USA töötu abiraha tõstab osade sissetuleku üle kriisieelse taseme - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA töötu abiraha tõstab osade sissetuleku üle kriisieelse taseme

Erko Rebane

13.04.2020 08:52

iStockphoto

Nii nagu on koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud eriolukord tinginud maailmas laialdaselt äritegevuse languse ja tööpuuduse kiire kasvu, on ka Ühendriikides üleöö tööta jäänud inimesed ummistanud töötukassa kontorid, telefoniliinid ja veebilehe. Väga kõrge töötuse pikaajaliste tagajärgede vältimiseks on USA valitsus üle kahe triljoni dollari suuruses majanduslikus abipaketis näinud ette töötu abiraha tingimuste lõdvendamise ja toetuse tõstmise, tänu millele võib osade madalamapalgaliste sissetulek kujuneda suuremaks kui enne kriisi.

Aprilli esimesel nädalal esitas Ühendriikides töötu abiraha taotluse 6,6 miljonit inimest, mis tõstis eelneva kolme nädala taotluste arvu kokku ligikaudu 17 miljonini. See tähendab, et vähem kui ühe kuuga on töö kaotanud juba pea kaks korda rohkem inimesi kui kogu 2008-2009 kriisi peale kokku.

5-11. aprillil otsiti Google’ist mõnevõrra vähem infot töötu abiraha kohta võrreldes eelnevate nädalatega, mis võib viidata võimaliku haripunkti möödumisele, ent tõenäoliselt jääb töötu abiraha taotluste kasv sellegipoolest veel nädalaid miljonitesse, tõstes töötuse määra lähikuudel 15-20% juurde – pessimistlikumate prognooside kohaselt isegi kõrgemale.

Allikas: Google Trends

Igal osariigil on Ühendriikides omad valemid, kui palju ja pikalt inimestele töötu abiraha makstakse, kuid keskmiselt aidati Morgan Stanley hinnangul töö kaotanud inimesele tagada 26 nädalaks ligi pool eelnevast sissetulekust. See tähendas veebruaris keskmiselt 372 dollari suurust tšekki nädalas (varieerudes osariigiti 300 dollarist 720 dollarini). Valitsuse 2,2 triljoni dollari suuruse abiprogrammi raames makstakse töötule kuni neli kuud täiendavalt juurde 600 dollarit nädalas.

Arvestades seda, et tänavu jaanuaris teenis erasektoris töötav ameeriklane nädalas keskmiselt 975 dollari suurust palka, siis aitab riigi lisatoetus osades sektorites  vältida sissetuleku olulist vähenemist, mis muidu tekiks tavapärase abiraha korral.

Allolevalt jooniselt on näha, et suuremas osas jääb keskmine töötu abiraha toetus madalamaks palgatasemest,  mida paljudes sektorites teenitakse, kuid siiski mitmes valdkonnas võib abiraha olla isegi suurem kriisieelsest sissetulekust. Seda eeskätt just tugevamalt pihta saanud sektorites nagu majutus, toitlustus, meelelahutus, kaubandus, transport.

Keskmine nädalapalk Ühendriikides jaanuaris võrreldes keskmise nädalase töötu abiraha toetusega koroonaviiruse pandeemia ajal (USD). Allikas: USA tööturuamet.

Valitsuse stiimulprogramm aitab raskel ajal toetada paljude sissetulekut, kuid tõenäoliselt ei suuda see ära hoida tarbimise suuremat kukkumist, sest koduse isolatsiooni ajal pööratakse eeskätt tähelepanu esmavajaduste rahuldamisele ning raha säästmisele, millele viitab näiteks Michigani ülikooli aprillikuu tarbijate küsitluses majapidamise kestvuskaupade ostukavatsust peegeldava indeks kukkumine madalamale tasemele kui 2008. aasta finantskriisi ajal. Juhul kui inimeste elukorraldus ja majandus peaksid koroonaviirusest võrdlemisi kiiresti taastuma, võib praegune kõrgem säästmine anda aga tulevikuks võimaluse suuremate kulutuste tegemiseks.

Allikas: Michigani ülikool




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon