Mitmed juba tuntud ettevõtted teevad börsiplaane - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mitmed juba tuntud ettevõtted teevad börsiplaane

Raido Tõnisson

24.07.2020 09:02

iStockphoto

Kuigi uusi ettevõtteid tuleb igal aastal börsile kolmekohalise arvu jagu, on paljud 2020. aastal IPO plaane tegevad ettevõtted selle poolest erilised, et nende netoväärtus ulatub juba praegu 30 ja isegi 150 miljardi dollarini. Viimasel ajal on ühe suurima IPO suutnud korraldada Alibaba Group, kui 2014. aastal kaasati investoritelt 25 miljardit dollarit, mille järel ettevõtte netoväärtus tõusis 167 miljardi dollarini. Lähiajal plaanib börsile tulla teiste hulgas ka üks Alibaba sidusettevõte, mille netoväärtus on praegu viimasega samas suurusjärgus.

Airbnb

Kuigi juba 2008. aastal asutatud Airbnb börsile tulek sel aastal on veel kuulujuttude staadiumis, on ettevõtte IPO lähitulevikus siiski üsna reaalne. Vaadates kui laiahaardeline on Airbnb majutusteenuste turul, tundub lausa harjumatu, et nii suur ettevõte ei ole veel börsil.

Airbnb vahendusel on praegu võimalik valida ligi 7 miljoni majutuskoha vahel 220 erinevas riigis üle maailma. Eelmisel aastal ettevõte mitte ainult ei ületanud miljardi dollari suurust müügitulu ühe kvartali jooksul, vaid saavutas ka teist korda järjest kasumlikkuse EBITDA osas kogu aasta arvestuses. Airbnb väärtuseks hinnatakse praegu umbes 31-35 miljardit dollarit.

Lisaks tavapärastele ööbimiskohtade vahendamisele on ettevõte laiendanud oma platvormi ka teistesse kategooriatesse. Näiteks on loodud Luxe kategooria, mis nagu nimigi ütleb, keskendub mugavamatele ja rohkem mugavusi pakkuvatele luksuskodudele. Samuti eraldas ettevõte eelmisel aastal 463 miljonit dollarit viimase minuti broneeringuid pakkuva HotelTonight ostuks.

2019. aasta septembris andis Airbnb välja esmase teate, mille kohaselt plaanitakse 2020. aastal börsile tulla. Kuigi Bloombergi allikal kavatseb ettevõte avaliku esmapakkumise asemel otsest noteerimist, ei ole sellel veel ametlikku tõepõhja. Otsese noteerimise korral jätaks ettevõte vahele Wall Streeti emissioonikindlustusprotsessi ja emiteeriks aktsiad otse börsile.

Peale otsese noteerimise ja aktsiate avaliku pakkumise, on Airbnb-l laual veel üks valik – luua eraldi  ettevõte (SPAC), millega kaasatakse investoritelt kapital ning seejärel ostetakse kahe aasta jooksul osalus Airbnb-s. Alates 2014. aastast on vaheettevõttega IPO-de korraldamine olnud igal aastal üha populaarsem nähtus.

Kuigi Airbnb-l on majutusteenuste osas juba suur turuosa, jätkab ettevõte tööd täislahendusega reisiplatvormi ehitamisega, mis tähendab mahukaid investeeringuid ja uute ettevõtete loomist, andes jõudu pikaajaliseks kasvuks. Airbnb tegevjuhi B. Chesky värskeimad kommentaarid annavad lootust, et börsile tulek võib sel aastal toimuda, kuid see sõltub tema sõnul majanduse üldisest olukorrast 2020. aasta teises pooles.

Enefit Green

Enefit Green on Eesti Energiale kuuluv taastuvenergia ettevõte, mis toodab elektrit ja soojust tuulest, veest, biomassist, päikesest ja segaolmejäätmetest. Ettevõte teeb tõsisemaid börsiplaane juba alates 2018. aastast, kui pärast Nelja Energia omandamist loodeti IPO korraldada 2019. aastal.

Siiski on Enefit Greeni börsile tulek edasi lükkunud mitmete negatiivsete asjaolude järjestikusel juhtumisel. Kuigi valitsus on Enefit Greeni IPO-t igati toetanud, lükkas pikale veninud Nelja Energia lõplik omandamine börsile tuleku plaanid tookord edasi. Mis puudutab käesolevat aastat, on Eesti Energia tegevjuht Hando Sutter öelnud, et praegustes ebastabiilsetes majandusoludes ja aktsiaturu volatiilsetes tingimustes ei ole võimalik IPO-d läbi viia ning jäädakse ootama majanduse stabiliseerumist. See aga ei tähenda, et ettevõtte majandustulemused kehvad oleksid.

Ehkki kvartalitulemusi ei ole eraldi Enefit Greeni kohta avaldatud, tootis ettevõte 2020. aasta I kvartalis rekordilised 450 GWh taastuvelektrit, mis on ligi 20% rohkem kui eelmise aasta I kvartalis. Selle põhjal võib arvata, et ka perioodi tulu- ja kasuminumbrid olid rekordilähedased. 2019. aastal teenis Enefit Green 151,5 miljoni euro suuruse müügitulu. EBITDA oli 90,3 miljonit eurot (+124% võrreldes 2018. aastaga), millest ärikasum moodustas 49,5 miljonit eurot (+140%). Enefit Greeni 2019. aasta puhaskasum oli 36,8 miljonit eurot.

Juuli alguses ilmunud teate valguses sai jällegi näha riigi huvi ettevõtte börsile jõudmisel, kui valitsus tõstis Tootsi tuulepargi Eesti Energia omandusest Enefit Greeni portfelli, mis tõstab ettevõtte väärtust ja säilitab tuulepargile taastuvenergia tootmisest saadavad toetused.

Sektorit silmas pidades saab Enefit Green olema tõenäoliselt pigem kasvu- kui dividendiaktsia, suunates oma vaba raha suuremate investeeringute rahastamiseks, või uute ettevõtete ostmiseks. IPO edasilükkumine ei mõjuta aga ettevõtte plaanitud investeeringuid lähitulevikus.

Ant Financial (Group)

Kuigi nimi Ant Group, endise nimega Ant Financial, on paljudele esialgu võõras, on see Hiina e-kaubanduskontserni Alibaba sidusettevõte. Ant Group on kõige kõrgemalt hinnatud fintech ettevõte maailmas ning oma 150 miljardi dollarilise väärtusega (2018. aasta kapitali kaasamise põhjal) ka kõige suurem ükssarvik.

Ant Group opereerib maailma suurimat mobiilsete ja veebimaksete platvormi Alipay. Lisaks pakub see investeerimis- ja muid finantsteenuseid sadadele miljonitele klientidele. Ant muutis hiljuti enda nime Ant Financialist Ant Groupiks, kuna on alati rõhutanud, et tegemist on pigem tehnoloogiaettevõtte kui finantsettevõttega. Seda kirjeldab ka ettevõtte hiljutine tegevus, mille kohaselt plaanitakse müüa oma ettevõttesisesed pilveandmetöötlust ja andmete analüüsi puudutavad teadustööd pankadele, aidates neil oma teenuseid rohkem digitaliseerida.

Sellegipoolest on ettevõttel Hiina finantssüsteemis oluline osa, sest enam kui 600 miljonit inimest hoiustavad oma raha Ant Groupi hallatavas Yu’E Bao rahaturufondis. Samuti moodustavad I kvartali lõpu seisuga digitaalsete finantsteenuste osutamine, näiteks varahaldus, veebipõhine laenamine ja kindlustus ettevõtte tuludest enam kui 50 protsenti. Kokku kasutab Ant Groupi teenuseid ligi 900 miljonit inimest

Kui varem pole ettevõte börsile tuleku osas suuri lootusi andnud, ehkki investorid on seda väga oodanud, teatas ettevõte mõned päevad tagasi, et IPO-t plaanitakse siiski korraldada, kuid täpset noteerimise ajakava ei avaldatud. Ehkki protsess on alles algusjärgus, tähendaks isegi väikese osa aktsiate noteerimine Aasia ettevõtete ajaloo ühte suurimat IPO-t. Aktsiad plaanitakse noteerida nii Shanghai kui ka Hongkongi börsidel. IPO eesmärk on Ant Groupi tegevjuhi E. Jing sõnul ettevõtte parem läbipaistvus tema klientidele, äripartneritele, töötajatele ja regulaatoritele.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon