Forbes - Uudised - LHV finantsportaal

2024. aasta esimene kvartal möödus nii USA kui paljude teiste aktsiaturgude jaoks tugevalt, sealjuures oli eriti edukas tehnoloogiasektor, mille eri tööstustesse investeerivaid fonde on LHV Kasvukonto valikus mitu. Artiklis vaatame lähemalt peale, mis Kasvukontos esimeses kvartalis toimus ning milliseid valikuid investorid tegid.

Saate külaliseks on LHV privaatpanganduse investeerimisteenuste juht Argo Metsaru. Vaatame, millised noomitused ja soovitused pani Eesti poole teele IMF, kuidas läks USA pankadel esimene kvartal ning räägime suurest koondamisest Teslas. Saate tegid LHV makroanalüütik Triinu Tapver ja privaatpanganduse investeerimisteenuste juht Argo Metsaru.

Raido Tõnisson 17.04.2024 11:25

2024. aasta esimene kvartal on läbi saanud ja aeg on teha ülevaade, kuidas muutusid meie Kasvukonto eksperimendis osalenud Eesti tuntud väikeinvestorite portfellid. Ülesandeks oli koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Portfellide seisu uuendame kord kvartalis.

Elukondliku kinnisvara arendaja Liven andis täna teada kavatsusest emiteerida käesoleval kevadel rohevõlakirju ning valmistab koostöös LHV Pangaga ette avalikku pakkumist. Pakkumise täpsemad tingimused ja ajakava avaldatakse lähiajal.

Kuna Ühendriikides on inflatsiooni alanemine keskpanga poolt eesmärgiks seatud 2% juurde sujunud viimastel kuudel oodatust visamalt, millega on lükkunud edasi ka rahapoliitika lõdvendamise lootus, siis vajavad aktsiaturud edasiseks tõusuks tuge ettevõtete kasumist. Esimese kvartali tulemuste hooaeg annab värske pildi firmade võimest praeguses majanduskeskkonnas oma tulusid ja ka kasumit suurendada.

Nii nagu ulatuvad Itaalia kaablitootja Prysmiani juured 19. sajandi lõppu, loodi ka Taanis tegutsev elektrikaablite valmistaja NKT 1891. aastal, kui toona kandis nime Nordisk Elektrisk Ledningstraad og Kabel-Fabrik. Pärast mitmete teiste firmade ülevõtte sai ettevõte 1898. aastal uueks nimeks Nordiske Kabel og Traadfabrik, millest on tuletatud ka praegune akronüüm NKT.

Seekordses saates arutame, kes tahavad Taiwanilt kiibitootmise esikoha napsata. Räägime ka Tesla isejuhtivast robottaksost, Samsungi hiigelkasumist, USA tööturust ning vaatame, mis toimub Eesti tööstustoodanguga. Saadet juhtisid LHV investorkogukonna juht Nelli Janson ja LHV makroanalüütik Triinu Tapver.

Itaalia ettevõtte Prysmiani juured ulatuvad 1879. aastasse, mil mõned aastad varem asutatud Pirelli Groupi all loodi kaablidivisjon Società Cavi Pirelli. Möödunud sajandi 90ndatel alustas ettevõte teiste firmade kaabliüksuste sihitud omandamisega, ostes ära üksused Siemensilt, BICC-ilt, Metal Manufacturersilt ning NKF-lt.

Zehnder avaldas 28. veebruaril oma 2023. aasta detailsema ülevaate, olles tulud võtnud kokku juba jaanuaris. Ettevõtte mullune käive kahanes 6,2% 762,1 miljonile eurole. Kui esimene poolaasta oli veel tugev, siis teises pooles jahenes ehitusturg Euroopas intressimäärade ja kõrgete hindade tõttu väga järsult. Ventilatsioonide üksuse tulu (58% käibest) langes 2%, radiaatorite müük kahanes 11%. Viimast võimendasid edasimüüjate kõrged varud ja soov neid vähendada.

Esimese kvartali viimasel kuul jätkasid LHV kliendid kõige aktiivsemalt kiibimaailma gigandi Nvidia ostmist. Kohe teisele kohale platseerus selle suur konkurent AMD, millele järgnesid peamiselt tööstusfirmad ja elektriautode tootjad. Müügipoolel domineeris fintech valdkond, eesotsas Wise’iga.

Märtsiga lõppes järjekordne pensionifondi vahetamise voor, mida saab teha 3 korda aastas. Roheinvesteeringutel pole kõrge intressimäära keskkonnas viimasel kahel aastal hästi läinud ning see on pannud paljud lühema investeerimishorisondiga investorid sellesse tugevasse rohepöörde pikaajalisse trendi investeerimisest loobuma. Sellest on kahju.

Värskes saates käime üle nädala olulisemad teemad ja sündmused. Juttu tuleb inflatsioonist nii Eestis kui USA-s, aga ka Teslast ja Hiina elektriautodest ning Euroopa erinevatest hädadest. Saadet juhtisid LHV investorkogukonna juht Nelli Janson ja LHV makroanalüütik Triinu Tapver.

Tomra asutati 1972. aastal, kui vennad Tore Planke ja Petter Planke hakkasid ehitama seadmeid joogipudelite automatiseeritud vastuvõtuks. Rohkem kui 50 aastat hiljem valitseb Norra ettevõte nii üleilmset taaraautomaatide kui ka taaskäitlemises materjalide sorteerimisseadmete turgu.

2024. aasta algas indeksiinvestoritele suurepäraselt. Aktsiatesse investeerivad Eesti pensioni indeksifondid näitasid 1. kvartalis tootlust +7,2% kuni +11,1%. Võrreldes konkureerivate indeksifondidega kordades rohkem odavamatele arenevatele turgudele raha investeerivate LHV indeksifondide portfellid kauplevad täna 16,3 korda kaalutud 12-kuu ettevaatavat kasumit, 2,6 korda jooksva raamatupidamisväärtuse suhtarvu ja pakuvad 2,3% dividendimäära.

Raido Tõnisson 02.04.2024 11:20

Eestlaste huvi Hispaania üürikinnisvaraobjektide vastu on viimastel kuudel järsult kasvanud, kuid isegi piisava ajaressursi olemasolul tuleb sinna investeerimine sageli kõne alla vaid varakamate investorite puhul. Ebapiisavad rahalised vahendid on üks peamisi põhjuseid, miks otse kinnisvarasse investeerimist takistab. Kuid siinkohal tulevad appi börsil kaubeldavad instrumendid, mis võimaldavad investoritel Hispaania kinnisvaraturu potentsiaalist siiski osa saada.

Moodsa rahanduse tähtkujus, kus traditsioonilised tähed on tuhmunud ja uued näevad vaeva, et särada, kerkib kosmilisest tühjusest välja revolutsiooniline investeerimisstrateegia, mis tõotab kujundada meie varanduse ümber tähtede iidse tarkuse järgi.

Saabuvate Ülestõusmispühade tõttu toimuvad sel aastal LHV võlakirjade LHVB105033A ja LHVB060030A intressimaksed 2. aprillil. Väljamakse tähtaeg nihkub sellepärast, et riiklikel ja rahvusvahelistel pühadel rahalisi väljamakseid ei toimu. Eestis on küll 1. aprill tavapärane tööpäev, kuid Euroopa Keskpanga jaoks veel arveldussüsteemi püha. Seetõttu jõuavad LHV võlakirjade intressimaksed kõikide investorite kontodele järgmisel teisipäeval.

Seekordses saates arutleme, mida arvata Eesti Panga värskest prognoosist, mille kohaselt on kahe langusaasta järel paranenud tingimused majanduse kasvule pöördumiseks. Milliseid signaale annab FED? Kas Reddit, mille aktsia on näitas peale kauplema hakkamist suurt hüpet, võiks saada järgmiseks AI-aktsiaks? Börsidebüüdi tegi ka Donald Trumpi uus meediafirma, mille toetajad soojalt vastu võtsid. Saadet juhtisid LHV investorkogukonna juht Nelli Janson ja LHV makroanalüütik Triinu Tapver.

Martin Möllits 27.03.2024 10:41

Kui räägitakse penisonifondidesse investeerimisest, siis on tavaliselt juttu nende pikaajalisest tootlusest erinevatel perioodidel ja lühiajalised kauplemisanomaaliad jäetakse kõrvale. Vaatleme seekord aga just ühte sellist lühiajalist tulemust, täpsemalt LHV fondi S, mis on väiksema riskiga fondide seas saavutanud eri perioodidel parima tootluse. Mil viisil on tagasihoidlik S selle saavutanud?

Andres Viisemann 26.03.2024 15:11

Maailma suurimatel aktsiaturgudel on jätkunud möödunud aasta oktoobris alanud tõusutrend, tehes läbi uue kiirenduse ja saavutades sellega uued rekordilised tasemed. Minu jaoks on üleilmsetel aktsiaturgudel aga kõige suuremaks sündmuseks olnud Jaapani aktsiaturge kajastava Nikkei 225 indeksi võimas tõus.

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon