Ebakindlal ajal investeerimisest - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ebakindlal ajal investeerimisest

Raido Tõnisson

21.05.2020 08:26

iStockphoto

Soodne aeg aktsiate soetamiseks on paljusid uusi investoreid meelitanud pea ees vette hüppama, teadmata, mis neid seal ees ootab ja kas nad üldse oskavad ujuda. Kuigi pikaajaline investeerimine ei ole raketiteadus,  tuleks enne orderite turule lükkamist endale selgeks teha mõned investeerimisega seotud põhitõed, eriti arvestades ebakindlust majanduses ja aktsiaturgudel.

Üksikaktsiad ei ole ainus valik

Tavaliselt seostatakse investeerimist automaatselt börsiga ja sealt edasi aktsiatega, mis on ainult üks võimalus oma raha paigutamiseks. Majanduslanguse ajal ja ka üldse,  ei ole õige üksikaktsia valimine kuigi lihtne ülesanne ning võimalus ebaõnnestuda on suur.

Kuigi võrreldes mõne populaarse aktsia ostmisega, nagu näiteks Apple või Netflix, võib see tunduda igavana, on keerulistes majandustingimustes kindlam investeerida indeksifondidesse ehk ETF-idesse. Uuringud räägivad enda eest, näidates, et S&P 500 indeksi tootlust suudavad pikaajaliselt ületada vaid alla 10% investoritest, mille sisse tihtipeale ei mahu isegi kogenud fondijuhid.

Üksikaktsiate riskiks on ka see, et ettevõtte finantsraskused ja ka võimalik pankrot pole välistatud. Indeksifondi investeeringud võivad seevastu olla jaotatud sadade erinevate ettevõtete vahel.

Läbi LHV Kasvukonto saad soetada populaarseimaid indeksifonde ka väga väikeste summadega.

Väldi investeerimist sinna, millest sa aru ei saa

Kuigi mõnda uuenduslikku toodet või tehnoloogiat arendavasse ettevõttesse investeerimine võib tunduda ahvatlev, ei saa siiski kindel olla selle õnnestumises, eriti kui ei mõisteta täpselt äri tagamaid ja võimalikke riske. Bitcoin, futuurid, optsioonid ja CFD-d võivad praegusel volatiilsel ajal tunduda vägagi huvitavad instrumendid, eriti mis puudutab naftat, aga kui investor ei ole ennast kurssi viinud konkreetse instrumendiga kaasnevate riskide ja tingimustega, siis võib instrumendi eripära võtta võimaluse soodsast hinnaliikumisest kasu lõigata.

Sama kehtib ka üksikaktsiate ja ETF-ide kohta. Ei ole hea mõte investeerida ettevõttesse ainult sellepärast, et keegi soovitas. Soovitus võib anda idee, kuid igaühel endal tuleks lähemalt uurida ettevõtte üksikasju. Siin tuleb jällegi välja üks ETF-i suur pluss. Nimelt 500-st ettevõttest koosneva fondi puhul ei pea täpselt teadma, millega iga ettevõte tegeleb ja kas ta on kasumlik või mitte. Piisab ainult ühe olulise asja – alusindeksi selgeks tegemisest. Seega kui alusindeks investeerib sinna, kuhu investor soovib, näiteks USA 500 suurimasse ettevõttesse, siis üksikaktsiad valib fond vastavalt enda reeglitele ja tingimustele juba ise.

Tee selgeks oma riskitaluvus

Täiesti riskivaba investeeringut ei ole olemas. Isegi kui raha hoitakse pangaarvel või sularahas, on see ohustatud inflatsiooni poolt. Kuna riski ei saa vältida, peab seda ise juhtima, tehes teadliku ja endale sobiva valiku, kui palju riski ollakse nõus võtma, mille määratleb riskitaluvus.

Riskitaluvus tähendab sisuliselt võimet taluda kaotusi, kui investeeringutega läheb vastupidiselt ootustele. Näiteks tasub aktsiate ostmisel endalt küsida: kui palju võib see investeering langeda, et samal ajal säiliks rahulik ööuni? Kahjuks on see teema, millest räägitakse sageli, aga harva võetakse arvesse.

Kui riskitaluvus on madal, tuleb investeerida konservatiivsemalt. Enamus portfellist peaks siis olema paigutatud võlakirjadesse. Riskitaluvust mõjutavad tegurid on näiteks vanus, portfelli suurus ja investeerimishorisont. On selge, et noor inimene on valmis rohkem riske võtma kui juba pensioniealine, kelle põhieesmärgiks on tavaliselt portfelli väärtuse säilitamine ning ei saa seetõttu lubada endale portfelli olulist vähenemist.

Oma riskitaluvuse tundmine aitab valida sobilikud varaklassid, millesse investeerida ilma, et peaks pidavalt oma portfelli üle muret tundma. Riskitaluvuse hindamiseks võib näiteks proovida internetis asuvaid teste, mis annavad esimese suunise kätte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon