Augusti populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Augusti populaarseimad aktsiad

Siim Näks

05.09.2019 08:00

iStockphoto

Augustis, mil maailma kahe suurima majanduse vahelised suhted muutusid veelgi pingelisemaks, tegid LHV kliendid enim tehinguid Tesla, Šiaulių bankase ja Nvidia aktsiatega. Edetabelisse sattus ka üks uus tulija.


LHV klientide enimkaubeldud aktsiad augustis. Allikas: LHV

Tesla

Käesoleval aastal igal kuul LHV klientide populaarsete aktsiate esikümnes olnud Tesla (TSLA) oli augustis juba neljandat kuud järjest esikohal. Augusti alguses teatas Tesla, et tuuakse tagasi tasuta kiirlaadimine (supercharging) oma Model X ja S autodele, et suurendada antud mudelite müüki. 7. augustil sai Tesla kohtukutse USA Maanteeliikluse Ohutuse Ametilt seoses Tesla Model 3 ohutuse probleemidega. Kõigest kaks päeva hiljem kirjutas Reuters Tesla Model S omanikust, kes kaebas ettevõtte kohtusse kuna väidetavalt ettevõte piirab oma tarkvara uuendusega vanemate mudelite akumahtu. Augusti alguses tuli välja veel üks kohtuasi, kus Model 3-ga autoõnnetuses hukkunu perekond kaebas Tesla kohtusse.

Hoolimata nendest uudistest, langes TSLA aktsia võrdlemisi vähe kuu esimesel poolel, kuid 14. augustil langes ettevõtte aktsia 6,5% ning järgneval päeval langes veel ligi 2%. Langusel üht kindlat põhjust oli raske leida, kuid eeldatakse, et selle põhjustas üldine turu langus nendel päevadel ning ühe analüütiku uurimus, kus ilmnes, et Teslas on väga suur tööjõu voolavus kõrgete juhtide seas. Kuu teises pooles suutis ettevõtte aktsia mõnevõrra taastuda ning lõpetas kuu 7,0% langusega. TSLA sulgemishind oli 3. septembril 225,01 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe (forward P/E) 56,96.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega siin.

Šiaulių bankas

Enimkaubeldud Balti väärtpaber oli augustis Leedu suuruselt neljanda panga Šiaulių Bankase (SAB1L) aktsia. SAB1L aktsia oli ühtlasi enimkaubeldud väärtpaber tervel Balti börsil, mitte vaid LHV klientide seas. SAB1L aktsia alustas ja lõpetas augustikuu 0,50 euro tasemel, kõikudes kuu jooksul minimaalselt.

Kuu alguses avaldas ettevõte oma teise kvartali finantstulemused, mis näitasid laenumahtude oodatust suuremat kasvu ning ka oodatust paremat netointressi- ja vahendustasutulu. Samas olid ka ettevõtte tegevuskulud prognoosidest kõrgemad, tingituna osaliselt kiiresti kasvavatest IT- ja turunduskuludest. 12. augustil teatas ettevõte börsiteates, et juhatus on otsustanud läbi vaadata strateegilised alternatiivid, millega toetada panga tegevuse edasist kasvu ja suurendada aktsionäride väärtust. LHV analüütiku Sander Danili sõnul võib teade viidata Šiaulių bankase osaniku Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) soovile müüa oma 26% osalus. "Tänaseks on Šiauliu pangast saanud riigi suuruselt neljas pank, mis on hästi kapitaliseeritud ja efektiivne ning ei vaja enam EBRD tuge. Seetõttu poleks EBRD soovis oma osalus müüa midagi imelikku," arvas Danil. SAB1L sulgemishind oli 3. septembril 0,498 eurot.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu SAB1L viimase viie aasta tootlusega siin.

Nvidia

Kui mai ja juuni olid graafikaprotsessorite (GPU) tootmisega tegeleva Nvidia (NVDA) jaoks suurte liikumistega kuud (mai: –24,9%; juuni: 20,8%), siis juulis liikus ettevõtte aktsia vaid –2,2% ning augustikuu liikumine oli veelgi väiksem: –1,0%. Olgugiet kuine liikumine oli ettevõtte aktsial väike, siis kuusisene liikumine oli üpriski suur.

Kuu esimese viie päevaga langes NVDA aktsia ligi 11% ning 5. augustiks, mil Hiina lasi esimest korda oma valuutal nõrgeneda dollari suhtes üle 7 dollari piiri, maksis Nvidia aktsia 150,79 dollarit. 15. augustil avaldas Nvidia oma teise kvartali finantstulemused, mis olid analüütikute ootustest mõnevõrra paremad – päevaga tõusis ettevõtte aktsia üle 7% ning neli päeva peale tulemuste avaldamist oli ettevõtte aktsia hind taastunud ligi 15% hinnatasemele 170,78 dollarit. Kuu viimased kaks nädalat ei liikunud ettevõtte aktsia enam olulisel määral ning lõpetas kuu 167,51 dollari tasemel. NVDA sulgemishind oli 3. septembril 164,17 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 23,19.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu NVDA viimase viie aasta tootlusega siin.

Apple

Sarnaselt Nvidiaga oli ka Apple’i (AAPL) aktsia kuine muutus väike, kuid kuusisesed liikumised suured. Juuli lõpus saavutatud tipust 213,04 dollari tasemelt kukkus aktsia kolinal alla 5. augustiks hinnatasemele 193,34 (viie päeva langus: –9,3%). Sarnaselt Nvidiale, on ka Apple väga sõltuvuses USA-Hiina vahelistest kaubandussuhetest, seega mõjutas ka AAPL aktsiat Hiina otsus lasta oma valuutal nõrgeneda. Kuid kauaks aktsia alla 200 dollari piiri ei jäänud ning juba kolm päeva hiljem lõpetas hinnatasemel 203,43 dollarit.

Kuu keskel teatas USA valitsus, et osad tooted (sh nutitelefonid) vabastatakse augusti alguses seatud tollimaksudest erinevatel põhjustel (tervis, riiklik julgeolek, turvalisus jne) kuni detsembri keskpaigani. Selle uudise peale tõusis AAPL aktsia päevaga 4%, kuid järgmisel päeval langes USA 10-aastaste riigivõlakirjade tootlus madalamale 2-aastaste võlakirjade omast, mida osad tõlgendavad majanduslanguse alguse näitajana ning AAPL aktsia langes 3%. Mõned päevad hiljem hind taastus ning kuu lõpetas Apple hinnatasemel 208,49 dollarit, mis teeb augustikuu languseks –2,4%. AAPL sulgemishind oli 3. septembril 205,70 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 16,08.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu AAPL viimase viie aasta tootlusega siin.

Facebook

Ka Facebooki (FB) aktsiat mõjutab USA-Hiina vaheline kaubandussõda, mistõttu alustas väärtpaber augustit ligi 6% langusega hinnatasemele 181,73 dollarit. Lõikuskuu teises pooles müüs Facebooki asutaja ja tegevjuht Mark Zuckerberg ligi 1,6 miljonit ettevõtte aktsiat väärtuses 296 miljonit dollarit, kuid kuna Zuckerberg on ka viimastel aastatel omajagu aktsiaid müünud, et rahastata oma heategevusorganisatsiooni, ei võtnud investorid seda uudist ohumärgina ning aktsia hind püsis üpriski samal tasemel. Kokku on ta müünud käesoleval aastal 2,9 miljonit aktsiat väärtuses 526 miljonit dollarit ning eelmisel aastal müüs ta 28,9 miljonit aktsiat väärtuses 5,3 miljardit dollarit. Rohkem suuremaid uudiseid FB aktsia kohta augustis ei olnud ning aktsia lõpetas kuu 4,4% langusega. FB sulgemishind oli 3. septembril 182,39 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 19,20.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu FB viimase viie aasta tootlusega siin.

Beyond Meat

Esimest korda populaarsete aktsiate edetabelisse jõudnud Beyond Meat (BYND) on käesoleva aasta mais börsile tulnud USA taimse liha tootja. IPO hinnaks kujunes 25 dollarit ja aktsia tõusis vähem kui nädalaga enam kui 300 protsenti üle 75 dollari, käies juuli teises pooles korraks ära ka üle 230 dollari. Ettevõte on asutatud 2009. aastal Californias ning nad on algusest peale tegelenud liha taimsete asendustoodete väljatöötamise ja valmistamisega. Tooteid luuakse ubadest, teraviljadest ja õlidest ning need peaksid olema maitse, lõhna ja tekstuuri poolest samaväärsed tavalise lihaga. Beyond Meat on USA-s paljude restoranide menüüs ning viimaste uudiste kohaselt hakatakse seda pakkuma kohvikuketis Dunkin Donuts (DNKN) ning Subway restoranides.

Ettevõtte aktsia on olnud stabiilses languses sellest ajast saadik, kui avalikustati II kvartali finantstulemused. Olgugi, et II kvartali käive oli analüütikute ootustest märgatavalt kõrgem (ootus: 52,7 miljonit dollarit; tegelikkus: 67,3 miljonit dollarit), oli kahjum aktsia kohta paraku suurem, kui oodati (ootus: 0,08 dollarit aktsia kohta; tegelikkus: 0,24 dollarit aktsia kohta), mis pani ettevõtte aktsia langema. Juuli lõpus tuli avalikuks, et ettevõtte insaiderid olid müünud aktsiaid hinnatasemel 160 dollarit aktsia kohta. Uudise peale avanes BYND aktsia 1. augustil ligi 11% madalamalt, kui oli 31. juuli sulgemishind (175,14 dollarit vs 196,51 dollarit).

15. augustil langes ettevõtte aktsia 10%, kuigi ühtegi ettevõttega seotud uudist ei olnud lähipäeval tulnud. Yahoo Finance kirjutab, et langus võis olla tingitud sellest, et päev varem esitas ettevõte WeWork vajalikud paberid börsile tulemiseks ning spekuleeriti, et suur hulk IPO investoreid võttis Beyond Meatist oma raha välja, et tekitada lisakapitali WeWorki paigutamiseks. 20. augustil BYND aktsia taastus 6,5%, uudise peale, et investeerimispanga JPMorgani analüütik tõstis aktsia reitingu „overweight“ peale. Kuu viimastel päevadel taastus aktsia veelgi, lõpetades augustikuu 4,3% langusega. BYND sulgemishind oli 3. septembril 163,15 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 815,75.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu BYND tootlusega alates IPO-st siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti augustis arvukalt tehinguid ka Tallinna Sadama (kuine muutus: –1,0%), LHV Groupi (2,1%), Amazoni (–5,1%) ning Microsofti (0,6%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Tallinna Sadam (alates IPO-st), LHV Group (alates IPO-st), Amazon ja Microsoft.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon