Mis kukub, see peab ka uuesti tõusma hakkama? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mis kukub, see peab ka uuesti tõusma hakkama?

Erko Rebane

14.01.2020 11:11

Shutterstock

USA aktsiaturg keeb nagu tulele unustatud veepott, kuhu ei tahaks oma näppu torkida, sest hinnatasemed on pärast eelmise aasta ligi 30% tõusu ning tänavu jaanuari esimeses pooles jätkunud osturallit muutunud ajalooliselt juba üsna krõbedaks.

See paneb mõtlema kõiksugu erinevatele võimalustele, kuidas maailma suurimale börsile läheneda ja sealt ikkagi huvitavaid investeeringuid leida. Üheks ebatraditsiooniliseks meetodiks oleks vaadata järjestatud hinnaliikumiste nimekirja lõppu tagamõttega, et ehk on investorid reageerinud firmat puudutanud negatiivsete arengute osas üle või alahindavad võimalust äri ümber pöörata.

2018. a polnud aktsiaturgude jaoks tervikuna lihtsamate killast, rääkimata üksikettevõtetest, kellest osad kogesid koguni finantskriisiga võrreldavaid kaotusi.

Allikas: Bloomberg

Ühtlasi järeldub ülal toodud tabelist, et enamiku nende samade S&P 500 firmade õnn pöördus ja kohati sooritasid aktsiad 2019. aastal isegi võimsama taastumise kui aktsiaturg tervikuna (29%), ent leidub ka selliseid näiteid, kus aktsiahind poolitati veelkord. Teisisõnu võib suurimate sabassörkijate seast leida föönikseid, kuid nende võimalikuks tuvastamiseks tuleb teha sügavamat analüüsi ja isegi siis võib ralli lõpuks sõltuda vaid mõnest korporatiivsest sündmusest, millega on raske kui mitte võimatu arvestada.

Näiteks võeti Newfield Exploration 2019. aasta veebruaris Encana poolt üle, millest anti küll juba 2018. a novembris teada, kuid tehing oli seatud Encana enda aktsia hinnaga ja sellest tulenevalt jätkus NFXi tõus 2019. a alguses.

Kui oleks pannud nimetatud 15 ettevõtet 2018. aasta 31. detsembri seisuga kokku võrdsete osakaaludega portfelliks, siis oleks selle tootluseks mullu kujunenud 27,6% (joonisel tähistatud valgega), mis oleks alla jäänud S&P 500 indeksi 31,5% tootlusele (koos dividendidega).  Tegelikult jõudis 2018. aasta kaotajate portfell juba teisel kuul 30% tootluseni, kuid mahajäämine indeksist tekkis suve lõpus, mil aktsiaturg koges kerget turbulentsi.

Allikas: Bloomberg

Keda aga peaksid huvitama S&P 500 indeksi 2019. aasta 15 suurimat langejat, siis see nimekiri näeb välja järgmine:

Alllikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon