Kristo Aab: kui tööstus kriisi jõuab, võib riigiabi otsas olla - Arvamusplats - Uudised - LHV finantsportaal

Kristo Aab: kui tööstus kriisi jõuab, võib riigiabi otsas olla

Kristo Aab

03.04.2020 15:05

Äripäevale antud intervjuus tõdeb LHV majandusanalüütik Kristo Aab, et valitsuse abipaketid on edukad kui töökohad säilivad ja eriolukorra piirangute kadumisel taaskäivitub majandus kiiresti, kuid selle eesmärgi täitmiseks peab Ratase kabinet veel kõvasti pingutama.

Aabi sõnul pole praegu tegemist nii öelda tavapärase majanduskriisiga. „Pigem on riigid ise majanduse mõneks ajaks seisanud. Seetõttu on oluline tagada, et seisaku ajal ei jääks inimesed hätta igakuiste kohustuste teenindamisel, mida paraku ei ole nii lihtne pausile panna,“ nentis Aab.

LHV analüütiku sõnul pole osad majandusharud nagu näiteks tööstussektor veel pihta saanud. Teisalt on Aabi väitel ka neid valdkondi, mille abistamisega on valitsus juba hiljaks jäänud. „Näiteks turismisektori seisukohast võib öelda, et abimeetmed on lootusetult hiljaks jäänud, sest ettevõtete käive on juba mitu nädalat sisuliselt olematu,“ tunnistas Aab.

Samuti ei toeta turismisektorit Aabi sõnul vaid paarikuuse väljavaatega abi. „Kui eriolukord peakski Eestis maikuus lõppema, siis inimeste kindlustunne reisimise osas ei taastu niipea. Lisaks on välisturismi taastumiseks vajalik piirangute eemaldamine kõikjal Euroopas või maailmas laiemalt. Praegused töötukassa meetmed on aga mõeldud ettevõtjate abistamiseks vaid paari kuu jooksul,“ ütles Aab.

Tema sõnul tuleks vaadata ka alles tekkivaid riske. Nii võib eelpool mainitud pikkade tööprotsessidega tootvas tööstuses olla näiliselt asjad korras, kuid tegelik löök jõuab kohale mõne kuise ajanihkega. „On oht, et selleks ajaks kui tööstussektoril abi vaja läheb on valitsuse väljakäidud meetmed juba läbi põletatud,“ nentis Aab.

Loe edasi Äripäeva veebilehel.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon