Forbes - Uudised - LHV finantsportaal

Kevad on Balti börsil investorite poolt üks oodatumaid aegu, kuna just märtsis-aprillis teevad mitmed ettevõtted teatavaks oma dividendid, mida kavatsetakse aktsionäridele jagada eelmise aasta eest. Artiklis vaatame lähemalt, kas ja kui suuri dividendimakseid Balti börsi ettevõtted 2024. aastal teha plaanivad ja kas tänavusel dividendihooajal on oodata ka üllatusi.

Seekordses saates arutleme, kas USA värske inflatsiooninumber tõmbas suvisele intressilangetuse lootusele vee peale ning kas börsid sellest üldse hoolivad. Miks saavad lootusi hellitada Redditi kasutajad, kes populaarset sotsiaalmeediaruumi börsile ootavad ja kas TikTokile tõmmatakse USA-s täielikult kriips peale? Saadet juhtisid LHV investorkogukonna juht Nelli Janson ja LHV makroanalüütik Triinu Tapver.

Kui inverterite ja võimsuse optimeerijate tootja Solaredge teatas oma kolmanda kvartali tulemused 1. novembril, siis toona üllatati üsna negatiivse neljanda kvartali prognoosiga (käibe ootus toodi 300–350 mln dollari vahemikku, mis oli poole madalam konsensuse toonasest prognoosist). 20. veebruaril raporteeritud neljanda kvartali tulemustest selgus, et antud perioodi tuluks kujunes 316 mln dollarit (aastatagusega võrreldes –56%).

Kui päikeseparkides paneelide konstruktsioone ja päiksevalguse järgi paneelide kallet liigutavaid seadmeid (inglise keeles tracker) tootev Array Technologies loodi 1992. aastal, siis tänaseks selles vallas turul üle 30%lise liidripositsiooni haaranud Nextracker sai alguse 2013. aastal, mil ettevõte eraldati paneelide tootjast Solariast ning viimase tegevjuht Daniel Shugar asus Nextrackeri etteotsa. Shuger on ka Nextrackeri algne asutaja.

Möödunud kuul ostsid LHV kliendid kõige rohkem kiibimaailma giganti Nvidiat ja turismiga, sh laevanduses tegutsevaid ettevõtteid, müües samal ajal Wise’i ning (elektri)autotootjaid. Tehingute kogusummast moodustas ostutehingute maht 53%, jättes müügitehingute osakaaluks 47%.

LHV kliendid, kes kasutavad investeerimiseks oma tavakontot ehk teenivad väärtpaberitulu väljaspool investeerimiskonto süsteemi, saavad alates märtsist esitada investeeringute deklareerimiseks vajaliku info Maksu- ja Tolliametile automaatselt.

Külas on LHV analüütik, Balti börsi asjatundja Raido Tõnisson, kellega räägime Eesti majanduse ja Balti ettevõtete käekäigust. Kuidas kohalikud börsiettevõtted keerulistes oludes hakkama on saanud? Kas Balti börsi kohal valitsevatest murepilvedest on oodata lisaks dividendisajule ka tormi ja äikest? Kas Eesti majanduslangus on pidurdumas? Saadet juhtisid LHV investorkogukonna juht Nelli Janson ja LHV makroanalüütik Triinu Tapver.

1985.aastal leiutas Ron Corio ühe väikse USA päikeseenergia ettevõtte Wattsuni jaoks töötades seadme, mis võimaldas päikesepaneelidel liikuda kaasa koos päikesega. See suurendas energia tootmise võimsust ja aitas paneelid ostnud kliendil kiiremini oma investeeringut tagasi teenida. Wattsun sattus finantsraskustesse ja Corio omandas firma 55 tuhande dollari eest 1992. aastal ja nõnda sündis Array Technologies.

Eesti on ekvaatorist kaugel, meie asukohaks on 59 kraadi põhjalaiust. Samal laiuskraadil asuvad Põhja-Kanada tundrad ja Gröönimaa lõunatipp. Golfi hoovus toob Mehhiko lahest Põhja-Euroopasse miljoneid kuupmeetreid sooja merevett igas sekundis – see on hiiglaslik looduslik radiaator Euroopale. Kliima muutustest tulenevalt on selle „rikki minemise“ eest hoiatanud teadlased meid juba aastakümneid, ka Eesti meediast on erinevaid selle teemalisi lugusid iga paari aasta tagant läbi käinud – näiteks nii aastal 2021, 2016 kui 2005.

LHV võimenduslaen pakub võimalust osta aktsiaid ka siis, kui parajasti vaba raha puudub. Võimenduslaenu saab  võtta börsil noteeritud väärtpaberite tagatisel ja kogu oma aktsiaportfelli ulatuses.

Nädalat turgudel on mõjutanud viimased olulised majandustulemused. Võtame vaatluse alla Nvidia käekäigu. Räägime ka intressitasemetest ja euriborist ning arutleme, kuidas võiksid USA presidendivalimised sealset majandust ja maailma turge mõjutada. Podcasti stuudios on LHV investorkogukonna juht Nelli Janson ja makroanalüütik Triinu Tapver.

Investeerimise all mõistetakse valdavalt raha paigutamist börsiettevõttetesse, mida on maailmas kümneid tuhandeid. Samas paljud institutsionaalsed investorid eelistavad püüda head tootlust investeerides börsil (veel) mitte noteeritud ettevõttetesse ja erakapitalifondidesse. Sama eelistust on märgata viimastel aastatel ka LHV pensionifondide investeerimisaruannetest. Kas ka erainvestoril on selliseid võimalusi saamaks osa kasvuhoos ettevõtete eduloost? Kui pikk ja põhjalik on eeltöö mitteavalikesse ettevõtetesse ja fondidesse raha paigutamiseks? Mis on erakapitali investeeringute võimalikud miinused? Kõiki neid ja mitmeid teisi erakapitali puudutavaid küsimusi lahkavad LHV pensionifondide aktsia- ja erakapitali investeeringute eest vastutav Kristo Oidermaa ja LHV portfellihaldur Sigrid Lii Treialt. Podcasti juhib Erko Rebane.

Raido Tõnisson 21.02.2024 09:06

2023. aasta viimane kvartal osutus kõigi kolme fondijuhi osas sarnaseks selle poolest, et kõik nad olid pigem müügi- kui ostupoolel, vähendades riske aktsiaturgudel. Siiski avasid nad positsioone uutes ettevõtetes, ehkki pigem nendes valdkondades, mis on turu poolt saanud väiksemat tähelepanu.

Raido Tõnisson 20.02.2024 09:51

Veebruari keskel avaldasid teiste seas USA kaks tuntud investeerimisfirmat Berkshire Hathaway ja Appaloosa Management aruanded tehingutest, mida tehti 2023. aasta neljandas kvartalis. Kuigi eelmise aasta lõpu tõusev aktsiaturg aitas mõlemal fondijuhil portfelli koguväärtust suurendada, läksid nad 2024. aastale vastu ettevaatlikkusega, olles mõlemad aktiivsemad müügipoolel ning suurendades vaba raha osakaalu portfellides.

Mari-Ly Hallik 19.02.2024 09:23

Investeerimise idee on saada osa ettevõtte tegemistest ja arengust. Investeerides mõnda ettevõttesse, ei ole sa mitte passiivne vaatleja, vaid oluline osa ettevõttest ja tema teekonna lahutamatu osa.

Ettevõttes osalemise üks peamisi aspekte on korporatiivsete sündmuste mõistmine ja neile reageerimine. Need sündmused võivad märkimisväärselt mõjutada sinu investeeringuid ning nõuavad seetõttu su tähelepanu ja arusaama.

Cathie Woodi ARK Innovation ETF oli 2023. aastal oma ligi 72% tootlusega USA üks parimaid aktiivselt juhitud fonde, ületades märkimisväärselt S&P 500 26% tootlust. Selgelt mõjub käimasolev turutsükkel ja investorite fookus tehnoloogiasektoril positiivselt Cathie Woodi investeeringutele, kuna märkimisväärne osa tema portfellist on suunatud just tehnoloogiasse. Millisena näeb Wood tehnoloogiavaldkonda aga 2024. aastal ja pikemalt ettevaatavalt?

Sõbrapäevale kohaselt "riietus" ka börs sel nädalal punasesse. Käime üle ikka olulisemad uudised, räägime Hiina välja mõeldud uuest analüüsimeetodist, üle pika aja taas 50 000 dollari piiri ületanud Bitcoinist ja oma mullis elavatest kiibitootjatest. Saate tegid LHV investorkogukonna juht Nelli Janson ja makroanalüütik Triinu Tapver.

Kirjuta meile aadressil turutegijad@lhv.ee.

Seoses madala klientide huviga sulgeb LHV alates 17.04.2024 valuutakauplemise platvormi Broker. Kõikide praeguste Brokeri klientidega võetakse eraldi ühendust, et täpsustada vajalikud sammud.

Eelmise aasta oktoobris sai finantsportaalis kajastatud lähemalt kommunaalfirmadele, tööstusettevõtetele ja taastuvenergia arendajatele salvestite lahenduste pakkujat Fluence Energy’t, mida võib lähemalt lugeda siit. Järgnevas loos viskame pilgu ettevõtte viimase kvartali arengutele ning väljavaatele.

Kõrged intressimäärad ja valitsuste madalamad toetused tõid päikeseenergia sektori kohale tumeda varju. Ka mikroinverterite ja salvestite tootja Enphase Energy on pidanud leppima tulude järsu kokkukuivamisega, kuid näeb märke, et majapidamiste huvi päikesepaneele paigaldada on tagasi tulemas.

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon