Skandinaavia populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Skandinaavia populaarseimad aktsiad

Raido Tõnisson

10.08.2020 08:28

iStockphoto

Suvekuudel juunis ja juulis tegid LHV kliendid Skandinaavia väärtpaberitest enim tehinguid Swedbanki, Finnairi ja Fortumi aktsiatega. Kümne populaarsema aktsia hulgast pooled olid viimase kahe kuu jooksul positiivse tootlusega ning pooled negatiivse tootlusega. Lisaks ettevõtete aktsiatele mahtus tabelisse ka krüptoraha hinnaliikumist järgiv fond.


Allikas: LHV

Swedbank A (SWED-A)

Skandinaavia aktsiatest on Swedbank LHV klientide seas populaarsuselt alati kõrgel kohal olnud, eriti pärast vajakajäämiste ilmnemist rahapesuvastases töös. Seetõttu kaupleb aktsia praegu oma 2012. aasta lõpu hinna tasemel hoolimata järjestikusest käibe kasvust viimasel viiel aastal.

Ka juuli keskel avaldatud II kvartali tulemused olid positiivsed, näidates võrreldes eelmise aasta II kvartaliga 6% müügitulu kasvu 12,1 miljardi Rootsi kroonini. Swedbanki netokasum oli 4,8 miljardit Rootsi krooni, tõustes korralikult 2020. aasta I kvartali 1,7 miljardi krooni suuruselt kahjumilt tänu kogukulude olulisele vähenemisele, kuid jäädes 9% alla eelmise aasta II kvartali 5,3 miljardi krooni suurusele kasumile. Tulemuste avaldamise järel tõusis aktsia hind viie päevaga 8,4% võrra, saavutades oma koroonakriisi eelse hinnataseme, kuid pöördus uuesti langustrendi. Võrreldes aasta algusega ja juuni-juuli perioodiga on aktsia hind praegu plusspoolel.

Lisaks on positiivse külje pealt Swedbank praegustes majandustingimustes tänu oma tugevale, 278 miljardi krooni suurusele likviidsuspuhvrile heas seisus ja ei vaja valitsuse pakutavaid abimeetmeid.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu SWED-A viimase viie aasta tootlusega siin.

Finnair Oyj (FIA1S)

Finnair on Soome suurim lennufirma, mis koos oma tütarettevõtetega on Soomes domineeriv nii sise- kui ka rahvusvahelistel lennureisidel. Ettevõte on viimastel kuudel olnud populaarne tänu juulis toimunud aktsiaemissioonile, mille kohaselt väljastas 500 miljoni euro väärtuses uusi aktsiaid hinnaga 0,40 eurot tükk. Palju segadust tekitas asjaolu, et õiguse ostnud investoritel tuli lisaks aktsiad ka märkida või maha müüa enne 1. juulit, vastasel korral õigused aegusid. Finnairi väärtuse langemine kajastus samaväärselt ka aktsiahinnas, mis juuni alguses kukkus 3,53 eurolt järsult 0,72 euroni. Kuigi mõned päevad hiljem tõusis aktsia veel üle ühe euro taseme, on aktsia kogu juuli kuu vältel stabiilselt langenud.

Nagu ka teistele lennufirmadele, tõi koroonakriis Finnairile suuri kahjusid. 2020. aasta II kvartalis reisijatevedu seiskus peaaegu täielikult ja ettevõtte tulude 91,3%-list langust võrreldes eelmise aastaga pehmendasid vaid kaubaveod. Positiivse külje pealt suudeti aga sularahapositsioon ja omakapital tänu aktsiaemissioonile taastada pandeemia-eelsele tasemele. Kahjum aktsia kohta oli II kvartalis 0,25 eurot (2019 II kv: 0,04 eurot) ning esimese poolaasta kohta −0,46 eurot (2019 I pa: −0,02 eurot).

2020. aasta III kvartali väljavaate kohaselt plaanib Finnair taastada oma lennud 25% tasemele eelmise aasta III kvartali tasemest ning juba 50%-ni septembrikuus. Sellegipoolest on hinnang koroonaviiruse edasiste arengute tõttu väga ebaselge, mistõttu ei anna ettevõte tulude osas ühtegi prognoosi. Selge on aga see, et nii käive kui ka kasum langevad 2020. aastal korralikult võrreldes eelmise aastaga, isegi kui  tulevased kvartalid peaksid häid tulemusi näitama.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu FIA1S viimase viie aasta tootlusega siin.

Fortum Oyj (FORTUM)

Fortum Oyj on Soome elektri- ja soojusetootja, kes pakub oma teenuseid ja tooteid muuhulgas ka Vene, Poola ja India turgudel. Ettevõte opereerib elektrijaamu, sealhulgas koostootmisjaamu ning panustab aktiivselt ka ressursside taaskasutusse.

Vaadates ettevõtte tulemusi alates 2016. aastast, võib öelda, et Fortum on stabiilse ja kindla kasvuga ettevõte, sest nii käive, brutokasum kui ka äritulu on viimasel neljal aastal iga kord kasvanud. II kvartali tulemused teatab ettevõte alles 19. augustil, kuid esimese kvartali tulemused näitasid käibe 20% langust 1,4 miljardi euroni. Kuigi I kvartali müügitulu langus seadis kogu 2020. aasta müügitulu suurenemise eelmise aasta suhtes kahtluse alla, tõusis perioodi ärikasum 65% 592 miljoni euroni ja kasum aktsia kohta ligi 3x 1,05 euroni.

Fortumi aktsia on viimastel aastatel püsinud üsna ühtlasel tasemel ja suuri liikumisi ei ole toimunud ka suvekuudel. Praegu taastub aktsia märtsikuu põhjast, kuid jääb veel ligi 20% alla koroonakriisi eelsele hinnatasemele.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu FORTUM viimase viie aasta tootlusega siin.

Norwegian Air Shuttle ASA (NAS)

Norwegian Air Shuttle on Norra lennufirma, mis korraldab regulaar- ja tšarterlende nii riigisiseselt kui ka rahvusvaheliselt. Muude tegevusvaldkondade osas tegeleb ettevõte lennukite finantseerimise ja rentimisega ning pakub puhkusepakette.

Norwegiani aktsia hinna languse põhjuseks on maikuus korraldatud aktsiaemissioon, mille tulemusel suurenes ettevõtte aktsiate arv 163,6 miljonilt 3,5 miljardini. Viimase kahe kuu jooksul on aktsia hinna langus süvenenud, langedes juuni-juuli jooksul 16,8%. Juunikuu sisse mahtus veel ettevõtte soov tühistada 97 Boeingu lennuki tellimus ja nõue tarne-eelsete maksete tagastamise kohta. Lisaks soovib Norwegian juba varem tarnitud lennukite eest kahjustuste hüvitamist, mis on seotud lennukite mootoriprobleemidega.

Ettevõte teatab enda II kvartali tulemused 28. augustil.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu NAS viimase viie aasta tootlusega siin.

Danske Bank A/S (DANSKE)

Danske Bank on Taani suurim pank ning ka Põhja-Euroopas väga suur tegija, kelle teenuseid kasutab üle 5 miljoni jaekliendi. Eestis avati Danske filiaal 2007. aastal, kui Danske Bank ostis ära Sampo Panga panganduse äri ning filiaal tegutses siin kuni eelmise aasta oktoobrini.

Danske Bank on seotud ulatuslike rahapesuskandaalidega, mistõttu on ettevõtte aktsia tänu selle volatiilsusele investoritele eriti atraktiivne. Ajalooliselt on suurema osa ajast aktsia kaubelnud 100 kuni 200 Taani krooni vahel ning jääb praegu 103,20 krooni tasemele, mis on 16% kõrgem juuni alguse hinnast, kuid jääb veel 6% madalamaks aasta alguse tasemest.

Ettevõtte 17. juulil avaldatud II kvartali tulemused näitasid võrreldes eelmise aasta II kvartaliga puhaskasumi 42% langust peamiselt laenude allahindlusest saadud kahjumi tõttu. Kogutulud jäid aga eelmise aasta II kvartaliga samale tasemel ehk 11 miljardi krooni juurde. 2020. aastaks sihib Danske 3 miljardi krooni suurust netokasumit, mis võrreldes varem antud hinnanguga ei ole muutunud. See tähendaks seda, et ettevõte peaks III ja IV kvartalis teenima veel kokku 2 miljardit puhaskasumit. 2019. aastal teenis Danske 15 miljardit  krooni puhaskasumit.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu DANSKE viimase viie aasta tootlusega siin.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon