LHV 2019. aasta ennustusvõistluse tulemused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV 2019. aasta ennustusvõistluse tulemused

Erko Rebane

07.01.2020 11:17

Istockphoto

Nagu Warren Buffett ja Charlie Munger on öelnud, kogunevad aeg-ajalt majanduses pilved, kust sajab lühikest aega kulda ja siis ei peaks mitte lusikatega välja tormama, vaid vanniga.  2018. aasta lõppu jäänud aktsiaturgude u 20% korrektsioon säärase olukorra tekitas, ent tihti on psühholoogiliselt väga raske näha siis tulevikku optimistlikumates toonides.

Selliste ärevate hetkede keskmes pidid andma 2019. aasta ennustusvõistluses oma hinnangu LHV foorumi kasutajad, kes küll lootsid näha erinevate varaklasside taastumist, kuid mitte nõnda jõulist, nagu see oli tegelikult.  Kokkuvõtet prognoosidest ning tegelikust tulemusest on näha allolevast tabelist, kust järeldub, et suunaga pandi täppi kulla, nafta, Eesti ja USA aktsiaturu ning Tallinna korteri ruutmeetri hinna ennustamisel.

Vastupidises suunas aga liikus euro ja dollari vahetuskurss ning euribor, mida toetas Euroopa Keskpanga otsus muuta rahapoliitikat uuesti lõdvemaks. Samuti ei realiseerunud kartus, et Eesti majanduskasv aeglustub ning tööpuudus hakkab uuesti kasvama. Kuigi 2019. aasta tipus oli Bitcoini hind detsembri lõpuks kukkunud ligi 50%, ületas 7158 dollari tase siiski tublisti foorumlaste 2154 dollari ennustust.

Kümne küsimuse peale kokku eksis kõige vähem finantsportaali kasutaja nimega „potsataja“, kes saab auhinnaks Peter Lynchi  ja John Rothchildi raamatu „Üks samm Wall Streetist ees“. Kõikide osalejate prognooside ja punktidega saab lähemalt tutvuda siin: 2019 ennustus.xls

Parimate ennustajate väljaselgitamisel kasutasime punktisüsteemi, kus iga küsimuse puhul suhestasime kasutaja prognoosi ja tegeliku näitaja absoluutset erinevust kõikide osalejate absoluutsete erinevuste keskmisega. Mida lähemal nullile oli suhe, seda täpsem oli järelikult kasutaja pakkumine. Juhul kui eksimus jäi keskmisest suuremaks, oli trahvipunktide maksimaalne arv piiratud kahega. Arvutused sai läbi tehtud ka mediaanidega, ent ka siis osutus võitja samaks.

Lisaks kümnele põhiküsimusele pärisime foorumlaste hinnangut veel mõnel aktuaalsemal teemal, mille eest punkte küll ei jagatud, kuid vastused aitasid siiski maalida portaali külastajate nägemust.  Riigikogu valmimistele mindi vastu ootusega, et Keskerakond teeb parima tulemuse, kuigi tegelikult üllatas kõrgeima ehk 28,9% häältesaagiga Reformierakond ning arvatust tublima sooritusega sai hakkama ka Isamaa. EKRE toetuse kasv võrreldes eelmiste valimistega osutus üsna ootuspäraseks, Eesti 200 erakonnale aga prognoositi 5% valimiskünnise ületamist, millega jäädi siiski hätta.

Kuna 2019. aasta eel räägiti Enefit Greeni võimalikust börsiletulekust, siis küsisime võimaliku IPO edukuse kohta, kuid reaalsuses avalikku pakkumist üldse ei toimunudki. Nõnda resoluutselt arvas 14% vastajatest.

Viimase boonusküsimusena soovisime teada, kui palju ja millises suunas võiks Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriv komitee (FOMC) liigutada 2019. aastal lühiajalist intressimäära ning siia võib olla maetud ka koer, mis aitab selgitada, miks aktsiaturgudele nähti suhteliselt konservatiivset tõusuruumi. Nimelt leidis veidi üle 40% vastajatest, et FED kergitab intressimäära 25 baaspunkti võrra ning pisut üle 20% prognoosis kaks korda suuremat tõstmist. Ehkki enamik ennustajatest oli isegi konservatiivsem kui FED ise aasta alguses (prognoosis tõstmist 50 baaspunkti võrra 2,9%le), siis tegelikult langetati intressimäära aasta jooksul kolmel korral kokku 75 baaspunkti võrra 1,6%le. Vaid kasutaja nimega „Reinumag“ ootas intressimäära langetamist, prognoosides selle alanemist 25 baaspunkti võrra.

Aitäh kõigile osalejatel ning palju õnne veelkord raamatu võitjale. Kes soovib kätt proovida käesoleva aasta ennustusvõistluses, siis oma nägemust saab juba esitada foorumis „Head uut aastat - prognoosid 2020. aastaks“. Nagu varasematel kordadelgi, panema ka tänavu täpseimale auhinnaks välja ühe finantsalase teose.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon