Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga II kvartalis 2020? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga II kvartalis 2020?

Marten Raudsepp

21.07.2020 08:30

2020. aasta teine kvartal algas keset koroonakriisi, kus paljudel turuosalistel puudus teadmine, mis edasi saab. Olgugi, et teadmatust on üksjagu ka praegu üleval on viimase kolme kuu jooksul turud teinud märkimisväärse tõusu. Järgnevalt vaatame, kuidas Kasvukontol teises kvartalis läks - milliseid otsuseid investorid heitlikes oludes tegid ning mis fondid suutsid kvartali lõpuks investoreid üllatada.

Olemasolevatest positsioonidest on endiselt enim investeeritud USA 500 suurimat ettevõtet katvasse fondi SXR8, kus on ligi 24% kogu investeeringutest. Kuigi varasemalt on fondi osakaal kerkinud 37%-le, siis uute fondide lisandumisega on investorid oma portfelli laiemalt hajutama hakanud. Tehnoloogiasektor on teist kvartalit järjest populaarsust kogunud ning II kvartalis oli sinna investeeritud natuke üle 12% kogu varadest.  Euroopa 600 suurimat ettevõtet sisaldav fond EXSA ligi 7% kolmandal kohal ning Eurotsooni dividendiaristokraat SPYW on ligi 5% populaarsuselt neljas. Arenenud riikide ettevõtteid haldav XDWD on 4%-ga viiendal kohal.

Keskmiselt on ühe Kasvukonto investori portfelli valitud 3,25 fondi. Uus raha investeeritakse üsna sarnaselt juba olemasolevatele positsioonidele. Enim suunatakse uus raha SXR8 fondi, kuhu läheb ligi 18,6% uutest investeeringutest (kvartal varem 21,9%). Tehnoloogiasektorit järgiva EXXT investeeringud on eelmise kvartaliga püsinud samal tasemel ning sinna investeeritakse 10,6%-ga (varem 11,7%). Järjest rohkem populaarsust saavutav maailma turgude indeksfond VWRL, mis on kerkinud populaarsuselt kolmandaks ning kuhu suunatakse 9,7% uuest rahast (varem 6,6%). Euroopa 600 suurimasse ettevõtet katvasse fondi EXSA suunatakse 5,2% rahast (varem 5,5%). Jätkuvalt on aktiivsed dividendifondid – SPYW-sse suunatakse 4,4%, SPYD saab 4,2% ja ISPA 4,0% uuest rahast.

Kui 2020. aasta esimeses kvartalis näitas ainult 4 fondi positiivset tootlust ning keskmine tootlus oli fondide lõikes -17,78%, siis II kvartal oli investoritele palju rõõmustavam. Kokku suutis 42 fondi 43-st investorite varasid kasvatada ning keskmiseks tootluseks kujunes kolme kuuga 21,08%. Kõige paremini paistsid silma krüptovaluuta ja tehnoloogiosektori fondid. Etherumit ja Bitcoini järgivad fondid COINETHE ja COINXBE tõusid vastavalt 75,5% ja 44,8%. Automatiseerimise ja robootikat järgiv fond 2B76 tõusis 32,2%. Kolme kuu jooksul jäi ainukesena miinuspoolele kullafond XAD5, mis langes 0,2%. Võlakirjafondid IBCD ja IBCQ tõusid kolme kuuga 6,3% ja 7,3%.

43-st fondist 14 maksab dividendi lõppinvestori kontole ning ülejäänud 29 fondi reinvesteerivad dividendi. Suurimat dividenditootlust pakub ISPA 4,1%-ga ja SPYW 3,6%-ga. Kinnisvarasektorit järgiv fond SPYJ dividenditootlus jääb 3,3% juurde. Varasemalt parima dividenditootlusega silma paistnud väärtusettevõtete fond VAL-i dividenditootlus on langenud aastaga ligi 46% ning tootlusega 2,9% paikneb fond viiendal kohal.

Volatiilsetel aegadel on huvitav vaadata, kuidas on käitunud Kasvukonto investorid. Kui võtame aluseks kõik tehtud tehingud, siis närvilistel aegadel on müügitehinguid tavapärasest rohkem. II kvartalis moodustasid ostutehingud 82% kogutehingutest, kui kvartal varem oli see näitaja 77%. 2019. aasta keskmine vastav näitaja oli 76% kogu orderite mahust.

LHV Kasvukonto on üks vanimaid LHV Panga investeerimistooteid, mis loodi 2001. aastal. LHV Kasvukonto vahendusel saavad investorid valida enda portfelli kuni kuus indeksfondi ning määrata nendesse investeerimise osakaalud. Juhul kui kolmapäeva õhtul on kontol vähemalt 1 euro, investeeritakse see vastavalt nendele valikutele. Portfellide arv kliendi kohta ei ole piiratud. Rohkem infot LHV Kasvukonto kohta leiab siit.

Loe ka kuhu investeeriti Kasvukontoga 2020. aasta I kvartalis.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon