Hiina majandus taastub koroonaviiruse tagasilöögist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hiina majandus taastub koroonaviiruse tagasilöögist

Erko Rebane

31.03.2020 07:45

Pixabay

Kui umbes kuu aega tagasi avaldati Hiina erasektori veebruarikuu aktiivsuse näitajad, ei suutnud paljud uskuda, et koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kasutusele võetud meetmed nõnda järsult kogu majanduse nö kaljuservalt alla lükkasid. Nüüd, kui muu maailm seisab sama saatusega silmitsi, on Hiina majandus vaikselt taastuma hakanud.

Hiina valitsuse ametliku statistika järgi paranes töötleva tööstuse aktiivsus märtsis 35,7 punkti pealt 52,0 punktile, ületades analüütikute 44,8-punktist ootust ja teenindus- ja ehitussektori näitaja paranes samal ajal 29,6 punktilt 52,3 punktile (oodati 42,0). Indeksite alla 50-punktised näitajad viitavad aktiivsuse langusele ja sellest piirist kõrgem tulemus aktiivsuse kasvule.

Allikas: Trading Economics

See ei tähenda, et elu Hiinas oleks täielikult normaliseerunud ja majandus tagasi kriisieelse taseme juurde jõudnud, sest ehkki siseriiklikult on koroonaviirusesse nakatunute arv püsinud juba pikemat aega nullis, tuvastatakse endiselt viirus riiki reisinud inimeste seas (esmaspäeval 48, läinud pühapäeval 30, laupäeval 44) ja haiguse uue võimaliku laine vältimiseks rakendatakse riigis jätkuvalt erinevaid ettevaatusabinõusid ja sotsiaalse distantseerimise nõudeid.

Nii näiteks suleti läinud reedel uuesti kõik kinod, kui alles loetud päevad varem lubati väike osa neist avada. Samuti käskis Shanghai omavalitsus mitmed turistiatraktsioonid nädalavahetustel kinni panna ning mujalt riigist leidub näiteid baaride, kohvikute ja meelelahutusasutuste uuesti kinnipanemisest.

Hiina taastumist pidurdab lisaks teiste rikide majanduste sulgemine koroonaviirusega võitlemiseks, mis vähendab ekspordisektori nõudlust. Viimane moodustab umbes 17% sisemajanduse kogutoodangust ning annab Nomura hinnangul riigis tööd 60 miljonile inimesele (kokku umbes 780 miljonist hõivatust).

Sestap olgugi et Hiina kaubandusministeeriumi sõnul oli eelmise reede seisuga 95% kaubamajadest oma uksed uuesti avanud ja jaemüüjate müük suurenes veebruari keskpaigast märtsi keskpaigani 7%, moodustas müük siiski alles poole sellest, mida aasta tagasi samal ajal teeniti. Kuid iga nädalaga liigutakse paremuse suunas.

Allikas: South China Morning Post

Sarnaselt teistele riikidele on ka Hiina valitsus oma majandust hakanud jõulisemalt toetama, lähtudes praegu erinevate meetmete paketist, mille maht ulatub 344 miljardi dollarini. Selle lõplik suurus võib aga veelgi kasvada kui aprillis/mais koguneb Hiina Rahvakongress ning määrab eelarvedefitsiidi ametliku piiri. Morgan Stanley arvates keskendutakse esialgu infrastruktuurikulutustele, seejärel raskustes sektoritele suunatud maksukärbetele ja teise kvartali lõpus üleriigiliselt tarbimist stimuleerivatele meetmetele.

Ka Hiina keskpank on omapoolset tuge pakkumas, vähendades esmaspäeval lühiajalist repomäära 0,2pp võrra 2,2% peale (keskpangalt seitsmeks päevaks laenatava raha hind), mis oli suurim kärpimine viimase viie aasta jooksul ning lisaks süstiti pankadevahelise likviidsuse tõstmiseks finantssüsteemi 50 miljardit jüaani (7,1 mld USD), kuid kuna töö ettevõtetes on juba taastumas, siis hoitakse jõulisemad meetmed esialgu varuks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon