Investeerimine puhta energia edusammudesse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investeerimine puhta energia edusammudesse

Raido Tõnisson

25.05.2020 11:18

iStockphoto

Kui naftatööstuses on ülepakkumine ja nõudluse langus paljud ettevõtted raskesse seisu pannud, siis taastuvenergia on jätkamas oma pealetungi. Investorid kogu maailmas on sellele arenevale majandusharule suuremat tähelepanu hakanud pöörama just viimastel aastatel, mis paljudel juhtudel on tähendanud taastuvenergia populaarsuse kiiret kasvu nii investorite kui ka tarbijate seas ning tööstuse märkimisväärset laienemist. Mõned head näited sellest on tuule- ja päikeseenergia tööstused.

Järgnevalt toome teieni mõned näited kiiresti kasvavatest taastuvenergia ettevõtetest, mille kasumi kasv aktsia kohta (EPS) on viimase kvartali jooksul olnud muljet avaldav või millel on olemas potentsiaal kasvuks tulevikus.

Enphase Energy, Inc (ENPH)

Enphase Energy on USA-s tegutsev energiatehnoloogiaettevõte, mis kavandab ja toodab tarkvarapõhiseid koduseid energialahendusi. See hõlmab päikeseenergia tootmist, koduse energia salvestamist ning veebipõhist jälgimist ja juhtimist. Kokku on Enphase müünud umbes 20 miljonit päikese mikroinverterit, mis teisendavad päikesepaneelilt saadava alalisvoolu otse võrguga ühilduvaks vahelduvvooluks, peamiselt Põhja-Ameerika, Euroopa ja Austraalia elamu- ja äriturgudele. Enphase oli esimene ettevõte, kes mikroinverteri edukalt turustas ning on nende tootmisel turuliider.

Ettevõtte 5. mail avaldatud I kvartali tulemused olid oodatust paremad, vaatamata üldisele ebakindlusele majanduses. Kasumiks aktsia kohta tuli prognoositud 0,32 dollari asemel 0,38 dollarit, kasvades võrreldes eelmise aasta 0,08 dollariga 375% võrra. Analüütikute prognoose ületas ka käive, mis oli I kvartalis 205,5 miljonit dollarit, kasvades võrreldes aastatagusega üle kahe korra.

Kui enamik ettevõtteid ootab II kvartaliks aasta nõrgemaid tulemusi, siis Enphase Energy jaoks oli lõppenud kvartal vaid soojendus II kvartaliks, kus arvestades mikroinverterite eelbroneeringute arvu on ootused kõrged.

ENPH aktsia sulgemishind oli 22. mail 56,42 dollarit ning P/E näitaja on 33,82x.

Allikas: Yahoo. Finance. Tutvu ENPH viimase viie aasta tootlusega siin.

Brookfield Renewable Partners (BEP)

Brookfield Renewable Partners haldab üht maailma suurimat taastuvenergia platvormi, mille portfellis on 5288 tootmisrajatist Põhja-Ameerikas, Lõuna-Ameerikas, Euroopas ja Aasias. Ettevõtte investeerimiseesmärk on pakkuda pikaajalist aastast kogutulu 12–15% ulatuses, sealhulgas 5-9%-list aastast dividendi kasvu. Brookfield on ülemaailmne turuliider hüdroelektrienergia valdkonnas, mis hõlmab umbes 74% kogu portfellist.

6. mail avaldatud I kvartali tulemustest sai selgeks, et languse mõjust jäi suures osas puutumata ka Brookfield, näidates aktsia kohta 0,06 dollari suurust kasumit, mis on 50% rohkem kui prognoositud 0,04 dollari suurune kasum. Märkimisväärsemad on aga ettevõtte rahavood äritegevusest (funds from operations), mis ulatusid I kvartalis 217 miljoni dollarini, vähenedes aastavõrdluses vaid 4,4% võrra. Üks kvartali olulisemaid sündmusi oli Brookfieldi nõusolek omandada TerraForm Poweri (USA taastuvenergiat tootev ettevõte) aktsiad, mis tugevdab äritegevust Põhja-Ameerikas ja Euroopas. Ettevõtete ühinemisel tekiks Brookfield Renewable Corporation, pakkudes investoritele alternatiivset võimalust ettevõttesse investeerimiseks.

Brookfieldi eesmärk on investeerida arendusprojektidesse ja muudesse omandamistesse aasta jooksul 700–800 miljonit dollarit. Praegu on ehitamisjärgus mitmeid projekte, mis paari aasta jooksul võrku tulles annavad hinnanguliselt 21 miljoni dollari suuruse aastase panuse rahavoogudesse. Sellise kasvu rahastamine on kindlustatud ettevõtte enam kui 3 miljardi dollari suuruse vaba rahaga ja saadaoleva krediidiga. Siiani on Brookfieldi algsed investeeringud suutnud kenasti tagada planeeritud aastase dividendikasvu ning arvestades kasvuplaane, on ettevõttel olemas potentsiaal teha seda jätkusuutlikult ka tulevikus.

BEP 22. mai sulgemishind oli 48,50 dollarit ning P/S suhtarv 2,95x.


Allikas: Yahoo. Finance. Tutvu BEP viimase viie aasta tootlusega siin.

Ormat Technologies, Inc (ORA)

Ormat Technologies on Nevadas asuv alternatiivse ja taastuvenergia tehnoloogia pakkuja. Ettevõte projekteerib, ehitab ja tarnib elektritootmisseadmeid geotermilistele ja taastuvenergiaelektrijaamadele 30 riigis. Ettevõtte peamised tootmishooned asuvad Iisraelis Yavnes.

Kuigi Ormat Technologies ei ole viimastel aastatel kasumit kasvatanud ning näitas ka esimeses kvartalis samasugust, 0,51 dollari suurust kasumit aktsia kohta võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, ei tulenegi ettevõtte atraktiivsus niivõrd tema tulemustest, kuivõrd perspektiivikast niššist, milles ettevõte tegutseb. Nagu mainitud, on Ormati üheks peamiseks äriks geotermiliste elektriseadmete tootmine, mis on päikese-ja tuuleenergia kõrval kõvaks konkurendiks. Geotermilise energia tootmise esmased kulud on küll väga kõrged ja selle tasuvus sõltub suurel määral kohalikust geoloogiast, kuid valdkonna kasvupotentsiaal kompenseerib need miinused.

Ettevõtte I kvartali käibest ligi 74% moodustas just geotermilise elektrienergia segment, mille brutomarginaal oli 50%. See on andnud ettevõttele piisavalt kõrge kasumimarginaali ja 231 miljoni dollari suuruse vaba raha hulga, et maksta tagasihoidlikku 0,7% tootlusega dividendi ja investeerida edasisteks arenguteks, nagu näiteks suuremahuliste akuhoidlate kavandamine ja ehitamine.

ORA 22. mai sulgemishind oli 68,89 dollarit ning P/E suhtarv 40,03x.


Allikas: Yahoo. Finance. Tutvu ORA viimase viie aasta tootlusega siin.

iShares Global Clean Energy UCITS ETF (IQQH.DE)

iShares Global Clean Energy UCITS ETF, mis jälgib S&P Global Clean Energy indeksit, on Eesti jaeinvestoritele kättesaadav suurima kauplemismahuga puhtasse energiasse investeeriv fond. Vastavalt alusindeksile on fondis ainult 30 suurimat ja likviidseimat börsiettevõtet üle kogu maailma, kes tegelevad puhta energia tootmisega või selleks tarviliku tehnoloogia arendamisega.

Fondi kolm suurimat ettevõtet on eelnevalt käsitletud Enphase Energy, päikeseenergia muundureid ja seiresüsteeme pakkuv Solaredge Technologies ning Xinyi Solar Holdings, mis tegeleb päikeseenergia klaaside tootmisega, selle automatiseerimisega ja protsesside optimeerimisega. Need ettevõtted moodustavad ühtekokku 17% kõikidest fondis olevatest ettevõtetest. Kõige rohkem, 38% ulatuses on esindatud USA ettevõtted, millele järgnevad Hiina, Uus-Meremaa ja Kanada vastavalt 11%, 9% ja 8%-ga. Lisaks on esindatud mitmed riigid Euroopast.

Fondi kulukuse määr on 0,65% ja fond kaupleb eurodes. Lisaks maksab ETF kaks korda aastas dividende, mille tootlus arvestades 19. mai sulgemishinda 5,88 dollarit, on 1,70%. iShares Global Clean Energy UCITS ETF on olemas ka meie Kasvukonto valikus ning fondi tootlus kõigi 43 Kasvukonto fondi seast I kvartalis oli paremuselt 16-ndal kohal.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon