Septembri populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Septembri populaarseimad aktsiad

Siim Näks

16.10.2019 08:20

iStockphoto

Kooliaasta esimese kuu jooksul tegid LHV kliendid enim tehinguid LHV märkimisõigustega ning Apple’i ja Olainfarmi aktsiatega. Edetabelisse sattus ka üks uus tulija.

Allikas: LHV

LHV märkimisõigused

Augusti lõpus toimunud erakorralisel aktsionäride koosolekul otsustati suurendada LHV Grupi aktsiakapitali 2,2 miljoni aktsia võrra uute lihtaktsiate väljalaskmise teel. Aktsiakapitali suurendati, et rahastada tehingut, mille käigus ostetakse Danske Pangalt eraisikute laenuportfell. Märkimisõiguseid said kõik olemasolevad LHV aktsionärid ning 1 õigus anti iga 12 aktsia kohta. Õigustega sai Balti turul kaubelda perioodil 11–23 september. Perioodi alguses avanesid õigused hinnatasemel 0,48 eurot õiguse kohta ning 23. septembri sulgemishind oli 0,54 eurot aktsia kohta.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu LHV Grupi tootlusega alates IPO-st siin.

Apple

September oli Apple’i (AAPL) aktsia jaoks tugeva tõusuga kuu. Läbi aastate on sügise algus olnud Apple’i jaoks nende suurürituse kuu, kus nad kuulutavad välja peatselt müügile tulevad tooted. Selle sügisene üritus toimus 10. septembril ning investorite ootusärevusest oli selleks hetkeks jõudnud aktsia kuu algusest kerkida 5%. Üritusele järgnenud päeva lõpuks kerkis aktsia veel üle 3%. Ürituse raames avalikustatud toodetest köitsid suuremat tähelepanu voogedastus platvorm Apple TV hinnaga 4,99 dollarit kuus (Disney TV hind 6,99 dollarit kuus ja Netflixi hind 12,99 dollarit kuus), uus iPad, uus Apple’i nutikell ning ettevõtte suurima müügiga toode – uus iPhone. Telefoni värskeimal mudelil on sama disain nagu eelneva kahe aasta omal, kuid nagu ikka on sellel mõnevõrra parem riistvara. Kuu teises pooles liikus ettevõtte aktsia mõningate kõikumistega külgsuunas ning lõpetas septembri hinnatasemel 223,97 dollarit. AAPL-i sulgemishind oli 14. oktoobril 235,87 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe (Forward P/E) 18,50.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu AAPL viimase viie aasta tootlusega siin.

Olainfarm

Lätis tegutseva ravimitootja Olainfarmi (OLF1R) juhtimises on jätkuvalt suured segadused, seoses pärijate vahelise tüliga, mis on kestnud 2017. aasta lõpust saadik, kui suri ettevõtte suuromanik Valerijs Maligins. Ettevõtte aktsiatega tehti Balti börsil septembris enim tehinguid kuu esimesel kauplemispäeval kuna augusti viimasel päeval teatas ettevõte börsile, et 2019. aasta esimese poolaasta käivet suudeti kasvatada aastases võrdluses 7% ning ka kasuminäitajad kasvasid oluliselt (EBITDA kasv 17%, puhaskasum 112%). Lisaks sellele avaldas ettevõte kuu keskel oma augusti müügitulemused, mis näitasid 14% kasvu. Olainfarmi sulgemishind oli 14. oktoobril 6,82 eurot.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu OLF1R viimase viie aasta tootlusega siin.

Tesla

Sarnaselt eelnevatele ettevõtetele oli ka elektriautosid tootva Tesla (TSLA) jaoks sügiskuu aktsiaturul roheline kuu. Nagu ka Tesla aktsiale omane, olid kuusisesed hinnakõikumised üpriski suured. Kuu alguses ei ilmunud Tesla kohta suuremaid uudiseid, kuid aktsia liikus stabiilselt üles poole kasvades ligi 5% 10. septembriks, mil ilmus uudis, kus analüüse teostava ettevõtte JMP Securities analüütik seadis Tesla aktsiale hinnasihiks 337 dollarit. Uudise peale tõusis järgmise päeva lõpuks elektriautode tootja aktsia 5%. Kuu teises pooles ehk 24. septembril tuli avalikuks, et Elon Musk oli teadlik 2016. aastal ettevõtet SolarCity ostes, et omandatav ettevõte on finantsraskustes. Päevaga kukkus Tesla aktsia ligi 8%.

Kuid kauaks hind madalale ei jäänud. Kaks päeva hiljem teatas Musk, et ettevõttel on lootust tarnida kvartaliga rekordilised 100 000 autot (eelneval kvartalil tarniti 95 200), mispeale aktsia tõusis 6% ja saavutas SolarCity raporti avalikustamisele eelnenud hinnataseme. Kuu viimastel päevadel enam ühtegi olulist hinnamuutust tekitavat uudist Tesla kohta ei tulnud. TSLA sulgemishind oli 14. oktoobril 256,96 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 61,92.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega siin.

Altria Group

Septembris esimest korda LHV klientide enimkaubeldud aktsiate esikümnesse sattunud Altria Group (MO) on üks maailma suurimaid tubaka ja sigarettide tootjaid ning müüjaid. Ettevõte asutati aastal 1985 ning selle endine nimi oli Philip Morris Companies (mitte ajada sassi 1847. aastal asutatud Philip Morris Internationaliga (PMI), mis eraldati Altria grupist 2008. aastal, et PMI-l oleksid vabamad käed tegutseda rahvusvahelistel turgudel). Ettevõttes töötab üle 8000 töötaja ning selle peakontor asub USAs Virginias. Ettevõttele kuulub kümneid üle maailma levinud tubakatoodete brände (sh Marlboro, L&M, Chesterfield). Eelmise aasta lõpus investeeris ka Altria 12,8 miljardit dollarit e-sigarette tootvasse ettevõttesse JUUL, saades ettevõttes selle eest 35% osaluse.

Augusti lõpus hakkasid levima jutud, et Altria Group ja Philip Morris International (PM) plaanivad taasühineda, mille tagajärjel moodustuks maailma suurim 200 miljardi dollarise turukapitalisatsiooniga tubakaettevõte. Septembris siiski teatasid ettevõtted, et ühinemine jääb erinevatel põhjustel ära, kuid edasi minnakse ühiselt uue IQOS seadme arendamisega. Tegemist on uut tüüpi e-sigaretiga, mis kuumutab tubakat madalama temperatuuriga, et ei tekiks kahjulikke kemikaale. Seadet hakati Ameerikas müüma oktoobri alguses. MO sulgemishind oli 14. oktoobril 42,72 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 9,49.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu MO viimase viie aasta tootlusega siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti septembris arvukalt tehinguid ka Tallinna Kaubamaja (kuine muutus: –1,1%), Microsofti (2,2%), Amazoni (–3,0%), Šiaulių bankase (2,1%) ning Tallinna Sadama (0,2%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Tallinna Kaubamaja, Microsoft, Amazon, Šiaulių bankas ning Tallinna Sadam (alates IPO-st).


Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon