Forbes - Uudised - LHV finantsportaal

Saabuvate Ülestõusmispühade tõttu toimuvad sel aastal LHV võlakirjade LHVB105033A ja LHVB060030A intressimaksed 2. aprillil. Väljamakse tähtaeg nihkub sellepärast, et riiklikel ja rahvusvahelistel pühadel rahalisi väljamakseid ei toimu. Eestis on küll 1. aprill tavapärane tööpäev, kuid Euroopa Keskpanga jaoks veel arveldussüsteemi püha. Seetõttu jõuavad LHV võlakirjade intressimaksed kõikide investorite kontodele järgmisel teisipäeval.

Seekordses saates arutleme, mida arvata Eesti Panga värskest prognoosist, mille kohaselt on kahe langusaasta järel paranenud tingimused majanduse kasvule pöördumiseks. Milliseid signaale annab FED? Kas Reddit, mille aktsia on näitas peale kauplema hakkamist suurt hüpet, võiks saada järgmiseks AI-aktsiaks? Börsidebüüdi tegi ka Donald Trumpi uus meediafirma, mille toetajad soojalt vastu võtsid. Saadet juhtisid LHV investorkogukonna juht Nelli Janson ja LHV makroanalüütik Triinu Tapver.

Kui räägitakse penisonifondidesse investeerimisest, siis on tavaliselt juttu nende pikaajalisest tootlusest erinevatel perioodidel ja lühiajalised kauplemisanomaaliad jäetakse kõrvale. Vaatleme seekord aga just ühte sellist lühiajalist tulemust, täpsemalt LHV fondi S, mis on väiksema riskiga fondide seas saavutanud eri perioodidel parima tootluse. Mil viisil on tagasihoidlik S selle saavutanud?

Andres Viisemann 26.03.2024 15:11

Maailma suurimatel aktsiaturgudel on jätkunud möödunud aasta oktoobris alanud tõusutrend, tehes läbi uue kiirenduse ja saavutades sellega uued rekordilised tasemed. Minu jaoks on üleilmsetel aktsiaturgudel aga kõige suuremaks sündmuseks olnud Jaapani aktsiaturge kajastava Nikkei 225 indeksi võimas tõus.

Raido Tõnisson 25.03.2024 12:34

Tehisintellekt on praeguses tehnoloogiaajastus kõige rohkem kõneainet pakkuv teema. See on kasvav sektor, kus paralleelselt on kasvanud nii inimeste teadlikkus kui ka valdkonna kasutusalade ampluaa. Kui veel ühes 2017. aastal läbiviidud uuringus osati tehisintellekti valdkonnas nimetada vaid paari kasutusala, nagu autonoomsed sõidukid ja mobiiltelefonides leiduvad häälaktiveeritavad virtuaalassistendid, siis tänaseks kasutatakse tehisintellekti vähemal või rohkemal määral kõikides tegevusvaldkondades.

2016.aasta novembris jõudis Eesti pensioniturule esimene indeksifond LHV Pensionifond Indeks. Kuu aega hiljem alustasid SEB Pensionifond Indeks ja Swedbank Pensionifond Indeks 1990–1999 sündinutele. Märtsis 2017 startisid Tuleva Maailma Aktsiate Fond ja Tuleva Maailma Võlakirjade Fond. Tänaseks on sellest hetkest möödas 7 aastat ja indeksifondides on kogu Eesti II samba pensioniturust 23% ja III samba mahust lausa 51%. Kokku on eri indekseid järgimas 1,5 miljardit pensionieurot.

Tallinnas Uus-Mustamäe elamupiirkonnas Aiandi tänaval asuvad 164 korteriga LHV pensionifondide üürikortermajad pälvisid veebruaris BREEAM In-Use kategoorias hinnangu "Excellent", mis kinnitab hoonete kõrget keskkonnasäästlikkust ja jätkusuutlikkust. Nii kõrge tasemega pärjatuid hooneid on maailmas üksnes 56 ning Baltikumis on LHV üürimajad esimesed, kes sedavõrd kõrgel tasemel tunnustuse saavutasid.

Seekordses saates on külas LHV maakleritegevuse juht Sander Pikkel, kellega paljastame Balti kinnisvarafondide käekäigu. Vaatame, kas kevade saabudes hakkab õitsema ka Balti kinnisvaraturg, millised tuuled puhuvad peale ajaloolist otsust Jaapanis ning kuhu suundub USA dollar. Saate tegid LHV makroanalüütik Triinu Tapver ja maaklertegevuse juht Sander Pikkel.

Sigrid Lii Treialt 19.03.2024 10:33

Kes on viimastel kuudel või isegi aastatel lugenud investeerimisteemalisi artikleid ja uudiseid, on mõistnud, et keskseks on saanud küsimus, kuidas hajutada enda portfelli juhul, kui maailmas või üldiselt majanduses juhtub miskit, mis on minu kui investori kontrolli alt väljas.

Raido Tõnisson 18.03.2024 15:47

Kevad on Balti börsil investorite poolt üks oodatumaid aegu, kuna just märtsis-aprillis teevad mitmed ettevõtted teatavaks oma dividendid, mida kavatsetakse aktsionäridele jagada eelmise aasta eest. Artiklis vaatame lähemalt, kas ja kui suuri dividendimakseid Balti börsi ettevõtted 2024. aastal teha plaanivad ja kas tänavusel dividendihooajal on oodata ka üllatusi.

Seekordses saates arutleme, kas USA värske inflatsiooninumber tõmbas suvisele intressilangetuse lootusele vee peale ning kas börsid sellest üldse hoolivad. Miks saavad lootusi hellitada Redditi kasutajad, kes populaarset sotsiaalmeediaruumi börsile ootavad ja kas TikTokile tõmmatakse USA-s täielikult kriips peale? Saadet juhtisid LHV investorkogukonna juht Nelli Janson ja LHV makroanalüütik Triinu Tapver.

Kui inverterite ja võimsuse optimeerijate tootja Solaredge teatas oma kolmanda kvartali tulemused 1. novembril, siis toona üllatati üsna negatiivse neljanda kvartali prognoosiga (käibe ootus toodi 300–350 mln dollari vahemikku, mis oli poole madalam konsensuse toonasest prognoosist). 20. veebruaril raporteeritud neljanda kvartali tulemustest selgus, et antud perioodi tuluks kujunes 316 mln dollarit (aastatagusega võrreldes –56%).

Kui päikeseparkides paneelide konstruktsioone ja päiksevalguse järgi paneelide kallet liigutavaid seadmeid (inglise keeles tracker) tootev Array Technologies loodi 1992. aastal, siis tänaseks selles vallas turul üle 30%lise liidripositsiooni haaranud Nextracker sai alguse 2013. aastal, mil ettevõte eraldati paneelide tootjast Solariast ning viimase tegevjuht Daniel Shugar asus Nextrackeri etteotsa. Shuger on ka Nextrackeri algne asutaja.

Möödunud kuul ostsid LHV kliendid kõige rohkem kiibimaailma giganti Nvidiat ja turismiga, sh laevanduses tegutsevaid ettevõtteid, müües samal ajal Wise’i ning (elektri)autotootjaid. Tehingute kogusummast moodustas ostutehingute maht 53%, jättes müügitehingute osakaaluks 47%.

LHV kliendid, kes kasutavad investeerimiseks oma tavakontot ehk teenivad väärtpaberitulu väljaspool investeerimiskonto süsteemi, saavad alates märtsist esitada investeeringute deklareerimiseks vajaliku info Maksu- ja Tolliametile automaatselt.

Külas on LHV analüütik, Balti börsi asjatundja Raido Tõnisson, kellega räägime Eesti majanduse ja Balti ettevõtete käekäigust. Kuidas kohalikud börsiettevõtted keerulistes oludes hakkama on saanud? Kas Balti börsi kohal valitsevatest murepilvedest on oodata lisaks dividendisajule ka tormi ja äikest? Kas Eesti majanduslangus on pidurdumas? Saadet juhtisid LHV investorkogukonna juht Nelli Janson ja LHV makroanalüütik Triinu Tapver.

1985.aastal leiutas Ron Corio ühe väikse USA päikeseenergia ettevõtte Wattsuni jaoks töötades seadme, mis võimaldas päikesepaneelidel liikuda kaasa koos päikesega. See suurendas energia tootmise võimsust ja aitas paneelid ostnud kliendil kiiremini oma investeeringut tagasi teenida. Wattsun sattus finantsraskustesse ja Corio omandas firma 55 tuhande dollari eest 1992. aastal ja nõnda sündis Array Technologies.

Eesti on ekvaatorist kaugel, meie asukohaks on 59 kraadi põhjalaiust. Samal laiuskraadil asuvad Põhja-Kanada tundrad ja Gröönimaa lõunatipp. Golfi hoovus toob Mehhiko lahest Põhja-Euroopasse miljoneid kuupmeetreid sooja merevett igas sekundis – see on hiiglaslik looduslik radiaator Euroopale. Kliima muutustest tulenevalt on selle „rikki minemise“ eest hoiatanud teadlased meid juba aastakümneid, ka Eesti meediast on erinevaid selle teemalisi lugusid iga paari aasta tagant läbi käinud – näiteks nii aastal 2021, 2016 kui 2005.

LHV võimenduslaen pakub võimalust osta aktsiaid ka siis, kui parajasti vaba raha puudub. Võimenduslaenu saab  võtta börsil noteeritud väärtpaberite tagatisel ja kogu oma aktsiaportfelli ulatuses.

Nädalat turgudel on mõjutanud viimased olulised majandustulemused. Võtame vaatluse alla Nvidia käekäigu. Räägime ka intressitasemetest ja euriborist ning arutleme, kuidas võiksid USA presidendivalimised sealset majandust ja maailma turge mõjutada. Podcasti stuudios on LHV investorkogukonna juht Nelli Janson ja makroanalüütik Triinu Tapver.

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon