Aktsiaid ei peaks müüma mitte mais, vaid hoopis juulis? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaid ei peaks müüma mitte mais, vaid hoopis juulis?

Erko Rebane

10.07.2020 10:42

iStockphoto

Ei ole kahtlustki, et 2020. aasta läheb koronaviiruse tõttu ajalukku üsna unikaalsena, mistõttu ei pruugi paika pidada ka hooajalised mustrid börsidel, millest üks tuntumaid soovitab mais väljuda aktsiaturgudelt ja naasta pärast keskmisest negatiivsemat perioodi uuesti sügisel. Siiani võib öelda, et tark poleks olnudki väljuda, kuid katsumuste aeg võib alles ees seista.

Mitmed tuntud fondijuhid tõid juba mai keskel välja, et märtsi põhjast põrganud USA aktsiaturg oli ettevõtete oodatava kasumite languse tõttu tol hetkel kalleima hinnakordajaga alates internetimulli lõhkemisest. Ainult et vahepeal on S&P 500 jõudnud kerkida veel 10% ning järgmise 12 kuu oodataval aktsiakasumil põhinev P/E tõusnud 20,5 pealt 22 lähedale.

Ees seisab katsumusena teise kvartali tulemuste hooaeg, mis lükatakse järgmisest nädalast käima ning kui ettevõtete väljavaated ning juhtkondade kommentaarid ei toeta investorite optimismi, ei ole aktsiaturgudel välistatud kasumivõtt. Nagu allolevalt jooniselt võib näha, langeks see kokku kolmekuulise perioodiga, mis on ajalooliselt olnud aasta kõige halvem. Kui kõigi teiste kolmkuuliste kombinatsioonide keskmised tootlused on alates 1928. aastast positiivsed, siis augusti alguses S&P 500 indeksit ostes ja oktoobris müües, on ajalooliselt keskmine tulemus marginaalselt negatiivne.

Allikas: BofAML

Kui lõhkuda aasta ühekuulisteks perioodideks lahti, võib näha, et languse tingib august-oktoober perioodil tavaliselt september, mille keskmine ajalooline tootlus on –1% ning lausa 54,3% juhtudest on mihklikuu olnud negatiivse tootlusega.

Lõpetuseks olgu siiski öeldud, et kuigi Ühendriikides kerkib hooajalisus selgelt esile, mille kohaselt on aktsiaid tulusam omada novembrist maikuuni, kui maist novembrini, ei ole aastad alati vennad ning parema tulemuse kipub saavutama investor, kes omab aktsiaid läbi terve aasta. Lisaks muudab aktsiatesse sisse ja välja liikumise vähemtasuvamaks seik, et sellega kaasnevad tehingutasud ning saamata võivad jääda ka osad dividendid.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon