Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

15.10.2019 10:37

Shutterstock

Samal ajal kui kõigi pilgud on pööratud Ühendriikide ja Hiina suutlikkusele leida lahendus tariifisõjale, üritavad investorite tähelepanu haarata ka USA ettevõtted, kes annavad ülevaate lõppenud kvartali majandustulemustest ning värskendavad lähituleviku nägemust.

Kui lähtuda analüütikute ootustest, siis võib-olla polegi USA suurematel firmadel väga huvi oma tulemustega silma torgata, vaid loota, et positiivsed arengud kaubanduses pakuvad kattevarju. Nimelt peaks Factseti andmetel S&P 500 firmade kolmanda kvartali aktsiakasum kahanema aastatagusega võrreldes 4,6%, olles langenud 0,3% ning 0,4% võrra vastavalt esimeses ja teises kvartalis.

S&P 500 firmade aktsiakasumi ja aktsia kohta teenitud müügitulu aastane muutus (%). Allikas: Factset

Kõige tugevama surve all peaksid olema sektorid, mis on avatud rohkem rahvusvahelistele turgudele. Nii oodatakse energiasektori ettevõtete kasumi 35% kahanemist tingituna toornafta hinnalangusest (WTI barrel oli mullusest keskmiselt ligi viiendiku odavam), millele järgneb 10% kasumi vähenemisega tehnoloogiasektor (tugevalt mõjutab Micron, ilma milleta oleks sektori kasumi langus u 5%) ning kuigi palju ei jää maha ka materjalitööstus.

Üksjagu kasumiaruande viimase rea nõrgenemisest tuleneb marginaalidest, millele avaldavad mõju sisendihindade tõus, olles osaliselt tingitud tariifidest, ning ka palgakasv. Factseti kohaselt peaks S&P 500 firmade puhaskasumi marginaal alanema kolmandas kvartalis aastaga 80 baaspunkti võrra 11,3%le.

S&P 500 ettevõtete 2019.a kolmanda kvartali aktsiakasumi aastane muutus (%). Allikas: Factset

Ka S&P 500 ettevõtete müügitulu ootust on suve keskpaigast üleilmse majanduskasvu aeglustumise ja dollari tugevnemise tõttu allapoole toodud (juuni lõpus oodati 3,8%), kuid erinevalt aktsiakasumist peaks see näitama aastatagusega võrreldes 2,7% kasvu. Tegemist oleks siiski aeglaseima tempoga alates 2016.a kolmandast kvartalist.

Tulemuste hooaja avavad mitteametlikult suuremad pangad eesotsas JPMorgani, Citigroupi, Goldman Sachsi ja Wells Fargoga teisipäeval. Kokku avaldab käesoleval nädalal oma aruanded 52 S&P 500 ettevõtet, teiste seas järgmised firmad:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon