LHV finantsportaali kasutajate 2020. aasta prognoosid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV finantsportaali kasutajate 2020. aasta prognoosid

Erko Rebane

30.01.2020 10:47

Shutterstock

Seda, milliseks kujuneb aasta finantsturgudel ja majanduses tegelikult, on võimatu täpselt ette näha. Küll aga saame olemasolevatele näitajatele tuginedes anda parima võimaliku hinnangu ja käia välja alternatiivsed stsenaariumid, mis võiksid lihtsustada investeerimisotsuste langetamist.

Väiksemaid raputusi võis eelmise aasta mais ja suve lõpus aktsiaturgudel täheldada, kuid arvestades üllatavalt tugevat lõppresultaati, osutusid need suhteliselt tühisteks tagasilöökideks. Olukorras, kus aga madala majanduskasvu ning ettevõtete olematu kasumite kasvu taustal on aktsiate hinnad 12 kuuga 20-30% kallinenud, ütleks ratsionaalne investor, et tulevikku vaadates peaks olema ettevaatlik.

Seda on näha LHV finantsportaali küsitlusest, millest seekord võttis osa 53 kasutajat. Allolevasse tabelisse koondatud prognoosidest järeldub, et Eesti majanduskasv võiks käesoleval aastal mõnevõrra aeglustuda, kuid olulist jahenemist mediaani järgi ei oodata ja tegelikult viitavad ka teiste varaklasside oodatavad muutused võrdlemisi stabiilsele majandus- ja finantskeskkonnale. Nii näiteks võiks nafta barrel kallineda aasta lõpuks 6,5% 65 dollarile, kulla unts kerkida 6% 1610 dollarile ning USA ja Eesti aktsiaturg lõpetada vastavalt 5% ning 11% tootlusega.

Lisaküsimustes uurisime foorumlaste arvamust käesoleva aasta kolme olulise sündmuse võimaliku lõpplahenduse kohta.  Ükskõik kus maailmaotsas ka ei elata, avaldab vähemal või rohkemal määral mõju see, kes on Ühendriikide president ja millised on tema majanduslikud ja välispoliitilised otsused.  Kuigi neli aastat tagasi tuli Donald Trumpi võit presidendivalimistel paljudele üllatusena ja parasjagu üritatakse teda ametist ka tagandada, ei nähta novembrikuu presidendivalimistel siiski piisavalt tugevat vastast, kes suudaks Trumpi naasmist Valgesse Majja takistada.

Suvi toob spordimaailmas kaks suursündmust: 24. juulist kuni 9. augustini toimuvad olümpiamängud Tokyos ning 12. juunist 12. juulini korraldatakse 12 erineva Euroopa riigi 12 linnas Euroopa meistrivõistlused jalgpallis. LHV finantsportaali kasutajate arvates võiksid Eesti sportlased olümpiamängudel võita kaks medalit ning jalgpallis ennustatakse tiitlit Prantsusmaa meeskonnale, kes neli aastat tagasi pidi finaalis leppima 0-1 kaotusega Portugalile.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon