Põhjamaade suurpanga Q3 tulemused valmistasid pettumust - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Põhjamaade suurpanga Q3 tulemused valmistasid pettumust

Siim Näks

30.10.2019 08:58

iStockphoto

Möödunud neljapäeval oma kolmanda kvartali tulemused avalikustanud Põhja-Euroopas tegutsev universaalpank Nordea Bank (NDA-FI) on Eestis tuntud Luminori endise omanikuna. Artiklis vaatame lähemalt Nordea viimase kvartali tulemusi ja ka ettevõtet üldisemalt.

Ajaloolised finantsnäitajad ja hinnangud (H). Allikas: MarketScreener

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu Nordea aktsia viimase viie aasta tootlusega siin.

 

Praegusel kujul tegutseva Nordea panga ajalugu on võrdlemisi lühike. Nordea on nelja erineva riigi (Rootsi, Soome, Taani, Norra) panga ühinemiste ja ülevõtmiste tagajärg ning kõik see toimus perioodil 1997 kuni 2000. Suurim osanik Nordea pangas on 21,3%-ga Soome kindlustusettevõte Sampo. Nordea tegutseb 20 riigis üle maailma ning opereerib 1400 harukontorit. Ettevõttel on umbes 11 miljonit eraklienti ja 0,7 miljonit äriklienti. Ettevõtte aktsiad on noteeritud Helsingi, Stockholmi ja Kopenhaageni börsidel.

Eestis tegutses ettevõte Nordea nime all aastatel 1995 kuni 2017 lõpp, mil ühendati Baltikumis kõik Nordea ja DNB pangad ning uueks ärinimeks sai Luminor Bank. Käesoleva aasta septembrikuus ostis USA varahaldusettevõte Blackstone Group Luminoris 60% osaluse 1 miljardi euro eest, Nordeale jäi 20% Luminorist.

Q3 tulemused

Allikas: Nordea

Kuigi Nordea kolmanda kvartali käive langes aastases võrdluses vaid 1%, siis sai ettevõtte eelmise aasta kolmanda kvartali ärikasumist sel aastal kahjum. Tegevjuhi sõnul on kvartali kasum tingitud mitmest ühekordse loomuga kulust, mis kokku andsid 1,3 miljardit eurot (sh 735 miljoni euro eest maha kantud arvutitarkvara). Ettevõte vähendas ka aastast kasumiprognoosi – kui eelnevalt prognoositi kasumiks aktsia kohta 0,62 eurot, siis see korrigeeriti 0,60 eurole.

Samuti seadis Nordea uued finantseesmärgid, mis näevad ette aastaks 2022 üle 10% omakapitali tootluse saavutamist, 50% kulude ja tulude suhet ning samuti uuendati dividendipoliitikat, mille kohaselt tagastatakse aktsionäridele alates 2020. aastast 60-70% kasumist dividendidena. Aktsionärid suhtusid viimase kvartali tulemustesse üpriski neutraalselt: uudise peale avanes Nordea aktsia ligi 3% madalamal tasemel, kuid sessiooni lõpetas siiski eelneva päevaga samal tasemel. (vaata täispikka Nordea kolmanda kvartali raportit koos tegevjuhi kommentaaridega siit)

Inderesi peaanalüütiku sõnul valmistas investoritele eelkõige pettumust dividendiotsus, kui 2019. aasta eest plaanib ettevõte tagastada investoritele 0,40 eurot aktsia kohta, samas kui investorid ootasid 0,485 euro suurust dividendimakset. Uute finantseesmärkide kohta ütles analüütik, et need on tema arvates realistlikud ootused ning ühtlasi ka annavad turule selgema pildi, mida Nordealt võib tulevikus oodata.

MarketScreeneri andmetel on analüütikute keskmine hinnasiht ettevõtte aktsiale 6,98 eurot (29. oktoobri sulgemishind 6,58 eurot).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon