Hõbe võib kullast eredamalt särada? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hõbe võib kullast eredamalt särada?

Erko Rebane

10.06.2020 11:11

Shutterstock

Koroonaviiruse majanduslike tagajärgede pehmendamise nimel on keskpangad üle maailma pumbanud finantssüsteemi triljoneid dollareid, finantseerides otse või kaudselt ka valitsuste suuri defitsiidikulutusi. Kuna kulda juurde trükkida ei saa, on selle hind olnud soodsas sõiduvees. Väärismetallina peaks kasu lõikama ka hõbe, kuid kui ajalooliselt on kaks metalli üsna käsikäes liikunud, siis seekord on hõbeda sooritus jäänud märksa kahvatumaks.

Kulla tugevam esinemine on mõistetav, sest see esindab nö puhtamat panust keskpankade rahapoliitikale ning inflatsiooni võimalikule tõusule. Hõbeda puhul tuleb aga arvestada, et umbes pool mullusest ülemaailmsest 991 tonni suurusest nõudlusest tuli tööstussektorist, kus seda kasutatakse näiteks elektroonika tootmisel, päikesepaneelides, kemikaalide valmistamisel. Kui seal tootmine pakkumisest ja nõudlusest tingitud tegurite tõttu langeb, tekitab see ka hõbeda turul väärismetalli ülejäägi. Viimast on siiki aidanud leevendada seik, et pandeemia tõttu suleti mitmel pool maailmas kaevandusi, piirates samaaegselt ka väärismetalli pakkumist.

Allikas: Bloomberg

Viimase 30 aasta jooksul on kulla unts maksnud keskmiselt 68 korda rohkem hõbeda untsist, kuid kuna märtsis likvideeriti hõbeda positsioone märksa agressiivsemalt võrreldes kullaga, kerkis suhe korraks isegi üle 120.  Praguseks on näitaja taandunud 96 peale, ent jätkuvalt jääb tase ajalooliselt veel väga kõrgeks, viidates potentsiaalselt stsenaariumile, kus hõbe võiks kullale järele võtta.

Kulla hind jagatud hõbeda hinnaga

Allikas: Bloomberg

Investeeringuna on hõbe hakanud suuremat tähelepanu saama. Kui hõbeda üldise nõudluse muutus püsis The Silver Institute'i andmetel mullu üsna muutumatuna, siis füüsilise hõbeda investeerimisnõudlus kerkis samal perioodil 12% 186,1 miljoni untsini, märkides suurimat kasvu alates 2015. aastast. Allolevalt jooniselt on näha, et ka börsil kaubeldavate fondide kaudu on nõudlus suurenenud, kui Bloombergi andmetel ulatus ETFides hoitud hõbeda maht 2019. a lõpus 607 miljoni untsini ning oli tänavu 9. juuniks kerkinud veel 23% 743 miljoni untsini.

Hõbeda teadaolevad varud ETFides

Allikas: Bloomberg

Ühest küljest vaadeldakse hõbedat nii nagu kuldagi kaitsva varana, mis lõikab kasu finantsturgude ebakindlusest ning madalatest või negatiivsetest reaalintressimääradest. Kuid vahest isegi olulisem on hõbeda puhul tööstuslik pool ja kui majandus tõmmatakse uuesti käima, siis peaks ka see argument hõbedale toetavalt mõjuma.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon