Kuhu liigub USA aktsiaturg 2020. aastal? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu liigub USA aktsiaturg 2020. aastal?

Erko Rebane

23.12.2019 08:56

iStockphoto

2019. aasta algus polnud kõige mugavam aeg prognooside tegemiseks: S&P 500 indeks oli lõpetanud kvartali 14% langusega, Föderaalreserv kergitas intressimäära ja lubas rahakraani kinnikeeramist jätkata ning tariifisõda USA ja  Hiina vahel oli kestnud juba ligi aasta.  Kuigi kaubanduses muutus seis intensiivsemaks ja maailmamajandus jahtus, tulid aktsiaturud tänavu negatiivsete teguritega paremini toime kui paljud arvasid. Millisena nähakse aga 2020. aastat?

Suures plaanis kirjutavad analüüsimajad, et üleilmne majanduskasv jääb tuleval aastal üsna sarnasele tasemele nagu tänavu, kuid uue surutise riski keskpankade kannapöörde ning USA ja Hiina kaubanduspingete võimaliku leevenemise tõttu väga tõenäoliseks siiski ei hinnata. Ilmselt sama võimsat minekut aktsiaturud järgmisel aastal ei näita, ent suhteliselt soodne majanduskeskkond peaks siiski aitama saavutada mõõdukalt positiivset tootlust.

Bloombergi kohaselt prognoosivad strateegid S&P 500 indeksi jõudmist 2020. aasta lõpuks 3318 punktini, mis 20. detsembri sulgumistasemega võrreldes tähendaks 3% tootlust.

Allikas: Bloomberg

Kui küsida aga nende prognooside täpsust, siis tuleb tunnistada, et ajalooliselt väga suur seost tegeliku tulemusega neil pole, sest viimase kahekümne aasta jooksul on liikumissuunaga pihta pandud üheksal korral. Seega ei saaks seda käsitleda ka näitajana, mida baasil oodata tegelikult vastupidist tulemust.

Allikas: Bloomberg

Keskmiselt on strateegid alates 2000. aastast prognoosinud S&P 500 indeksile eelseisvaks aastaks 4,8% tootlust. S&P 500 indeksi keskmine aastane tootlus samal ajaperioodil ei jää sellest kuigi kaugele (+5,5%), lihtsalt ühe aasta võrdluses kipub erinevus olema märgiline, sest konsensuse ootus silub ekstreemsemad prognoosid ära ning samuti on turg tihti arvatust volatiilsem.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon