LHV klientide enim ostetud ja müüdud aktsiad II kvartalis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide enim ostetud ja müüdud aktsiad II kvartalis

Raido Tõnisson

03.07.2020 10:33

iStockphoto

Teises kvartalis, kui aktsiad näitasid peale suurt langust läbi aegade kiireimat taastumist, eelistasid LHV kliendid enim osta selliseid lemmikuid nagu Tallink Grupp, Tesla ja Microsoft Corporation. Enimmüüdud aktsiate tabeli esikolmiku aktsiad olid kõik Saksa börsilt: Deutsche Bank AG, Siemens AG ning Bayer AG.

TOP 7 ostetud

LHV klientide enimostetud aktsiad II kvartalis. Allikas: LHV, Yahoo.Finance, Nasdaqbaltic

Tallink Grupp

Tallink kui II kvartali suurima tehingute arvuga ja käibega aktsia kogu Balti börsil, oli möödunud perioodil ka ostetuim väärtpaber LHV klientide seas.

Kvartali jooksul ja ühtlasi ka aasta madalaimast hinnatasemest, milleks saavutati 0,614 eurot aktsia kohta 1. aprillil, taastus Tallinki aktsia 26,7% võrra. Kuigi ettevõtte avaldatud kuuaruannetest selgub, et reisijate arv on vähenenud üle 90%, on suudetud mõnevõrra säilitada kaubaveomahud, mis on ka Tallinki peamine tuluallikas. Üldiselt turismisektorile katastroofilise mõjuga kriisis on Tallink üsna hästi vastu pidanud. Seisvatele laevadele on leitud rakendust uutel liinidel ning suurt abi on saadud riigilt ja SA KredExilt.

Negatiivse poole pealt, kuid ka vältimatu sammuna on tühistatud käesoleva aasta dividend, mida investorid aasta alguses kindlasti pikisilmi ootasid. TAL1T 30. juuni sulgemishind oli 0,772 eurot.


Allikas: Yahoo.Finance

Tesla

Tesla aktsia näitas II kvartalis üle kahekordset hinnatõusu ning ületas 10. juunil 1000 dollarilise hinnataseme. Arvestades ettevõttele iseloomulikku volatiilsust ka varasematel aegadel ei ole säärane hinnaliikumine kuigi imekspandav.

Kuigi teise kvartali jooksul ei ilmunud Tesla kohta uudiseid, mis vääriksid aktsia hinna üle 109,6% tõusu, ootavad mitmed analüütikud Tesla müüdud autode arvu tõusu 90 tuhande kuni 100 tuhande ühikuni. Samas vaadates Tesla uute autode registreerimisi USAs, langes arv perioodil aprill kuni mai 33% võrra ligi 14 tuhande autoni, mis ei ole kuigi paljulubav.

Huvitava faktina tähistas Tesla 29. juunil enda kümnendat sünnipäeva börsiettevõttena. TSLA 30. juuni sulgemishind oli 1079,81 dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance

Microsoft Corporation

II kvartalis tehti rohkelt tehinguid ka Microsofti aktsiaga, mis tõusis kolme kuu jooksul 30,5%, jäädes veidi alla tehnoloogiaettevõtteid koondava Nasdaq 100 33%-lisele tootlusele, kuid edastades S&P 500 23%-list tootlust.

II kvartali tulemuste suhtes on analüütikud optimistlikud. Kasumiks aktsia kohta oodatakse 1,40 dollarit, mis oleks 2,19% tõus võrreldes eelmise aasta II kvartaliga. Müügitulu kasvuks oodatakse 8,51%, mis tähendaks 36,59 miljardi dollari suurust käivet.

Lisaks maksis 20. mail Microsoft dividendi 0,51 dollarit aktsia kohta, mis teeb ettevaatavaks dividenditootluseks 1,03%. MSFT 30. juuni sulgemishind oli 203,51 dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance

TOP 7 müüdud


LHV klientide enimmüüdud aktsiad II kvartalis. Allikas: LHV, Yahoo.Finance, Nasdaqbaltic

Deutsche Bank AG

Deutsche Bank on Euroopa juhtiv korporatiivpank, mille aktsiat müüdi LHV klientide poolt II kvartali jooksul kõige rohkem, ehkki väärtpaberi hind kerkis keskmisest vähem, ligi 48% võrra.

29. aprillil teatatud I kvartali tulemuste kohaselt näitas Deutsche Bank 6,4 miljardi euro suurust käivet, mis jäi samale tasemele võrreldes 2019. aasta I kvartaliga. Samas langes puhaskasum 201 miljonilt eurolt 66 miljoni euroni ning kasum aktsia kohta 0,08 eurolt 0,02 euroni, mis tulenes peamiselt provisjonide olulisest suurendamisest. Kogu 2020. aasta käibe osas nähakse võrreldes eelmise aastaga mõningast langust.

Üldiselt on Deutsche Bank pidanud kriisile hästi vastu tänu tugevale likviidsuspositsioonile ning heale kapitaliseeritusele, mistõttu on DBK alates aasta algusest pakkunud üsna head tootlust. Panga aktsia on kuue kuuga ligi 19% plusspoolel, samal ajal kui Euroopa suurpanku koondav indeksfond iShares STOXX Europe 600 Banks (EXV1) on langenud ligi 36%. DBK 30. juuni sulgemishind oli 8,46 eurot.


Allikas: Yahoo.Finance

Siemens AG

Samuti Saksa börsil noteeritud ettevõte, elektri-ja automatiseerimisvaldkonnas tegutsev Siemens AG, oli teine enimmüüdud aktsia II kvartalis. Kolme kuu jooksul tõusis ettevõtte aktsia 26,2% võrra.

Vaatamata koroonaviiruse pandeemiale suutis ettevõte kvartali jooksul säilitada tootmishoonete ja tarneahela normaalse toimimise. Sellest hoolimata jättis kriis jälje Siemensi I kvartali tootmismahtudele, kasumile ja rahavoogudele, katkestades ettevõtte kaks eelnevat kvartalit kestnud käibe- ja kasumikasvu. Peamiselt mõjutasid seda nõudluse langus ja klientide piiratud juurdepääs ettevõtte pakutavatele teenustele turgudel, mida koroonaviirus oli enim mõjutanud.

Siemensi eelduste kohaselt suureneb koroonaviirusest tulenev kahju tulevastes kvartalites veelgi makromajanduslike olude halvenemise tõttu. Seetõttu ei ole ettevõte 2020. aastaks kasumi osas prognoose andnud. SIE 30. juuni sulgemishind oli 104,76 eurot.


Allikas: Yahoo.Finance

Bayer AG

Bayer AG on maailma üks suurimaid farmaatsiaettevõtteid, mille tegevussegmentideks lisaks retseptiravimitele on käsimüügi ja enesehooldusvahendite segment ning põllumajandussegment, mis hõlmab näiteks taimekaitsevahendeid, seemneid ning tooteid kahjurite tõrjeks.

27. aprillis avaldas Bayer enda I kvartali tulemused, näidates kasvu kõikide põhinumbrites. Võrreldes 2019. aasta I kvartaliga kasvas müügitulu 4,8% võrra 12,85 miljoni euroni, EBITDA 28,5% 3,77 miljoni euroni ning puhaskasum 20% 1,49 miljoni euroni. Bayer on üks väheseid ettevõtteid, kes on teatanud koroonaviiruse positiivsest mõjust I kvartali tulemustes. Sellegipoolest võivad koroonaviiruse positiivsed mõjud pöörduda negatiivseks järgnevates kvartalites, kuid ettevõtte sõnul on mõju suurust veel keeruline hinnata.

Ühtlasi mahtus II kvartalisse kohtuvaidluse kokkulepe, mis sai alguse juba 2018 aastal, kus süüdistati ettevõtet vähki põhjustava umbrohutõrjevahendi tootmises ja müümises. Kuigi tõendite kogumine vahendi ohtlikkuse kohta võib teadlastel mitu aastat võtta, on Bayer teatanud soovist lõpetada juhtum kohtuväliselt, makstes selle eest USA kohtule 12 miljardit dollarit.

Bayer AG maksis 29. aprillil investoritele välja dividendidena 2,80 eurot aktsia kohta, mis edasivaatavaks dividenditootluseks teeb 4,19%. BAYN 30. juuni sulgemishind oli 65,79 eurot.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon