Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

13.07.2020 11:36

Shutterstock

Teisele kvartalile vastu minnes otsustas iga viiest S&P 500 ettevõttest neli loobuda kvartaalse prognoosi andmisest ning ligi 40% on kõrge määramatuse tõttu hüljanud ka kogu majandusaasta ootuse, mis loob investorite jaoks hägusa pildi tegelikust olukorrast. Kuna üksikute näidete põhjal võiks pigem arvata, et pandeemiast tingitud kriisi negatiivse mõju kestvust ülehinnati, loodetakse pigem näha positiivseid üllatusi või kuulda vähemalt lootustandvaid kommentaare.

Kui esimeses kvartalis S&P 500 ettevõtete müügitulu veel kasvas 0,8% võrreldes mullu sama ajaga, siis teises kvartalis oodatakse Factseti andmetel 10,8% langust. Vaid tervishoiusektori ettevõtete käive peaks näitama 0,6% kasvu ning kommunaalteenuseid pakkuvate firmade oma jääma eelmise aasta tasemele, kuid ülejäänud üheksale sektorile prognoositakse tulu langust. Kõige tugevamat käibe langust oodatakse energiatööstuses, kus see peaks keskmiselt küündima ligi –42%ni. Mõnevõrra väiksemad saavad taandumised eeldatavalt olema tööstussektoris (–27,6%), kestvuskaupade sektoris (–19,6%) ja materjalitööstuses (–15,5%).

Allikas: Factset

Löök kasumireale saab olema märksa tugevam: analüütikud prognoosivad S&P 500 firmade teise kvartali aktsiakasumi languseks ligi 45% ning siin peaksid juba kõik 11 sektorit registreerima keskmiselt mullusest väiksema näitaja. Suurimat kukkumist oodatakse energiasektoris, kus toornafta hinnalanguse tõttu prognoositakse kasumite 150% vähenemist. Kaupluste lühiajalise sulgemise ja tarbijate kindlustunde languse tõttu peaks kasum teiseks kõige rohkem kahanema tarbekaupade sektoris (–119%). Peamiselt lennufirmade tõttu peaks tööstussektori kasum vähenema aastaga ligi 89% ja finantssektoris prognoositakse 55% langust. Kõige väiksemate kriimustustega peaks pääsema kommunaalteenuste sektor (–1,7%), kellele järgneb infotehnoloogiasektor –10,4%ga.

Allikas: Factset

Positiivse arenguna pole analüütikud juba alates juunist ettevõtete kasumiootusi enam rohkem allapoole revideerinud aga nagu allolevalt jooniselt võib näha, siis on kärpimine olnud eelnevalt väga märkimisväärne (2020. aasta aktsiakasumi ootus on alanenud aasta algusega võrreldes ligi 30%). Kuna konjunktuur on hakanud pöörduma, siis on väga võimalik, et teine kvartal märkis ka tulemustes madalpunkti ja pigem on tekkinud ruum positiivseteks üllatusteks.

S&P 500 firmade kasumiootuste muutused ajas. Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused kokku 35 S&P 500 firmat, teiste seas järgmised ettevõtted:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon