Hea aeg investeerimisega alustamiseks, halb aeg raha väljavõtmiseks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hea aeg investeerimisega alustamiseks, halb aeg raha väljavõtmiseks

Raido Tõnisson

09.04.2020 08:26

iStockphoto

Kui küsida, millal on õige aeg alustada investeerimisega, siis vastus turusituatsioonist olenemata alati „täna“. Languse ajal aga tuleks see sõna isegi läbiva suure tähega kirjutada, sest pikaajalisele investorile on see justkui turu poolt antud kingitus. Samuti on potentsiaalne saadav kasu kriisi ajal alustamisel kõige suurem.

Investeerimisega alustajatele pakub praegune turuolukord head stardipunkti. Aktsiaturgudelt on pühitud kolme aasta tootlus, mis võimaldab alustaval investoril täna turule siseneda 2017. aasta alguse hindadega, jättes rohkelt ruumi edasiseks potentsiaalseks tõusuks. Samas säilib alati võimalus, et langus süveneb veelgi ja investori arvates soodsalt ostetud aktsiad näitavad kuu aja pärast tulipunast tootlust.

Selle riski vältimiseks on mõistlik paigutada raha turgudele osade kaupa, mitte korraga. Kui investeerimiseks on X eurot vaba raha, siis võiks sõltuvalt summa suurusest jagada selle näiteks viieks võrdseks osaks ja investeerida iga kahe nädala tagant, seda olenemata aktsiahinnast. Nii on langeval turul võimalik vähendada suurte kaotuste riski. Näiteks kui esimese ostu järel kukub aktsia veel 20%, siis toimub teine tehing madalama hinna pealt ja keskmine ostuhind tuleb allapoole.

Heidame pilgu ajalukku

Allolevalt S&P 500 graafikult näeme, et viimase 20 aasta suuremad langused toimusid 11. septembri terrorirünnakute järel, 2008. aasta finantskriisi ajal ja lühikest aega ka 2018. aasta neljandas kvartalis USA-Hiina tariifisõja ja FEDi intressimäära tõstmise tõttu. Ehkki turureaktsioon tänu nendele sündmustele oli märkimisväärne, tegi pikaajaline investor õige otsuse, kui ta lihtsalt hoidis oma positsiooni või mis veelgi parem, täiendas seda. Jooniselt on ka näha, et aja jooksul on kukkumine muutunud järsemaks, kuid kiirem on olnud ka langusest taastumine.

Allikas: Yahoo.Finance

Tähelepanuväärne on, et 2013. ja 2016. aasta turukorrektsioonid on graafikul vaevu märgatavad.

On normaalne, et aktsiate omamine või ostmine kriisi ajal mõjub hirmutavalt, eriti kui allakäik on olnud järsk, kuid siiski pole praeguse languse ulatus midagi enneolematut.

Seega kui investeerimisega alustamist on pidevalt edasi lükanud, võib nüüd olla selleks suurepärane aeg. Põhjade tabamine on võimatu ja välistatud ei ole börside edasised langused, kuid riske saab võtta ka pikkamööda, et lõpuks oleks siiski võimalik osa saada majanduste taastumisest, mille tagamiseks on valitsused ja keskpangad üleilmselt kokku mitme triljoni euroni küündivaid stiimulpakette vastu võtnud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon