Inflatsiooni toetas palgakasv ja sissetulekute suurenemine - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Inflatsiooni toetas palgakasv ja sissetulekute suurenemine

Kristo Aab

08.01.2020 14:57

istockphoto

Detsembris olid Eestis hinnatõusu komponendid veidi erinevad eelmistest kuudest, kuid nii kuu kui aasta kokkuvõttes püsis inflatsioon mõõdukas. Püsivalt kiire palgatõusu toel on inimeste sissetulekud kasvanud ja see oli möödunud aastal üks olulisemaid tegureid hindade kasvus. Suuremaid sissetulekuid ja paranevat elujärge iseloomustab hästi fakt, et vaba aja veetmiseks mõeldud teenuste hinnakasv oli möödunud aastal kõige stabiilsem inflatsiooni kannustaja.

Samuti mängis lõppenud aastal läbivalt tähtsat rolli toidukaupade hinnatõus, mis esimesel poolaastal toetus hüppeliselt kallinenud värsketele köögiviljadele. Aasta lõpus köögiviljade kallinemine pidurdus, sest turule jõudis tänavune saak, mis oli rekordsuur ja lõi seetõttu hindasid veidi alla. Selle asemel hakkasid aasta lõpus kallinema liha- ja teraviljasaaduste hinnad. Nafta hind püsis mullu läbivalt aastases võrdluses samal tasemel või madalamal kui 2018. aastal ja seetõttu oli kütuste panus hinnatõusu pigem negatiivne. Detsembris aga olukord pöördus, sest 2018. aasta lõpus kukkus nafta hind järsult ja muutis sellega võrdlushinna väga madalaks. Nii oli mootorikütuste hinnatõus detsembris taas märkimisväärne. Tasakaaluks kallinenud mootorikütustele odavnes detsembris elekter ja pärssivalt mõjus inflatsioonile ka veetariifide langus Tallinnas.

Kokkuvõttes peaks tänavune inflatsioon jääma lõppenud aastaga sarnasele tasemele või mõnevõrra tagasihoidlikumaks. Nafta madal võrdlushind möödunud aasta algusest kestab veel mõned kuud, mistõttu saab transpordikulutuste panus hinnakasvu olema järgmistel kuudel märkimisväärne. Kindlasti lisab nafta hinnale volatiilsust ka väga pingeliseks muutunud olukord Lähis-Idas. Samas peaks palgakasv veidi rahunema, sest nõudlus vaba tööjõu järele on mõnevõrra vähenenud. See pidurdab hinnakasvu teenuste sektoris. Kaupade puhul avaldab ka käesoleval aastal mõju nõrgem väliskeskkond, mis ei luba ettevõtjatel ekspordihindasid tõsta ja nii jääb ka kaupade hinnatõus vaoshoituks.

Euroalal kiirenes aasta lõpus inflatsioon esmahinnangul 1,3%ni. Eelnevate kuudega võrreldes on see tubli samm edasi, kuid Euroopa Keskpanga ootustele jääb endiselt selgelt alla. Inflatsiooni kiirenemine oli suures osas mõjutatud energiahindadest, mis oktoobris ja novembris langesid 3%, kuid detsembris kallinesid marginaalselt. Riikide lõikes oli inflatsioon kiireim endiselt Slovakkias ja Hollandis kus hinnad kasvasid aasta võrdluses ligikaudu 3% ning madalaim Itaalias ja Portugalis.

Kristo Aab
LHV majandusanalüütik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon