Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

21.01.2020 10:06

Shutterstock

Aktsiate liikumised ei pruugi alati olla ratsionaalselt selgitatavad, sest 2018. aastal, mil S&P 500 firmade aktsiakasum suurenes osalt tänu tulumaksu langetamisele üle 20%, lõpetas aktsiaturg 6% langusega ja eelmisel aastal, mil need samad ettevõtted näitasid aktsiakasumi nullkasvu, võidutses S&P 500 ligi 30% tõusuga.

Investorite kindlustunnet turgutas Föderaalreserv intressimäära kolmel korral langetades ja finantsturgudele täiendavat likviidsust süstides, millele lisaks soojenesid majanduslikud suhted Hiina ja USA vahel. See aga tähendab, et etteruttavalt on aktsiatesse juba sisse hinnatud üksjagu lootust, et ettevõtete kasumikasv taastub tänavu jõuliselt, ilma milleta on praeguste kõrgete valuatsioonide juures raske ette kujutada USA aktsiate sama tempoka tõusu jätkumist.

Vihjeid ärikeskkonna lähituleviku kohta kuuleme tõenäoliselt lähinädalate jooksul, mil ettevõtted löövad kokku 2019. aasta viimase neljandiku tulemused. Analüütikud prognoosivad S&P 500 firmade neljanda kvartali aktsiakasumi languseks 2,1%, mis võib aga tavapärast praktikat aluseks võttes osutuda lõpuks 3-4 protsendipunkti paremaks tulemuseks.

17. jaanuari seisuga oli Factseti andmetel oma aruanded esitanud juba 9% S&P 500 firmadest, kellest 72% ületas konsensuse aktsiakasumi ootust, mis ühtib viimase viie aasta keskmise tulemusega. Nagu allolevalt jooniselt võib näha, tahetakse eeskätt kinnitust, et mootorid suudetakse tänavu kiirematel tuuridel käima panna ning suurendada kasumit keskmiselt ligi 10%.

S&P 500 firmade aktsiakasumi aastane muutus. Allikas: Factset

Eelmise aasta lõppu peaks jääma ka müügitulu kasvu viimaste aastate madalpunkt, kuid erinevalt aktsiakasumist ei vajunud S&P 500 firmade käive langusesse, sest lisasurvet kasumiaruande viimasele reale tekitas marginaalide langus kõrgemate kulude näol (sisendihinnad, tööjõud). Factseti andmetel võis S&P 500 ettevõtete neljanda kvartali müügitulu kasvada 2018. a sama perioodiga võrreldes 2,7% ning eeldatavalt taastub tempo tänavu aasta lõpuks uuesti 6% peale.

S&P 500 firmade müügitulu aastane muutus. Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused 58 S&P 500 ettevõtet, teiste seas järgmised firmad:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon