Euroopa populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Euroopa populaarseimad aktsiad

Siim Näks

06.12.2019 09:35

iStockphoto

Viimase kolme kuu jooksul tegid LHV kliendid Euroopa aktsiatest enim tehinguid Bayeri, BASF-i ja Daimleri aktsiatega. Kõik viis populaarseimat Euroopa aktsiat näitasid viimase kolme kuu jooksul kasvu – mõni rohkem, mõni vähem.

Allikas: LHV


Bayer AG

Bayer AG (BAYN) on 1863. aastal asutatud rahvusvaheline farmaatsia ja bioteaduste ettevõte ning üks suurimaid farmaatsiaettevõtteid maailmas. Ettevõtte peakontor on Saksamaal Leverkusenis ning ettevõtte aktsia kuulub Euro Stoxx 50 (EXW1) indeksisse. 2018. aasta seisuga töötas firmas üle 110 tuhande töötaja ning 2018. aasta käive oli 39,6 miljardit eurot, millest 1,7 miljardit oli puhaskasum.

Septembri alguses avanes Bayeri aktsia hinnatasemel 67,56 eurot ning sellelt tasemelt on see viimase kolme kuu jooksul langenud kuni –10% ja tõusnud kuni 6,1%, kuid kolmekuulise perioodi lõpetas aktsia siiski 0,3% plusspoolel. Aktsia languse üheks suurimaks põhjustajaks võib tuua poolelioleva kohtuvaidluse, mille raames kaevati Bayer kohtusse süüdistusega, et eelmisel aastal omandatud Monsato umbrohumürk tekitab vähki. Bayeri vastaste hagejate arv on üle 42 tuhande ning kogu see kriis on läinud ettevõttele maksma üle 30 miljardi dollari. Aktsia hinda kergitas mõnevõrra novembri alguses avaldatud kolmanda kvartali tulemused, mis näitasid aastavõrdluses tugevat käibe ja kasumi kasvu.

MarketScreeneri poolt koondatud analüütikute keskmine hinnasiht Bayeri aktsiale on 80,44 eurot, mis 5. detsembri sulgemishinnaga 68,98 eurot teeb potentsiaalseks tootluseks 16,6%.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu Bayeri viimase viie aasta tootlusega siin.

BASF SE

BASF SE (BAS) on Saksamaa keemiaettevõte ja suurim kemikaalide tootja maailmas. BASF-i kontserni kuuluvad tütarettevõtted ja ühisettevõtted enam kui 80 riigis ning kontsernis töötab üle 120 tuhande töötaja. Sarnaselt Bayer AG-ga kuulub ka BASF SE Euro Stoxx 50 indeksisse. Ettevõtte 2018. aasta käive oli 62,7 miljardit eurot, millest puhaskasumi moodustas 4,7 miljardit.

Augusti lõpus teatas BASF, et lahkub pigmentide tootmise ärist ning müüb oma pigmentide ärid Jaapani peenkeemia ettevõttele DIS hinnaga 1,15 miljardit eurot. Septembri esimeses pooles tõusis BASF-i aktsia ligi 10%, kuid teises pooles suurem osa sellest kaotati. Oktoober oli ettevõtte jaoks tugeva tõusuga kuu ning kuu lõpus avaldas ettevõte ka oma kolmanda kvartali tulemused, mis näitasid aastavõrdluses väga marginaalset kasvu.

MarketScreeneri poolt koondatud analüütikute keskmine hinnasiht BASF SE aktsiale on 66,44 eurot, mis 5. detsembri sulgemishinnaga 67,87 eurot teeb potentsiaalseks tootluseks –2,1%.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu BASF-i viimase viie aasta tootlusega siin.

Daimler AG

Daimler AG (DAI) on Saksamaa rahvusvaheline autotööstusettevõte, mille peakontor asub Stuttgardis. Daimleri valmistatavatest autobrändidest on populaarseimad Mercedes, Maybach ja Smart. Daimleris töötab kokku ligi 300 tuhat töötajat ning 2018. aasta käive oli ettevõttel 167,3 miljardit eurot, millest 7,6 miljardit oli puhaskasum.

Augustis tarnis Daimler rekordarv Mercedeseid (177 819 autot) ning ühtlasi kuine automüük kasvas ka aastavõrdluses 28,6%. Augusti kasvu ei suudetud paraku järgnevatel kuudel hoida: septembris kasvas müüdud autode arv aastavõrdluses 4,8% ja oktoobris 1,2%. Aktsia hind samal ajal septembri esimeses pooles kasvas üle 10%, kuid kuu teise poolega langes peaaegu kuu alguse tasemele tagasi. Oktoobriga tõusis aktsia hind üle 20% ning seda kannustasid ka oktoobri lõpus avaldatud tugevad finantstulemused, mis näitasid 8% aastavõrdluses käibekasvu ja sama suurt ärikasumi kasvu, puhaskasum kasvas kolmandas kvartalis 3%. Novembris aktsia hind mõnevõrra kukkus.

MarketScreeneri poolt koondatud analüütikute keskmine hinnasiht Daimleri aktsiale on 50,83 eurot, mis 5. detsembri sulgemishinnaga 49,26 eurot teeb potentsiaalseks tootluseks 3,2%.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu Daimleri viimase viie aasta tootlusega siin.

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell (RDSA), üldtuntud kui Shell, on nafta- ja gaasiettevõte, mille peakontor asub Hollandis ja on registreeritud Ühendkuningriigis. Shell on käibe poolest suuruselt maailmas kolmas ning Euroopas esimene. Ettevõtte 2018. aasta käive ulatus 388,4 miljardi dollarini, millest puhaskasum oli 23,9 miljardit.

Septembrikuus kerkis Shelli aktsia üle 6%, kuid enamus kasvust kaotati oktoobri alguses, mil Shell näitas, aktsionäride survel ja läbipaistvuse huvides, oma kolmanda kvartali esmaseid tulemusi enne nende ametlikku avalikustamist. Tulemused olid ootustest nõrgemad ning Shelli aktsia langes üle 4%. Oktoobri teises pooles hakkas aktsia hind vaikselt tõusma, kuid kuu lõpus avaldatud kolmanda kvartali ametlikud tulemused tirisid hinna tagasi oktoobri alguse tasemele. Novembri esimeses pooles rallis aktsia hind kiirelt üles, kuid teises pooles keeras jälle suuna alla ning kuu lõpetas madalamal tasemel, kui alustas.

MarketScreeneri poolt koondatud analüütikute keskmine hinnasiht Shelli aktsiale on 35,33 eurot, mis 5. detsembri sulgemishinnaga 25,50 eurot teeb potentsiaalseks tootluseks 38,5%.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu Shelli viimase viie aasta tootlusega siin.

Ryanair

Ryanair (RY4C) on 1984. aastal Iirimaal asutatud odavlennufirma, mis pakub erinevatesse sihtkohtadesse lende ka Tallinnast. Ryanairi lennuparki kuulub üle 400 lennuki, millega teenindatakse kliente 225 sihtkoha vahelistel liinidel. Ettevõtte 2018. aasta käive oli 7,2 miljardit eurot, millest 1,2 miljardit oli puhaskasum.

Aasta jooksul on ettevõtte aktsia kõikunud väga oluliselt, kuid viimase kolme kuuga on hind kasvanud väga suurelt (51,2%). Oktoobri jooksul tõusis ettevõtte aktsia 14,4% ning tõusu peamisteks põhjusteks olid uued reisimarsruudid, septembrikuu reisijate arvu 8% kasvu avalikustamine ning ka leppeta Brexiti osas hirmu vähenemine. Novembri alguses kiire tõus jätkus, kui päevaga hüppas aktsia üle 5%. Tõus tuli jällegi tänu kuise reisijate arvu avalikustamisele – oktoobri reisijate arv kasvas aastavõrdluses 11% 86 miljoni reisijani.

MarketScreeneri poolt koondatud analüütikute keskmine hinnasiht Ryanairi aktsiale on 13,19 eurot, mis 5. detsembri sulgemishinnaga 14,01 teeb potentsiaalseks tootluseks –5,9%.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu Ryanairi viimase viie aasta tootlusega siin.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon