Raskel ajal ühendatakse ühiseks eesmärgiks jõud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Raskel ajal ühendatakse ühiseks eesmärgiks jõud

Erko Rebane

23.03.2020 11:09

iStockphoto

Eelmise nädala pöördumises tõdes Saksamaa kantsler Angela Merkel, et nende riik pole koroonaviirusega võitluses seisnud nõnda raske olukorraga silmitsi alates teisest maailmasõjast ning et sellest jagu saamine vajab solidaarset pingutust.

Koduõuele ootamatult saabunud ohtlik vaenlane on pannud raskesse seisu paljusid eluvaldkondasid, kuid eriti tervishoiutöötajad, kes võitlevad eesliinil meditsiiniliste vahendite ja seadmete puuduses. Kuna riigid üritavad koroonaviirust tõkestada üheaegselt üle maailma, on nõudlus testide, isikukaitsevahendite, hingamisaparaatide jms järele suur igal pool.

Nii nagu teise maailmasõja ajal hakkasid ettevõtted suunama oma fookust ümber toodete valmistamisele, milleks neil oli vähegi oskus ja võimalus olemas (näiteks siiditootjad valmistasid langevarjusid, autotootjad aga lennukitele mootoreid, tanke ja relvasid), on praeguses kriisis juba üksjagu firmasid, kes hülgavad oma igapäevased tooted ning aitavad kaasa defitsiitseks muutunud meditsiiniliste vahendite tootmisele.

Näiteks märtsi keskpaigas teatas LVMH, et nende tehased Prantsusmaal, kus muidu valmistatakse maailmatuntud brändide parfüüme, alustasid desinfitseerimisgeeli tootmist, mis antakse tasuta kohalikele haiglatele. Ühendriikides toodab American Craft Spirits Associationi sõnul juba 75% nende destilleerijatest valitsuse juhiste järgi alkoholi desinfitseerimisvahendi jaoks.

Hispaania kiirmoekett Inditex, kellele kuulub muuhulgas Zara rõivabränd, on küll koroonaviiruse tõttu sulgenud üle maailma mõneks ajaks pooled oma 7400-st poest, kuid on lubanud aidata koduriiki epideemiavõitluses. Selleks uuritakse võimalust konverteerida osa oma Hispaania tehaste tekstiili tootmise võimekusest kaitseülikondade valmistamiseks.

Itaalias, kus koroonaviirusesse on surnud juba 5476 inimest, on peaminister palunud intensiivravis kasutatavate ventilaatorite tootjal Siarel suurendada tootmist 160 pealt 500 peale ning selleks tehakse koostööd autotootjatega Fiat Chrysler ja Ferrari, kes aitavad Siarel tehase võimekust suurendada, saavad ise ventilaatoriks vajalikke juppe toota või kasutada ära oma tugevamat ostujõudu.

Ühendriikides teatas General Motors eelmisel nädalal, et aitab oma tootmis- ja logistilise võimekusega hingamisaparaatide tootjal Ventec Life Systemil suurendada järgmise kvartali jooksul ventilaatorite tootmist kuus 150 pealt 1000 peale ning hiljem tõstetakse seda veel kaks korda. Tesla asutaja ning juht Elon Musk usub, et suudab käesoleval nädalal toota ligikaudu 1200 hingamisaparaati.

Suubritannias on Smiths Group jaganud teistele tööstusettevõtetele ventilaatorite tootmiseks oma intellektuaalomandit ja juhiseid, kellega koos kavatsetakse järgmise kahe nädala jooksul toota 5000 ventilaatorit, kahekordistades selle arvu, mis praegu on Suurbritannia haiglates juba olemas. Lähikuude ambitsioonikaks plaaniks on valmistada 30 tuhat hingamist toetavat masinat.

Näiteid on teisigi, kuidas aidatakse rahaliselt, vahendite ja ravimite annetustega, haiglatele tasuta elektrit pakkudes, seisma jäänud laevade ja lennukitega kaupade tarneprobleeme lahendades ning hädas reisijaid abistades, ravimi väljatöötamisel ressursse ümber suunates, et leida võimalikult kiiresti lahendus koroonaviiruse peatamiseks. Võib tõenäoliselt öelda, et mitte kunagi varem alates II maailmasõjast pole nõnda palju ettevõtteid kalibreerinud oma tootmisvõimekuse ümber selleks, et üheskoos seista vastu ühisele vaenlasele.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon