Optimistlikud kasumite ootused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Optimistlikud kasumite ootused

Erko Rebane

24.09.2019 09:38

iStockphoto

Poolteist aastat väldanud USA ja Hiina kaubandustariifide sõda ja lähenev Brexit on ettevõtete ning tarbijate kindlustunnet õõnestades jätnud oma jälje üleilmsele majanduskasvule, mida näeb ka S&P 500 firmade paigalseisvatest kasumitest. Sellest hoolimata leiab laiapõhjalise aktsiaindeksi rekordtaseme lähedalt, kuna iga väiksemgi lootustandvam kommentaar Valgest Majast on hoidnud üleval lootust näha varsti Donald Trumpi ning Xi Jinpingi allkirjadega kaubanduslepet ja üleilmse majanduse võimsat taastumist tuleval aastal.

Kui 2019. aastat alustati ootusega, et S&P 500 firmade aktsiakasum võiks tänavu paraneda 6,5% võrreldes mullusega, siis venima jäänud kaubandustüli kahe suurriigi vahel on antud ootusest järele jätnud 1,3%.

Viimased kaks kvartalit on aktsiakasumi kasv olnud nullilähedane ning eeldatavalt püsib see sarnasel tasemel ka kolmandas kvartalis, millest hakatakse aktiivsemalt ülevaateid andma oktoobri keskpaigast. Alles juuli alguses arvasid analüütikud, et S&P 500 ettevõtete kasumi langus jääb kolmandas kvartalis marginaalseks (-0,8%), kuid nõrgapoolsena püsiv konjunktuur ning augustis täiendavatest tariifidest teatanud USA ja Hiina sundisid ootust praeguseks korrigeerima -3,8% peale. Arvestades seda, et harilikult on tegelik tulemus kujunenud lõpuks arvatust 3-4 protsendipunkti võrra paremaks, võiks sestap näitaja muutus olla väga lähedane esimese poolaasta saavutusele.

S&P 500 ettevõtete aktsiakasumi aastane muutus ning järgnevate kvartalite prognoos. Allikas: Factset

Kasumikasvu märgiline aeglustumine võrreldes eelmise aastaga, mil ühekordset lisatõuget pakkus tulumaksumäära alandamine, ei tulene vaid kulude tõusust, vaid majanduse jahtumise mõju võib täheldada ka müügitulu tasandil. Kui 2018. aastal kasvas S&P 500 firmade käive aktsia kohta keskmiselt ligi 9%, siis tänavu esimeses kvartalis aeglustus see 5,3%le, teises 4%le ning kolmandas peaks vajuma alla 3%

S&P 500 ettevõtete müügitulu aastane muutus ning järgnevate kvartalite prognoos. Allikas: Factset

Nagu joonistelt võib märgata, prognoositakse tuleval aastal S&P 500 firmade müügitulu ning aktsiakasumi jõulist taastumist: esimene peaks 2020.a kasvama 5,6% ning kasumiaruande viimane rida 10,6%. Olukorras, kus majanduses puuduvad praegu selleks otsesed märgid, on risk suur, et ootused kujunevad liiga optimistlikuks. Paraku vajab aga USA aktsiaturg kasumi kasvu hädasti,  sest S&P 500 indeks kaupleb 18,1x 2019. aasta oodatavat kasumit ning isegi kui tuleva aasta kasumi kasv peaks piirduma vaid 5%ga, kahaneks P/E suhe 17,3 peale, mis jääb ajalooliselt ikkagi kõrgemapoolseks.

S&P 500 ettevõtete summeeritud aktsiakasumi ootus. Allikas: Factset

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon