nCino tahab pangad efektiivsemaks muuta - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

nCino tahab pangad efektiivsemaks muuta

Erko Rebane

23.07.2020 11:11

iStockphoto

Kui pandeemia võis Ühendriikides mõneks ajaks ka IPO turu külmutada, siis praeguseks on olukord normaliseerunud ning vahest isegi kuumem kui varem. Eriti hästi lähevad kaubaks kõik, mis vähegi seotud pilvetehnoloogiaga ning erandiks polnud ka nCino.

nCino näol on tegemist 2011. aastal ühest Ühendriikide pangast välja kasvanud tehnoloogiaettevõttega, mis pakub finantsinstitutsioonidele tarkvaraplatvormi. Nende pilvepõhine operatsioonisüsteem on loodud klientide onboardimiseks, erinevate kontode avamiseks, laenude andmiseks ja haldamiseks. Sellega võimaldatakse finantsasutustel äri digitaliseerida, muuta äriprotsessid tõhusamaks ja efektiivsemalt riske ja vastavust juhtida.  Ise hindavad nad oma teenindatava turu suuruseks üle 10 miljardi dollari.

Esialgu olid klientideks vaid väiksemad pangad, kuid teenuseid täiustades ollakse lihtsasti eskaleeritava platvormiga valmis nüüd teenindama kõiki finantsasutusi, seda suurusest ning äritegevuse keerukusest sõltumata. Harilikult sõlmib nCino  tarkvaratellimuse panga mõne üksusega, mis on 3-5 aasta pikkune ning nende tulemuste baasil üritatakse kliendisuhet laiendada. Teisisõnu kasvatakse äri nii läbi uute klientide kui ka olemasolevatega vertikaalselt ja horisontaalselt koostööd laiendades.

2020. jaanuaris lõppenud fiskaalaastal kasutas nCino operatsioonisüsteemi üle 290 finantsettevõtte (suurematest nimedest näiteks Bank of America, Barclays, Santander Bank ja TD Bank), kellest 161 maksis aastas üle 100 tuhande dollari (sh 21 klienti üle miljoni dollari aastas). Ettevõtte kogu kliendibaas küüdib ligi 1200 institutsioonini, sest mullu omandati portfelli analüütikat pakkuv Visible Equity, mille teenuseid kasutab 890 finantsinstitutsiooni.

Nõudlus aktsiate järele oli IPO käigus äärmiselt tugev. Kui esialgse plaani järgi sooviti investoritele müüa 7,625 miljonit aktsiat hinnavahemikus 22-24 dollarit, siis 10. juulil kergitati vahemik 28-29 dollarile ning lõpuks kujunes hinnaks hoopis 31 dollarit, millega kaasati enne emiteerimisega seotud kulude mahaarvamist 233,4 miljonit dollarit. Börsile suundus ettevõte ühest küljest aktsiatele likviidse turu tekitamiseks ja suuremaks avalikuks tähelepanuks, kuid teisalt ka saadud vahenditega äritegevuse edendamiseks ja laiendamiseks.

Allolevalt jooniselt võib näha, et ettevõte on viimastel aastatel saavutanud võrdlemisi stabiilselt üle 50% müügitulu kasvu ning see polnud kuigi palju madalam ka tänavu aprillis lõppenud 2021. fiskaalaasta esimeses kvartalis (50%). Nii nagu paljud kiirekasvulised ettevõtted, kasumit nCino veel ei teeni.

Allikas: nCino

Eeldades, et nCino suudab kogu 2021. fiskaalaasta jooksul käivet suurendada 50% 207 miljoni dollarini, kaupleb aktsia 75 dollari juures 31x oodatavat müügitulu. Arvestades seda, et pilvepõhist tarkvara tootvad ettevõtted kauplevad üldiselt 15-30 kordaja vahemikus, siis mahub nCino selle ülemisse otsa ning vajaks täiendavaks tõusuruumiks seega positiivset üllatust kasvus.

nCino aktsia hind Nasdaq börsil. Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon