Aprilli menukaimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aprilli menukaimad aktsiad

Raido Tõnisson

11.05.2020 07:00

iStockphoto

Aprillis, kui aktsiaturud enamasti taastusid märtsikuu šokist, eelistasid LHV kliendid enim tehinguid teha juba ka mitmel eelneval kuul võidutsenud Tesla aktsiaga, millele järgnes Microsoft ning Tallink koduturult. TOP 10 lähedale sattus ka üks uus tulija.


Allikas: LHV

Tesla Motors

Elektriautosid tootva Tesla (TSLA) jaoks oli kevadkuu edetabeli kõige rohelisem kuu, mille aktsia kerkis koguni 60% võrra. Tesla on oma pikkade ja jõuliste tõusude poolest tuntud ka varasemast ajast, seega ei olegi nii suur tõus kuu ajaga eriliseks üllatuseks. Aktsiale omaseid suuri kõikumisi aprillikuus aga näha ei olnud.

Kuu alguse sirgjoonelise tõusu põhjustas tõenäoliselt 2. aprillil avaldatud teade, et vaatamata koroonaviiruse levikule, suutis ettevõte oma esimese kvartali käivet suures osas säilitada, samal ajal kui teised autotootjad teatasid märkimisväärsest müügilangusest. Täpsemalt müüs Tesla I kvartalis 88 400 sõidukit, mis on paremuselt teine kvartal, jäädes alla vaid 2019. aasta IV kvartalile. Sellega ületas Tesla ka Wall Streeti analüütikute ootused.

Kuu teises pooles andis tõusule uue hoo sisse Goldman Sachsi analüütiku Tesla aktsia ostusoovitus hinnasihiga 864 dollarit ning aprilli viimasel päeval avaldatud ettevõtte kvartalitulemused, mille peale aktsia hind tegi 9% tõusu. Nagu öeldud, lõppes kvartal Tesla jaoks üle ootuste hästi, näidates 5,9 miljardi dollari käibe juures 16 miljoni dollari suurust puhaskasumit.

TSLA sulgemishind oli 8. mail 819,42 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 243,9.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega siin.

Microsoft Corporation

Tehnoloogiaettevõte Microsoft (MSFT), kelle koht on LHV enimkaubeldud aktsiate edetabelis varasematel aegadel on olnud pigem lõpu pool, sattus aprillis aga populaarsuselt teisele kohale, näidates kuu jooksul üsna tugevat tõusu. Aprillis kerkis aktsia 20,3% võrra ning suuri kõikumisi ei saa täheldada siingi.

Suurema osa tõusust tegi aktsia kuu esimesel poolel, kasvades enamasti ettevõtte kohta käivate positiivsete uudiste toel, millest olulisim Microsofti uudne lahendus uudiste lugemiseks. 7. aprillil andis Microsoft selle beta versiooni proovimiseks ka Windows 10 kasutajatele ning siiani on inimeste tagasiside lahenduse kohta olnud üsna hea.

Kuu lõpus avaldas enda I kvartali tulemused ka Microsoft, mis sarnaselt eelmisele ületasid Wall Streeti analüütikute hinnanguid, aidates aktsia hinnal veelgi kõrgemale ronida. Aasta esimeses kvartalis näitas MSFT 35 miljardi suurust müügitulu, mis on 14,6% tõus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Puhaskasum kasvas 22,1% võrra 10,75 miljardi dollarini ning kasum aktsia kohta 1,14-lt dollarilt 1,40 dollarini, mille peale aktsia hind tegi enam kui 10%-lise tõusu.

MSFT sulgemishind oli 8. mail 184,68 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 29,4.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu MSFT viimase viie aasta tootlusega siin.

Tallink Grupp

Ka Tallink Grupp (TAL1T) tegi suure osa oma oma aprilli tootlusest kuu esimestel nädalatel, mille järel aktsia veidi langes, kuid suutis kuu lõpetada ikkagi enam kui 10% ülevalpool. Aprill algas Tallinki jaoks märtsi ja I kvartali statistika avaldamisega, kuu keskpaigas oli fookuses likviidsuslaenu vajadus ja paar nädalat tagasi koostas ettevõte kirja aktsionäridele, kus tutvustatakse väljavaateid käesolevaks aastaks.

Kuu alguse hinnatõusu võibki põhjendada 3. aprillil ilmunud märtsi ülevaatega ettevõtte veomahtude kohta, mis tänu kaubaveoühikute suurenemisele 7% võrra oli investoritele üsna positiivseks üllatuseks. Mai alguses avalikustatud statistikast aprilli kohta midagi head leida on aga raske. Eelmine kuu oli ettevõtte ajaloo üks raskemaid: enamikul liinidel said veomahud üle 90% suuruse löögi nii reisijate, sõiduautode kui ka kaubaveoühikute segmendis.

Lisaks avaldas Tallink 20. aprillil auditeeritud majandusaasta aruande, kus selgitab muuhulgas oma aktsionäridele, et plaanib kriisist võitu saada kulusid oluliselt kärpides ja rahavoogu paremini juhtides.

TAL1T sulgemishind oli 8. mail 0,69 eurot.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu TAL1T viimase viie aasta tootlusega siin.

Tallinna Kaubamaja Grupp

Tallinna Kaubamaja (TKM1T) aktsia langes 5,8% võrra, olles sellega tabelis ainuke negatiivse tootlusega aktsia. Kui aga arvestada 6. aprillil makstud 0,73 euro suurust dividendi aktsia kohta, mis tegi dividenditootluseks ligi 9%, oleks pilt juba teistsugune. Dividendi järgsel kuupäeval aprilli alguses langes aktsia dividendi võrra, kuid ühe kuuga ei suutnud hind taastumise osas palju ära teha, kaubeldes vahemikus 7,52 kuni 7,90.

13. aprillil avalikustas Tallinna Kaubamaja enda I kvartali tulemused, mille kohaselt olid numbrid suhteliselt head, arvestades poodide sulgemist ja inimeste väiksemat tarbimist. Esimeses kvartalis kasvas Tallinna Kaubamaja netomüük aastavõrdluses 7,4% 175,5 miljoni euroni ja brutokasum 2,7% 41,5 miljoni euroni. EBITDA kasvas 1,2% võrra 12,7 miljonini.

Lisaks teatas Tallinna Kaubamaja 16. aprillil börsile koroonaviiruse võimalikest mõjudest ettevõtte tegevusele. TKM on arvestanud, et tarbimiskäitumise muutus, suletud müügiüksuste saamata jäänud tulu ning viiruse leviku takistamiseks tehtud lisakulud avaldavad olulist survet Grupi jätkusuutlikkusele. Seega on ka Tallinna Kaubamaja Grupp oma kulusid oluliselt kokku tõmmanud, vähendades tööjõukulusid ning pidades üürikulude vähendamise osas läbirääkimisi üürileandjatega.

TKM1T sulgemishind oli 8. mail 7,84 eurot.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu TKM1T viimase viie aasta tootlusega siin.

Royal Caribbean Cruises Ltd

Royal Caribbean Cruises (RCL) on Libeerias asutatud maailma suuruselt teine kruiisi valdusettevõte, mille peakorter asub USA-s. Kuigi aprillis jäi ettevõte esikümnest napilt välja, väärib see kajastamist sektori päevakajalisuse tõttu.  Nähes, millise languse tegi ettevõte läbi koroonakriisi ajal, ei ole ime, et selle aktsia madal hind tundub atraktiivne paljudele investorile. Aprillikuu pakkus aktsiale 47,5% suurust tootlust, ent sellele vaatamata kaupleb aktsia 52 nädala tipust ligi 70% madalamal.

RCL sulgemishind oli 8. mail 36,11 dollarit.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu RCL viimase viie aasta tootlusega siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti aprillis arvukalt tehinguid ka LHV Group'i (kuine hinnamuutus: 19,6%) Apple’i (24,9%), Šiaulių bankase (16,6%), Tallinna Sadama (17,3%), Tallinna Vee (9,8%) ning Merko Ehituse (23,7%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: LHV GroupApple, Šiaulių bankas, Tallinna Sadam (alates IPO-st), Tallinna Vesi ning Merko Ehitus.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon