Tänavune parima tootlusega varaklass - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tänavune parima tootlusega varaklass

Raido Tõnisson

09.07.2020 10:32

Shutterstock

2020. aasta esimeses pooles on aktsiaturg näidanud läbi aegade suurimaid hinnaliikumisi lühikese aja jooksul nii allapoole kui ka ülespoole suunas. Kuigi ajalooliselt on aktsiad olnud kõrgeima tootlusega varaklass, siis alates selle aasta algusest on tootlusega hiilanud muud varaklassid.

Kuld

Kulla hinna jälgimisel on aluseks võetud Xtrackers Physical Gold ETC (XAD5), mis investeerib oma varad füüsilisse kulda. Hoolimata kulla kui varaklassi üsna madalast riskitasemest, on see pakkunud võrreldavatest varaklassidest kõige atraktiivsemat tootlust sel aastal, mis tuleneb suuresti tänu tema väiksele volatiilsusele võrreldes näiteks aktsiatega. Ehkki kulda on peetud turvaliseks varaklassiks eriti majanduslanguste ajal, võib aktsiaturgude jätkuva tõusu ning dollari tugevnemise korral 2020. aasta teises pooles kulla hind pöörduda langusesse. Vaatamata kulla hinna juuni lõpu suurele kukkumisele on see aga praegu oma viimase kaheksa aastase perioodi kõrgeimal tasemel. Lisaks on kulla hinna tõusule kaasa aidanud rekordmadalat tootlust pakkuvatest USA riigivõlakirjadest väljunud investorid.

Võlakirjad

iShares $ Corp Bund UCITS ETF (IBCD) investeerib arenenud turgude tööstus- ja finantsettevõtete võlakirjadesse, millest suurimad on näiteks AbbVie, T-Mobile, Goldman Sachs ja Verizon. Ettevõtete võlakirjad on kullast mõnevõrra veelgi madalama riskiga, kuid on pakkunud ka ligi 11 protsendipunkti madalamat  tootlust. Võrreldes aasta algusega kaupleb suurettevõtete võlakirju koondav fond ühtlasel tasemel, milleks on 6. juuli sulgemishinna seisuga 114,42 eurot osaku kohta.

Aktsiad

Ameerika Ühendriigid on SKT järgi maailma suurim riik ja sealse majanduse arengut kipume tihtipeale mõõtma suurettevõtteid koondava indeksfondi SPDR S&P 500 alusel. Investorite optimismi, aga ka koroonapandeemia ajal kodus igavlenud ning börsil tegevust otsinud spekuleerijate tegevuse tulemusena on jõutud viimastel kuudel faasi, kus aktsiaturud ja tegelikkus majanduses käivad täiesti oma rada. Selline optimism ega föderaalreservi rahatrükk ei saa jätkuda aga lõputult ning on vaid aja küsimus, millal reaalsus jõuab aktsiaturule. Sellele võib kaasa aidata asjaolu, et juulis lõppevad paljud USA valitsuse antavad stiimulid, nagu näiteks töötutoetus, mille tõttu uue raha juurdevool aktsiaturgudele tõenäoliselt mõnevõrra pidurdub.

Nafta

Ehkki Eesti jaeinvestoril on otse nafta hinda jälgivasse fondi investeerimisel suhteliselt piiratud valikud, on üheks võimaluseks Brent naftafutuuride hinda jälgiv db Brent Crude Oil Booster Euro Hedged ETC (XETC). Aasta algusest kõige kehvemat tootlust näidanud varaklassi jaoks langesid kokku mitmed negatiivsed asjaolud. Koroonaviiruse pandeemia tõttu seiskasid mitmed tehased üle maailma oma opereerimise, põhjustades sellega nafta nõudluse ajaloolise languse ajal, mil nafta tootmine oli kõigi aegade tipus. Tulemuseks oli olukord, kus naftahoidlates said varud täis ning seda ei olnud enam kuskil varustada. Kuigi tänu tööstusettevõtete äritegevuse tasasele taastumisele alates aprillikuu põhjast on nafta hind mõnevõrra taastunud, ei ole see veel lähedal oma aasta alguse hinnatasemele ning võib minna aastaid, enne kui see sinna jõuab.

Kinnisvara

Ärikinnisvarasse investeeritavatest ettevõtetest koosnev ülemaailmne indeksfond SPDR Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF (SPYJ) on üks asjakohasemaid fonde hindamaks kinnisvaraturu arengusuundi. Kuna 60% fondi positsioonidest on USA kinnisvaraettevõtted, tuleb arvestada, et fond kajastab suuresti vaid ühe piirkonna kinnisvaraturu hinnaliikumist. Kõikidest fondi kuuluvatest ettevõtetest 33% investeerivad kontori- ja tööstuspindadesse ning vaid 15% elamukinnisvarasse. Ülejäänud 50% jaguneb kaubanduspindade, tervis- ja haridusasutuste ning muu kinnisvara vahel.


Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon