Aktsiaturgude ralli, mis trotsib investorite pessimismi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaturgude ralli, mis trotsib investorite pessimismi

Erko Rebane

12.05.2020 08:44

iStockphoto

Ehkki majandusnäitajad on mitmel pool maailmas liikunud järsult allamäge, võib aktsiaturgude taastumisest lugeda praegu välja oluliselt optimistlikumat hinnangut tulevikule võrreldes märtsiga. Kaasa on sellele aidanud koroonaviiruse uute nakkusjuhtumite kasvu aeglustumine, fiskaalne ja rahapoliitiline tugi, võimalike ravimite ja vaktsiinide testimised. Kõigest sellest hoolimata näitavad osad küsitlused, et investorite meelestatus püsib endiselt väga pessimistlikuna

Teiste seas võivad tõenäoliselt üsna frustreerunult vaadata börsidel toimuvat AAII (American Association of Individual Investors) küsitluses osalevad USA väikeinvestorid. Tegemist on alates 1987. aastast iganädalaselt korraldatud küsitlusega, mida jälgitakse jaeinvestorite meelelaadi ühe indikaatorina. Kuuendal mail lõppenud nädalal kerkis selle kohaselt aktsiaturgude järgmise kuue kuu väljavaates pessimistliku nägemusega investorite osakaal 8,6 protsendipunkti võrra 52,7% peale, mis oli viimati nõnda kõrge rohkem kui seitse aastat tagasi. Lähituleviku osas optimistliku hoiakuga investorite osakaal alanes 6,9 protsendipunkti 23,7%le, osutudes madalaimaks alates 2019. aasta oktoobrist.

Lahutades nö pullide osakaalust karude osakaal, saame netoseisu, mis –29 protsendipunkti peal oli nõnda tugevalt pessimistide kasuks viimati 2016. aasta veebruaris. Kõrge hirm on aga ajalooliselt langenud kokku pigem aktsiaturgude põhjaga, nii nagu see juhtus näiteks 2016. aasta veebruaris.

Jefferies vaatas tagasi kuni 1990. aastani, tuvastades kõik kuupäevad, mil optimistide ja pessimistide vahe oli nõnda negatiivne nagu praegu ning järeldas, et nii ühe kui ka kahe aasta perspektiivis on S&P 500 indeks siis ülekaalukalt (üle 80% juhtudest) suundunud kõrgemale, kerkides keskmiselt vastavalt 14 ja 25%. Erandina paistab siiski silma 2008. aasta esimene pool, mil meeleolu oli korduvalt sama pessimistlik, kuid sellest hoolimata ootas S&P 500 indeksit ees veel mitmekümne protsendine kukkumine.

S&P 500 tootlus pärast seda, kui USA investorite meeleolu oli langenud nõnda madalale nagu praegu.

Allikas: Jefferies

Allikas: Bloomberg, LHV

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon