Maailma kasumlikem firma ihkab börsile - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Maailma kasumlikem firma ihkab börsile

Kirke Ruuven

21.08.2019 09:26

Saudiaramco.com

Üsna hiljuti omas maailma kõige kasumlikuma ettevõtte tiitlit Apple, mille 2018. aasta puhaskasum oli 59,5 miljardit dollarit. Ent värskeima info põhjal kuulub troon hoopis Saudi Araabia naftatootjale Saudi Aramcole, mis loodab järgmise aasta lõpuks börsile jõuda.

Saudi Aramco puhul on tegemist maailma suurima nafta- ja gaasiettevõttega, mis alustas tegevust aastal 1933, kui Saudi Araabia ja USA naftatootja Standard Oil of California (SoCal) sõlmisid omavahel kontsessioonlepingu. SoCal andis kontsessiooni enda tütarettevõttele California-Arabian Standard Oil Companyle. Viimase nimi muudeti 1944. aastal Arabian-American Oil Companyks (Aramcoks).

1940ndate lõpus algas firma kiire kasv, kus Aramco purustas aasta-aastalt nafta tootmise rekordeid ning muutis Saudi Araabiat energiatootmise poolest üha kuulsamaks. Oma esimese miljon barrelit toornaftat tootis firma 1958. aastal, ent see kõik oli alles algus: neli aastat hiljem jõudis Arabian-American Oil Company kumulatiivne toornafta toodang viie miljardi barrelini.

Kuna firma tõestas end väga tähtsa majandusliku jõuna Saudi Araabia jaoks, hakkas riigi valitsus tükk-tüki haaval ettevõtet riigistama, saades 1980. aastal 100%liselt selle omanikuks. 1988. aastal asutati ametlikult Arabian Oil Company ehk Saudi Aramco, mis võttis kõik Aramco kohustused üle. Ajaga on Saudi Aramco kasvanud ülimalt suureks ettevõtteks, mis 2018. aastal tootis toornaftat ja maagaasi kokku 13,6 miljonit barrelit päevas, kusjuures toornafta moodustas sellest 10,3 miljonit barrelit.

2019. aasta aprillini hoiti aga Saudi Aramco kasuminumbreid saladuses. Ettevõte pidi enda tulemuste osas läbipaistvaks muutuma, kuna Saudi Araabia kroonprints Mohammad bin Salman tahab sellest teha maailma kõige väärtuslikuma börsil noteeritud ettevõtte hinnangulise turuväärtusega 2 triljonit dollarit. Salman tahtis seda saavutada tegelikult juba 2018. aastal, kuid puudulik info riigi naftavarude kohta tekitas Aramco potentsiaalse väärtuse kohta palju kahtlusi.

Sellele vaatamata on plaanid Saudi Aramco IPOst jällegi jõus, eelkõige põhjusel, et investorid suhtusid aprillis toimunud Aramco võlakirjaemissiooni väga positiivselt. Võlakirjade nõudlus, mis kujunes suuremaks kui 100 miljardit dollarit, rahuldati lõpuks 12 miljardi dollari ulatuses. Reutersi kohaselt oli see suurima tellimusraamatuga arenevate turgude emitendi osas.

Saudi valitsus on pärast edukat võlakirjaemissiooni IPO suhtes väga kindel ning avalikustaski seetõttu käesoleva aasta aprillis esmakordselt Saudi Aramco puhaskasumi, milleks 2018. aastal oli 111,0 miljardit dollarit. See asetas firma koheselt maailma kõige kasumlikumate ettevõtete edetabelis esikohale, lükates troonilt maha Apple’i.

Samas kukkus Aramco 2019. aasta esimese poole kasum nafta hinnalanguse tõttu mulluse baasil 12%, jõudes 46,9 miljardile dollarile. Sellegipoolest ületas firma kõiki teisi suuri rahvusvahelisi naftaettevõtteid nii poolaasta puhaskasumi kui ka nafta ja gaasi tootmise poolest.

Khalid al-Dabbagh, üks Aramco juhtidest, andis firma esimeses investorkõnes teada, et madalatele nafta hindadele ning keerulisele turuolukorrale vaatamata suutis firma siiski raporteerida tugevat finanstulemit. Ta andis ühtlasi märku ka Aramco valmidusest minna rahvusvahelistele börsidele, kuid ei andnud infot selle kohta, millal ja millisele börsile täpsemalt plaan minna on.

Isegi kui konkreetseid andmeid IPO kohta veel teatatud ei ole, on Aramco IPO eesmärgid avalikkusele juba tükk aega teada olnud. Samas on need aja jooksul muutunud. Algselt keskenduti korporatsioonile – Saudi Aramcot taheti börsile mineku abil maailmale tutvustada, muuta firma tähtsaks osaks kapitaliturgudest ja lasta sellel rahvusvaheliselt laieneda. Hiljem muutus see valitsuse laiema eesmärgi – muuta Saudi Araabia diversifitseeritud majandusega riigiks – kõrval aga teisejärguliseks.

Saudi Araabia majanduse ümberstruktureerimise jaoks luuakse riiklik investeerimisfond, mille kroonprints kavatseb kapitaliseerida osaliselt just Aramco aktsiate müügist saadava rahaga. Ulatuslik reformikava kannab nime Vision 2030 ja selle eesmärk on aastaks 2030 vähendada riigi sõltuvust naftatulust, viies siis riigile kuuluvaid firmasid erakätesse.

Arenguprogrammi üks suurimaid projekte on 500 miljardit dollarit maksva futuristliku linna, Neomi ehitamine. Salman tutvustas maailmale Neomi esmakordselt 2017. aasta oktoobris ning nüüdseks on valmis selle esimene faas, mis hõlmas endas linna majandusliku kontseptsiooni, rahastamise ja tegevuskava arendamist. Teine faas peaks läbi saama käesoleva aasta lõpuks, mil antakse täpsemalt teada, milline Neom saab olema. Teada on see, et 2030. aastaks loodetakse jõuda 1 miljoni elaniku ja 5 miljoni külastajani.

Kuigi plaanid, mida Aramco kavaseb IPOst saadud rahaga teha, on juba mingis osas paigas, ringleb IPO ümber siiski veel palju kriitikat, eriti mis puudutab Mohammad bin Salmani hinnangut ettevõtte turuväärtuse kohta. Kirjutatud on sellest, et kuna Saudi Araabia börs üksinda ei suuda nii suure ettevõtte aktsiaid noteerida, peab firma minema näiteks kas New Yorgi,  Tokyo või Londoni börsile. Juhul kui Aramco jõuab rahvusvahelistele börsidele, ei saa see enam osaleda tegevustes, mis mõjutavad globaalseid naftahindu. See on muutus firma ärimudelis, mis mängib olulist rolli ettevõtte väärtuses.

Lisaks arutatakse palju ka selle üle, kuidas mõjutab Aramcot naftatööstuse tulevik, mis ei tundu nii elektriautode kui ka teiste sarnaste kasvavate trendide tõttu kuigi kindel olevat. Ettevõtte tegevjuht Amin Nasser on öelnud, et negatiivsed ideed nafta tulevikust on naftatööstuse kuvandi kriisiolukorrani viinud ja see ohustab antud tööstuse võimet tarnida maailmale usaldusväärset ja taskukohast energiat.

Amini kohaselt Aramco taastuvenergia turule ei sisene, küll aga investeerib see tulevikus petrokemikaalidesse. Ettevõte plaanib osta näiteks 15 miljardi dollari eest 20%lise osaluse Indias asuvas maailma suurimas naftatöötlemistehases Reliance Industries Ltd. See toetab Aramco visiooni saada 2020. aastaks juhtivaks integreeritud energia ja kemikaalide firmaks ning eesmärki arendada enda rafineerimisvõrgustik 2030. aastaks selliseks, et see suudaks käsitleda rohkem kui 10 miljonit barrelit toornaftat päevas. Kui rafineerimisvõrgustiku täiustamine läheb plaanipäraselt, siis Aramcost võib ühtlasi saada üks suurimaid nafta tarbijaid maailmas.

Nüüd, kui peamised detailid Saudi Aramco mineviku, oleviku ja tuleviku osas on läbi vaadatud, tuleks enda pilgud suunata firma suurima aktsionäri ehk Saudi Araabia valitsuse poole, kes otsustab, millal naftahiiu IPO siis lõpuks toimub. Eelduste kohaselt jõuab Aramco börsile vahemikus 2020-2021.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon