Esimene kuu tasuta Balti aktsiatehinguid LHV-s - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Esimene kuu tasuta Balti aktsiatehinguid LHV-s

Raido Tõnisson

11.03.2020 13:40

iStockphoto

Teatavasti saavad LHV Panga kliendid alates 1. veebruarist teha Balti aktsiatehinguid tasuta. Tasude kaotamine on selgelt suurendanud ka kauplemisaktiivsust Balti turul, tuues rohkem inimesi investeerima ja elavdades Tallinna börsielu.

Veebruarikuu jooksul tehti LHV kaudu Balti börsil aktsiatega võrreldes jaanuarikuu 10 726-ga 35 133 tehingut, mis on 228% tõus, moodustades Tallinna börsi liikmetest 43%. Sellega oli LHV Pank veebruaris suurim maaklerfirma Balti börsidel. Tehingute kogukäive oli Tallinna börsi liikmete seas LHV puhul 30,2 miljonit eurot, millele järgnevad Swedbank AS ja SEB Pank vastavalt 17,6 ja 10,2 miljoni euroga. Kokku tehti veebruaris Balti börsil 58 miljoni euro ulatuses tehinguid võrreldes 2019. aasta veebruarikuu 40,2 miljoniga.

Allolevast tabelist selgub, et Tallinna börsi tehingute käive on võrreldes jaanuari 17,1 miljoni euroga tõusnud veebruaris 26,9 miljoni euroni, mis on 57% tõus. Samal ajal on tehingute arv tõusnud kuuga 129%. Selline käibe kasvu suhe tehingute kasvu näitab, et rohkem tehinguid tehakse just väiksemate hulga aktsiatega, mille tulemusena keskmine käive ühe tehingu kohta on väiksem kui enne tehingutasude kaotamist. Seda kinnitab ka Nasdaqi Baltiülene statistika, kus väiksemate tehingute koguarv on tõusnud lühikese ajaga ligi 9 korda 18 tuhandeni.

Allikas: Nasdaqbaltic

Kõige rohkem on tõusnud tehingute arv Nordeconi aktsiatega, millega on veebruaris tehinguid tehtud peaaegu neli korda rohkem kui jaanuaris. Järgnevad panga aktsiad - LHV Group ja Coop Pank, mille tehingute arv on tõusnud vastavalt 239% ja 185%, samal ajal kui LHV Groupi aktsiate käive on tõusnud ainult 163% ja Coop Panga käive veidi rohkem, 231%. Kõige kontrastsemalt näeme aga tehingute muutuse suhet käibesse Tallink Grupi aktsia puhul, mille tehingute arv on tõusnud võrreldes jaanuariga 80%, kuid käive on samal perioodil langenud 17% võrra.

Tehingutasude kaotamine on muutnud Balti aktsiad atraktiivsemaks eelõige investeerimisega alustavate inimeste jaoks. Kui varem võis tehingutasu ära nullida mõttekuse osta aktsiaid väga väikese summa eest, kus teenustasu moodustanuks tehingusummast liiga suure osa, siis nüüd ei saa seda enam põhjuseks tuua. Samuti on LHV Pangas Balti aktsiate hoidmine ilma haldustasudeta.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon