Kuidas ennetada kõigest ühe indikaatoriga aktsiaturu kukkumist? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas ennetada kõigest ühe indikaatoriga aktsiaturu kukkumist?

Erko Rebane

09.12.2019 09:45

Kuna finantsturgudel ja majanduses leidub tohutu arv erinevaid näitajaid, mille põhjal võiks ennustada aktsiaturgude suuremaid langusi ja needki ei pea alati paika, muudab see ajastamise ülessande sisuliselt võimatuks. Pikaajalised investorid teavad omast kogemusest seetõttu soovitada sellistest katsetest üldse loobuda. Kes aga siiski ihkaks orienteeruda ühe lihtsa indikaatori järgi, siis selleks võiks olla hinnatrende peegeldav MACD ehk Moving Average Convergence Divergence.

Kui jätta MACD sammuks päev, siis annab indikaator turule sisenemiseks ja väljumiseks üsna tihti signaale ning võib seetõttu sobida rohkem kauplejatele. Võttes aluseks aga kuise graafiku, muutub märguannete arv oluliselt harvemaks, ent siiski piisavaks, et päästa investorit sügavamatest korrektsioonidest.

Lisatud joonise ülemises osas on kujutatud S&P 500 indeksit ning selle all kahte eksponentsiaalset libisevat keskmist (erinevalt lihtsast libisevast keskmisest on eksponentsiaalses värskematele andmetele asetatud suurem kaal), millest üks on 12 päeva ning teine 26 päeva oma. Nende erinevusest moodustubki rohelisega tähistatud MACD histogramm.

Viimasele 25 aastale tagasi vaadates on näha, et MACD hoiatas negatiivseks muutudes üsna õigeaegselt nii internetimulli lõhkemisest 2000. aastal kui ka kinnisvaramulli purunemisest 2008. aastal. Ja kuigi päris turu põhja ei oleks indikaatoriga suudetud tabada, jäid positiivseks muutunud näitajaga tähistatud ostusignaalid aktsiaturu madalpunktidele võrdlemisi lähedale.

Pärast eelmist finantskriisi on MACD veel kolmel korral soovitanud S&P 500 indeksit müüa, ent üsna kiiresti ostusignaaliks pöördudes on hoitud investor turul sees sisuliselt kogu selle pikaajalise tõusutsükli jooksul. Me saame vaid tagantjärele öelda, millises punktis hoiatab MACD taas rängema korrektsiooni või koguni börsikrahhi eest, kuid need signaalid esinevad siiski piisavalt harva, et igat märguannet tõsiselt võtta.

MACD indikaatorit võimaldavad graafikule juurde lisada paljud veebilehed, mh näiteks barcharti või Marketwatchi oma.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon