Dalio, Icahni ja Loebi viimased investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Dalio, Icahni ja Loebi viimased investeerimisotsused

Raido Tõnisson

09.03.2020 16:38

Shutterstock

Kui eelmises artiklis vaatasime, milliseid tehinguid tegid David Tepper ja Warren Buffett 2019. aasta viimases kvartalis, siis nüüd heidame pilgu Ray Dalio juhitud Bridgewater Associatesi, Carl Icahni endanimelise fondi Icahn Enterprisesi ja Daniel Loebi Third Pointi tegemistele samal ajaperioodil.

Bridgewater Associates on maailma suurim riskifondide firma, mis haldab kokku 160 miljardit dollarit. Selle asutaja Ray Dalio alustas nagu Buffett investeerimisega juba poisieas ning lõi Bridgewateri 1975. aastal, mille aktiivsest juhtimisest on ta nüüdseks taandunud. 2017. aastal avaldas Dalio enda elutöö kokku võtva raamatu „Põhimõtted“, mis on eelmisest aastast saadaval ka eesti keeles. Dalio isikliku varanduse suuruseks on hinnatud 18,7 miljardit dollarit.

Võrreldes teiste fondijuhtide portfellidega, kes eelistavad pigem üksikaktsiaid, koosneb Bridgewateri suurimate positsioonide esikolmik endiselt sellistest laiapõhjalistest ja vastava piirkonna turu üldist arengusuunda jälgivatest indeksfondidest nagu SPDR S&P 500 ETF, Vanguard FTSE Emerging Markets ETF ja iShares Core S&P 500 ETF. Nimekirjas teist, arenevaid turge jälgivat indeksfondi, vähendati positsiooni suuruse järgi küll 33% võrra, kuid omab portfellist ikkagi arvestatavat 11,24% osakaalu. Ülesehituselt identsed S&P 500 ETF ja iShares Core S&P 500 ETF jälgivad mõlemad USA 500 suurima ettevõtte indeksit ja moodustavad kahepeale kokku portfellist 34,21%. Arvestades Bridgewateri positsioonide rohkust, tegi fond ka proportsionaalses hulgas tehinguid-juurde osteti 103 uut positsiooni, neist suurima mõjuga portfellile olid kaks finantsvaldkonnas tegutsevat ettevõtet Citigroup ja U.S. Bancorp ning üks maailma tuntuim varahaldusettevõte BlackRock Inc. Viimase puhul selgitab ostuotsust arvatavasti ettevõtte suurepärased viimase kvartali tulemused ning analüütikute tugevad ostusoovitused. Bridgewateri müüdud positsioonide arv oli aga veelgi suurem-täielikult müüdi kokku 118 positsiooni, suurimad neist biotehnoloogiaga tegelev Biogen, energiaettevõte Cimarex Energy ja farmaatsiatoodete hulgimüügiga tegelev Walgreen Boots Alliance.

Bridgewater suurendas oluliselt enda positsioone kinnisvaraettevõttes Lennar Corporation (aktsiate arvu muutus portfellis +2508 %), elektroonikaga tegelevas Gentex Corporation ja lennundusettevõttes Delta Air Lines, kus positsiooni muutuste määrad osutusid samuti neljakohaliseks. Osalusi vähendati kõige rohkem kahe moeettevõtte, Macys Inc. ja L Brands puhul, (vastavalt -98% ja -97%) ning viimasega võrdsel määral energiaettevõttes Cabot Oil&Gas.

Valdusettevõtet Icahn Enterprises omav Carl Icahn, keda peetakse üheks edukamaks investoriks läbi aegade, on endale teeninud maine aktivist-investori ja suurfirmade taltsutajana. Tema tegevus on keskendunud erinevate suurfirmade ülevõtmisele ning ettevõtete juhtkondade sundimisele tegutseda kasumlikult, kuid ühtlasi on ta võidelnud aktsionäride õiguste eest. Icahni isiklik väärtus küündib 16,9 miljardi dollarini.

Neljandas kvartalis tegi Icahn tehinguid vähe - täielikult müüdud või uusi ostetud positsioone ei olnud, säilitades sellega positsioonide arvu 18. Fondi suurim positsioon, Icahn Enterprises moodustab kogu portfellist pisut alla poole ehk 46,23%. Nagu eelnevalt mainitud, on Icahn Enterprises Icahni enda asutatud valdusettevõte, mille tütarettevõtted tegelevad investeerimis-ja toidupakendusteenuste osutamisega ning auto-ja energiatoodete müügiga. See põhjendab ka sedavõrd suurt investeeringut ühte ettevõttesse.

Osalust vähendati kahes ettevõttes, Occidental Petroleum ja Freeport-McMoRan, mis mõlemad tegelevad nafta tootmisega. Vaatamata nimetatud tehingutele, moodustavad energiaettevõtted jätkuvalt arvestatava osa Icahni portfellist (14,6%). Icahni portfellis on energiasektori osakaal vähenenud kolmandat kvartalist järjest, aga samas on suurenenud tehnoloogiaettevõtete osakaal samal ajaperioodil. Olemasolevatest positsioonidest suurendati mõnevõrra  osalust autorendiettevõttes Hertz Global Holdings ja varahaldusettevõttes Icahn Enterprises, mille aktsiate arvu muutus jäi vastavalt 4% ja 3% piirimaile.

Teistest märksa vähem tuntud, kuid siiski palju jälgitud on 18 miljardit dollarit haldava riskifondi Third Point asutaja Daniel Loeb. Nagu Icahn, on ka Loeb tuntud aktivist-investorina, kes vahel ettevõtete juhtkondi teravalt kritiseerib ning nende juhtimises muutust püüab saavutada. Selles tegevuses on Loebi sageli ka edu saatnud. Tema isikliku varanduse suuruseks on hinnatud 3,0 miljardit dollarit.

Viimase kvartali jooksul kasvas Third Pointi väärtus 3,9% 8,7 mld dollarini, millele suurima panuse andis fondi suurima positsiooni Baxteri oluline hinnatõus neljanda kvartali jooksul. Arvestades fondi keskmist aastatootlust 14,5% alates aastast 1996, kui fond asutati, võib kasvu pidada igati asjakohaseks. Uutest positsioonidest kolm suurimat olid kindlustusettevõte IAA Inc, finantsteenuseid pakkuv TD Ameritrade Holding ja e-kaubandusettevõte Amazon. Väiksemal määral, kuid siiski 129 miljoni dollari eest lisati ka positsioon Amazoni näol. Täielikult väljutud positsioonidest kolm suurimat olid kõik tehnoloogiaettevõtted - Paypal Holdings, Microsoft ja Colfax Corporation. Kahe esimese puhul oli kombineeritud müügihind ligikaudu 360 miljonit dollarit.

Ka olemasolevaid positsioone täiendati erinevate sektorite lõikes aktiivselt. Aktsiate arvu poolest enim juurde ostetud ettevõtetest kaks esimest tegutsevad jaekaubanduses, Grocery Outlet Holding (+538%) ja Five Below Inc. (+41%). Positsiooni suurendati ka tarkvaratootmisega tegelevas ettevõttes Adobe, mille aktsia hind tõusis 2019. aasta viimase kvartaliga ligi 20%. Suurima osakaaluga osalusest portfellis müüdi reklaamifirmat Clear Channel Outdoor Holdingsi (-95%), telekommunikatsiooniettevõtet GTT Communicationi (-50%) ja meedias tegutsevat Fox Corporationi (-37%). Nagu näha, tegi Loeb enim tehinguid tehnoloogiasektoris, säilitades suurima osakaalu portfellist tervishoiusektoris, mille aktsiad moodustavad 33,1% kogu portfelli väärtusest.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi. TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon