Dalio, Icahni ja Loebi viimased investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Dalio, Icahni ja Loebi viimased investeerimisotsused

Raido Tõnisson

11.06.2020 11:34

Shutterstock

Kui eelmises artiklis vaatasime, milliseid tehinguid tegid David Tepper ja Warren Buffett 2020. aasta esimeses kvartalis, siis nüüd heidame pilgu Ray Dalio juhitud Bridgewater Associatesi, Carl Icahni endanimelise fondi Icahn Enterprisesi ja Daniel Loebi Third Pointi tegemistele samal ajaperioodil.

Bridgewater Associates on maailma suurim riskifondide firma, mis haldab kokku 160 miljardit dollarit. Selle asutaja Ray Dalio alustas nagu Buffett investeerimisega juba poisieas ning lõi Bridgewateri 1975. aastal, mille aktiivsest juhtimisest on ta nüüdseks taandunud. 2017. aastal avaldas Dalio enda elutöö kokkuvõtva raamatu „Põhimõtted“, mis on eelmisest aastast saadaval ka eesti keeles. Dalio isikliku varanduse suuruseks on hinnatud 18,0 miljardit dollarit.

Viimases kvartalis omandas Dalio osalusi kokku 191 uues ettevõttes, millest suurima koguse moodustasid tervishoiuettevõte UnitedHealth Group, kiirtoite pakkuv McDonalds ja üks maailma suurimaid sõjatehnika tootjaid Lockheed Martin. Uutest positsioonidest on toidusektoris lisaks McDonaldsile Dalio portfellis tähelepanuväärsed veel Coca Cola, Pepsico Inc, Mondelez International ja Procter & Gamble, millest võib järeldada, et fondijuht on koroonakriisi ajal tugevalt panustanud tarbijate esmavajadustele. Bridgewater suurendas oluliselt enda positsioone mitmes ettevõttes. Hiina elektriautotootja Nio aktsiate arv tõusis portfellis üle kahe korra ehk 105%, kullerteenuseid pakkuva ettevõtte ZTO Expressi väärtpabereid suurendati 82% võrra ning jaekaubandusettevõtte Lowes Companiesi 71% võrra.

I kvartalis väljus Dalio täielikult 251-st positsioonist, millest suurima osakaaluga portfellis olid pangaaktsiad JPMorgan & Chase, Bank of America ja Wells Fargo. Sellega aga finantssektori positsioonide müük ei piirdunud, sest koguse järgi olid ka kuus järgnevat positsiooni kõik pangaaktsiad. Osalusi vähendati kõige rohkem raudteetranspordiettevõttes Norfolk Southern, kus müüdi maha 94% aktsiatest, hotelliettevõttes Marriot International (-92%) ning mitmesuguseid tööstusfirmasid omavas konglomeraatettevõttes Fortive Corporation (-92%).

Võrreldes teiste fondijuhtide portfellidega, kes eelistavad pigem üksikaktsiaid, koosneb Bridgewateri suurimate positsioonide esikolmik endiselt sellistest laiapõhjalistest turu üldist arengusuunda jälgivatest indeksfondidest nagu SPDR S&P 500 ETF, SPDR Gold Trust ja Vanguard FTSE Emerging Markets ETF. Võrreldes 2019. aasta IV kvartaliga tõusis eelmises kvartalis teisele suurimale positsioonile kullahinda järgiv fond. S&P 500 ja Vanguard FTSE Emerging Markets fonde vähendati küll vastavalt 49% ja 43% võrra, kuid nende koht portfellis püsis muutumatuna.

Võrreldes 2019. aasta IV kvartaliga langes Bridgewateri turuväärtus ligi poole võrra 9,8 miljardilt dollarilt 5 miljardi dollarini

Valdusettevõtet Icahn Enterprises omav Carl Icahn, keda peetakse üheks edukamaks investoriks läbi aegade, on endale teeninud maine aktivist-investori ja suurfirmade taltsutajana. Tema tegevus on keskendunud erinevate suurfirmade ülevõtmisele ning ettevõtete juhtkondade sundimisele tegutseda kasumlikult, kuid ühtlasi on ta võidelnud aktsionäride õiguste eest. Icahni isiklik väärtus küündib 14,6 miljardi dollarini.

Vastupidiselt Daliole on Icahn oma portfellis võtnud palju konservatiivsema joone, säilitades positsioonide koguarvu (18) võrreldes 2019. aasta IV kvartaliga. Maha müüdi pankrotistunud autorendiettevõte Hertz, millega realiseeriti 1,6 miljardi dollari suurune kahjum. Aktsia hinna ligi seitsmekordset tõusu juuni alguses ei ole fondijuhil ilmselt kerge vaadata. Hertzi asemel omandati osalus naftaettevõttes Delek US Holdings.

Näib, et energiasektorisse investeeris Icahn I kvartalis hoogsalt, sest juurde osteti ka Occidental Petroleumit (aktsiate arvu muutus: +292%). Positsioone suurendati 61% võrra ka sõidukite varuosade tarneettevõttes Tenneco ja 18% võrra professionaalseid köögiseadmeid tootvas ettevõttes Welbilt. Aktsiaid vähendati vaid ühe positsioonis, tarkvaraarendusega tegeleva Cloudera puhul, mida müüdi 4%.

Fondi suurim positsioon on endiselt Icahn Enterprises, moodustades portfellist üle poole ehk 54%. Ettevõte on Icahni enda asutatud valdusettevõte, mille tütarettevõtted tegelevad investeerimis- ja toidupakendusteenuste osutamisega ning auto- ja energiatoodete müügiga. See põhjendab ka sedavõrd suurt investeeringut ühte ettevõttesse. Fondi turuväärtus langes kvartalivõrdluses ligi 31% 26,2 miljardilt dollarilt 18 miljardi dollarini.

Teistest märksa vähem tuntud, kuid siiski palju jälgitud on 18 miljardit dollarit haldava riskifondi Third Pointi asutaja Daniel Loeb. Nagu Icahn, on ka Loeb tuntud aktivist-investorina, kes vahel ettevõtete juhtkondi teravalt kritiseerib ning nende juhtimises muutust püüab saavutada. Selles tegevuses on Loebi sageli ka edu saatnud. Tema isikliku varanduse suuruseks on hinnatud 2,8 miljardit dollarit.

Esimeses kvartalis langes Third Pointi väärtus ligi 29% 6,2 miljardi dollarini, mida vedas peamiselt Baxter Internationali 33% müük, kuid mis säilitas sellest hoolimata suurima osakaaluga positsiooni portfellis. Kvartalivõrdluses teiseks suurimaks positsiooniks tõusis Allergan, mida osteti juurde 19% võrra. Osakaalult kolmandal kohal portfellis on Danaher Corporation. Kõik nimetatud ettevõtted tegutsevad tervishoiusektoris.

Uutest positsioonidest olid suurimad meediaettevõtted Walt Disney Co ja Charter Communications ning tööstustehnoloogiaettevõte Roper Technologies. Need kolm ettevõtet moodustavad kogu portfellist nüüd ligi 5%. Erinevalt mõnest teisest fondijuhist, ei panustanud Loeb I kvartalis vaid ühe kindla sektori aktsiate müügile: täielikult väljutud positsioonidest kolm suurimat olid meditsiiniseadmete tootja Boston Scientific, massmeedia konglomeraat ViacomCBS ning finantsteenuseid pakkuv Charles Schwab. Kokku omandas Loeb I kvartalis uusi osalusi kuues ettevõttes, müües samal ajal maha 13 positsiooni. Ostude ja müükide tulemusena langes positsioonide arv portfellis 37-lt 30-ni.

Täiendavate ostudega ei olnud Loeb viimases kvartalis nii aktiivne kui müümisega, kuid kui midagi otsustati juurde osta, siis tehti seda suures koguses. Nii suurenes luksusautotootja Ferrari aktsite arv portfellis 623%, e-kaubandusettevõte Amazon 207% ning tervishoiuettevõte Centene 207%. Kõige rohkem müüdi elektroonikatootjat Sony Corporationi (-55%), kosmose- ja kaitsetööstuses tegutsevat tootmisettevõtet Raytheon Technologiesi (-41%) ning varem nimetatud Baxter Internationali (-33%). Kokku tegi Loeb esimeses kvartalis viis täiendavat ostu ja vähendas positsioone 13 aktsia puhul.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi. TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon