Ameerika mägedel kindlama tundega - Arvamusplats - Uudised - LHV finantsportaal

Ameerika mägedel kindlama tundega

Andres Viisemann

17.02.2020 09:22

2020. aasta algas rahvusvahelistel aktsiaturgudel väikese langusega: euroala suurimate ettevõtete aktsiaid koondav Stoxx 50 indeks kaotas jaanuaris oma väärtusest 2,8%. Kuigi ka USA suurettevõtteid jälgiva S&P 500 indeksi väärtus alanes dollarites 0,2%, siis eurodes mõõdetuna õnnestus sel jääda 1,2%-ga plussi.

Kui 2019. aastal suurenes nimetatud indeksite väärtus eurodes vastavalt 31% ja 25%, siis neisse indeksitesse kuuluvate ettevõtete kasumite kasv oli nullilähedane. See tähendab, et investorid on olnud nõus maksma aktsiate eest kõrgemat hinda ootusega, et tänavu olukord muutub ja kasumid hakkavad taas kasvama.

Ehkki USA ja Hiina kaubandusleppe esimese faasi allkirjastamise järel on ettevõtete kindlustunne viimastel kuudel paranenud ja üleilmse majanduskasvu aeglustumine pidurdunud, jagub hulk poliitilisi ja majanduslikke riske, mis võivad realiseeruda.

Lühiajalist määramatust tekitab lisaks viiruse levik Hiinas. Selle riigi sisemajanduse kogutoodangu kasv moodustab kolmandiku terve maailma omast ja seepärast on sealsed sündmused tuntavad märksa laiemalt.

Siludes tsüklite mõju pensionisäästudele

Headel aegadel, kui varad on odavad, on investeerida lihtne, sest tõusev veetase kergitab kõiki laevu. Kui aga varade hinnad on kallid või väga kallid, siis on võita vähe, kuid kaotada võib väga palju. Sellises keskkonnas on oluline, et investor (olgu ta siis fondijuht või pensionifondi osakuomanik) tunneks oma portfelli hästi ning teaks, mida ja miks tema investeerimisportfell või fond sisaldab.

„Osta ja hoia“ kõlab lihtsa ja hästi töötava strateegiana. Oma investeerimiskarjääri jooksul olen siiski korduvalt näinud, kuidas pelgalt teisi järgides ja ilma kindla veendumuseta tehtud investeeringud põhjustavad turu veidigi suurema languse korral investoris stressi või isegi paanikat.

Ajalugu on tõestanud, et heale ajale järgnevad keerulisemad ja keerulisematele taas head ajad. Pikemas plaanis majandus areneb ja kasvab ning varade hinnad tõusevad, ent vahepealsed tagasilöögid võivad olla väga valusad.

Eelistame varasid juhtides ja pensionifondide investeeringuid tehes üksikettevõtteid ja otsest kapitali paigutamist, sest nii on meil märksa selgem ja ka kontrollitavam ülevaade võimalustest ja riskidest, millega lõikame kasu majanduse pikaajalisest kasvust. Samal ajal vähendame nii turu- kui ka majandustsüklite vahetumise mõju inimeste pensionisäästudele.

Tugevama omanikutunde loomine

LHV pensionifondide valikus on kahte tüüpi fonde: aktiivselt juhitud ja indeksifonde. Kui viimased pakuvad võimalust liikuda passiivse investorina üleilmse aktsiaturuga ühes taktis kaasa, siis aktiivsete fondidega loome pensionikogujale ligipääsu märkimisväärselt laiemale valikule varade klassidele ja väärtpaberitele. Keskendume viimasel ajal eelkõige alternatiivsete rahapaigutusvõimaluste leidmisele ja loomisele, millest tavainvestoril oleks muul viisil keeruline osa saada.

Aktiivne juhtimine ei tähenda meie jaoks mitte niivõrd üksikaktsiate valimist, kuivõrd portfelli varade jaotuse juhtimist turgude hinna ja riskitaseme alusel. Samuti peame aktiivse juhtimise all silmas ettevõtete rahastamisel olulise rolli võtmist suunatud võlakirjainvesteeringu või aktsiakapitali paigutuse kaudu.

Viimasest aastast on kogunenud juba rohkesti näiteid, kust ja kuidas on LHV meeskond suutnud leida tootlust. Oleme Tallinnas rajanud üürikortereid ning soetanud Microsofti ja Valge maja büroohoone, mis teenivad pensionifondi osaku omanikule püsivat üüritulu. Samuti oleme andnud arenguks ja kasvuks vajalikku kapitali Ekspress Grupile, Coop Pangale, Šiaulių bankasele, Peetri Keskusele ja paljudele teistele ettevõtetele. Selliseid investeeringuid tuleb veelgi.

Kui avalikel börsidel peaksid investeerimisvõimalused avanema, siis oleme valmis neist kinni haarama, kuid see ei tähenda, et me jääme seda käed rüpes ootama. Tegutseme aktiivsemalt kui kunagi varem, sõlmides tehinguid börsiväliselt. Meie eesmärk on, et LHV pensionifondi osaku omaniku vara kasvaks pikaajaliselt parematel tingimustel, kui seda pakuvad praegu keskpankade rahast üleujutatud aktsia- ja võlakirjaturud.

Otseinvesteeringud annavad meile kindlama positsiooni ja rohkem kontrolli tulemuse üle. Veel on meie jaoks tähtis see, et pensionikogujalgi tekiks tugevam omanikutunne ning et ta teaks, et temale kuulub tükike Valgest majast Tallinnas Tartu maanteel ja tema säästud toetasid Alexela kasvamist Eesti suurimaks tanklaketiks. Selline teadlikkus laseb tal paremini mõista tootluse kujunemist ning ühtlasi väärtust, mida aidatakse seda teenides luua.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon