Erinevate regioonide ja sektorite tänavuste tootluste võrdlus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Erinevate regioonide ja sektorite tänavuste tootluste võrdlus

Raido Tõnisson

17.06.2020 13:51

Shutterstock

Pole kahtlust, et veebruari lõpus alguse saanud koroonaviiruse põhjustatud kriis mõjutas negatiivselt enamik maailma regioonide ja sektorite majandust. Kuid nagu ka kriisi kahju oli eri valdkondadele ja piirkondadele väga erinev, on ka kriisist taastumine olnud üsna erineva kiirusega, mis on põhjustanud suured erinevused eri regioonide ja sektorite börsiindeksite hinnatasemetes võrreldes aasta algusega. Näiteks kõige kehvemat tootlust näidanud sektori ning kõige rohkem tõusnud sektori vahe on kasvanud koguni 44 protsendipunktini.

Kõige kiiremat taastumist on näidanud USA ettevõtted

Arengu võrdlemisel riikide lõikes võtsime aluseks vastava riigi alusindeksi ja võrdlesime seda teiste riikide indeksiga. USA aktsiaturu liikumist kõige paremini kajastav indeks S&P 500 koondab Ühendriikide suurimaid ettevõtteid, mis näitab, et USA aktsiad on praegu vaid 6% allpool oma aasta alguse hindadest, näidates ühtlasi ka kiireimat tõusu märtsikuu põhjast.

Üks kõige kehvemat arengut näidanud piirkondi on Lõuna-Ameerika eesotsas Brasiiliaga. Võrreldes eri piirkondade aktsiaturu tõusu koroonaviiruse juhtumitega, tekitab paljudele kindlasti küsimusi, miks on Brasiilia ja USA tulemused nii erinevad, kui USA edastab koroonajuhtumite koguarvult mitmekordselt Brasiiliat. Põhjuseks võib tuua asjaolu, et Brasiilia suuremad tööstusharud hõlmavad endas koroonaviirusest suurimat kahju saanud sektoreid nagu näiteks auto- ja naftatööstus ning materjalivaldkond. Samal ajal on mitmed häid tulemusi näidanud tehnoloogiaettevõtted nagu Microsoft ja Amazon pärit just USA-st, mille aktsiate hinnad teevad iga päevaga uusi tippe. Kuid need on ainult mõned näited. Samuti on oluline tegur USA keskpankade suurem võimekus turgu üles osta.

Euroopa suurettevõtteid koondava indeksi iShares STOXX 600 UCITS 14% langus näitab, et võrreldes teiste Euroopa riikidega on Eesti aktsiaturgu kajastav indeks OMX Tallinn langenud 6 protsendipunkti vähem, mis võib olla põhjustatud asjaolust, et koroonaviiruse tõttu tõsiselt kannatada saanud börsiettevõtete osakaal Eestis on väiksem kui mujal Euroopas.

Allikad: Bloomberg, Yahoo Finance

Tehnoloogiasektor on teistest pikalt ees

Et selgitada välja, millised sektorid veavad S&P 500 kasvu, panime tootluse järgi pingeritta ka tegevusvaldkonnad, mille põhjal leidsime vaid ühe sektori, mille indeks on alates aasta algusest plusspoolel. Ilmselt ei tule kellelegi üllatusena, et selleks on tehnoloogia, mille mõõdikuks on valitud USA suurimaid tehnoloogiaettevõtteid koondav indeks Nasdaq 100. Allolevast diagrammist peegeldub selgelt, et koroonaviirusest enim mõjutanud sektorid on aasta algusega võrreldes kõige rohkem langenud ning valdkonnad, millele inimeste kodus püsimine ja liikumispiirangud mõju ei avaldanud, on vähem langenud.

Nii on energiasektor peamiselt nafta nõudluse vähenemise tõttu alates aasta algusest kõige rohkem allpool ehk –34%, kuid on märtsi põhjast tublisti tõusnud. Võrreldes aasta algusega kauplevad veel märkimisväärselt madalamal tasemel finantssektori, transpordi ja tööstusaktsiad, mille indeksid on langenud vastavalt –22%, –17% ja –15%. Kuigi koroonaviiruse pandeemia on paljudele ravimiettevõtetele seadnud suure väljakutse vaktsiini arendamise näol, kaupleb sektorit kajastav indeks 4% allpool oma aasta alguse tasemest.

Allikad: Bloomberg, Yahoo Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon