasuta versioonil on väga palju erinevaid võimalusi, mis muudavad lehe võimsaks abivahendiks nii investeerimisel kui ka kauplemisel.

S&P 500 sektorite hinnaliikumised. Allikas: FinViz

Seeking Alpha (www.seekingalpha.com)

Keskmisest kogenenumale investorile mõeldud Seeking Alpha on 2004. aastal loodud platvorm, kus on peamiselt lehe kasutajate enda poolt kirjutatud analüüsid kindlate investeeringute kohta. Analüüside autoriteks on nii professionaalsed investorid, kui ka kogenud jaeinvestorid. Artiklid annavad põhjaliku ülevaate vastava autori hindamismeetodist ja -tulemustest. Lehe kasutajal tuleb huvipakkuv sümbol, autor või märksõna lehe päises olevasse otsingusse kirjutada. Esilehel on toodud välja populaarseimad artiklid, uudised, päeva suurimad liikujad (aktsiad, võlakirjad ETF-id, krüptovaluutada jms), uued artiklid jpm. Alternatiivina võib kaaluda The Motley Fool platvormi.

JustETF (www.justetf.com)

Euroopas noteeritud börsil kaubeldavate fondide (UCITS ETF) leidmiseks, jälgimiseks ja omavahel võrdlemiseks on hea kasutada JustETF lehte. Lehel saab ETF-e otsida või filtreerida vastavalt varaklassile, huvipakkuvad selekteerida ning neid siis omavahel võrrelda. Ühtlasi on lehel ka strateegia väljatöötamise tööriist (Strategy Builder), kus tuleb panna mõned sisendid (sh portfelli suurus, riskitaluvus, võlakirjade osakaal jms) ning tööriist näitab milliste sektorite börsil kaubeldavatesse fondidesse peaks investeerima. Lehe peamised funktsioonid on tasuta, kuid tasulise versiooniga (9,90 eurot/kuu) saab oma portfellist palju detailsema analüüsi, teha ajaloolise tootluse simulatsioone ning panna kokku ka kuni viis portfelli (tasuta versioonis võimaldatakse vaid ühte).

Finantsportaal ja Balti analüüsid (fp.lhv.ee)

Eesti investorite seas populaarne eestikeelne investeerimisteemaline veebileht on LHV finantsportaal. Portaali ilmub iga nädal mitu uut LHV analüütikute poolt kirjutatud börsiartiklit ning esilehel näeb ka erinevate Eesti uudiste portaalide viimaseid uudiseid. Samuti on portaalil väga aktiivne foorum, kus arutatakse nii Balti kui ka välisbörside uudiseid. Portaalis saab ka näha Balti turu sügavust ja leida maailma suuremate turgude kohta informatsiooni.

Balti börsidel investeerijate jaoks on lehel ka sektsioon Balti analüüsid, kust saab kätte LHV analüütikute põhjalikke Balti börsiettevõtete analüüse (ca 20 firmat). Alamlehelt leiab nii kvartaalseid analüüse, kui ka suuremaid aastaseid ülevaateid kaetavatest ettevõtetest. Ühtlasi saavad Balti analüüside tellijad ka igal hommikul endale e-kirja viimase päeva olulisematest Balti majandusuudistest. Finantsportaali kasutamine on tasuta ning ligipääs Balti analüüsikeskkonnale maksab 6 eurot kuus.

Nagu varasemalt mainitud, siis ühte kindlat allikat, mille põhjal peaks kõik oma investeerimisotsused tegema, pole, vaid tulekski vastavalt kogemusele ja investeerimisstiilile kombineerida erinevaid allikaid. Kirjuta kommentaaridesse milliseid allikaid kasutad kõige rohkem Sina oma investeerimistegevuses.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon