Toidusektor on kriisidele hästi vastu pidanud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Toidusektor on kriisidele hästi vastu pidanud

Raido Tõnisson

29.05.2020 11:33

iStockphoto

Viimastel kuudel on olnud suureks katsumuseks leida ettevõtteid, millele koroonaviiruse pandeemia või tööpuuduse kasv ei ole negatiivset mõju avaldanud. Mõnevõrra lihtsam on aga panustada nendesse sektoritesse, millel on suur kasvupotentsiaal, kuid mis kaose tõttu aktsiaturgudel kauplevad allahindlusega. Üheks selliseks sektoriks on toiduainetööstus.

Kuigi toiduainetööstus ei kõla väga huvitava valdkonnana, kuhu investeerida, ületab kriiside ajal toidusektor oma tootlusega ülejäänud turgu. 2008. aasta kriisi ajal nägime, et muuhulgas ka mitmeid toiduettevõtteid koondav indeksfond Consumer Staples Select Sector SPDR (XLP) langes 31%, võrreldes USA suurettevõtteid koondava indeksfondi S&P 500 52% langusega. Alates 2020. aasta algusest on XLP langenud 8% võrreldes S&P 500 10% langusega. Kuigi vahe ei ole suur, kukkus S&P 500 märtsis sügavamasse auku kui XLP. S&P 500 ja XLP hinnad kukkusid märtsikuu šoki ajal vastavalt 34% ja 24%.

Inimeste suurematel kulutustel toidule, mis tulenevad vähenenud restoranide külastamise arvelt, tõstavad toiduainetööstuses tegutsevate ettevõtete käivet märkimisväärselt.  Siiski ei tohiks aktsiaid valida pimesi, kuna ka toidusektoris on ettevõtteid, kes ei ole suutnud kriisiga kohaneda või kelle finantsid ei ole nii stabiilsed kui alljärgnevatel.

B&G Foods, Inc. (BGS)

B&G Foods on kolmest väljatoodud toiduettevõttest vanim, mille valduses on üle 50 erineva kaubamärgi. B&G peamine tootevalik koosneb praegu külmutatud ja kauasäilivatest toitudest, mida müüakse nii USA, Kanada kui ka rahvusvahelistel turgudel.

B&G Foods on silmapaistev oma dividendi poolest, mida 30. märtsil maksti 0,475 dollarit aktsia kohta, tehes dividenditootluseks ligikaudu 8,2%. Kui eelmise finantskriisi ajal nägi dividend väikest kärbet, siis viimased 5 aastat on ettevõte järjest suutnud oma dividendi kasvatada keskmiselt 8% aastas. Lisaks kinnitas ettevõte 13. mail järgmise dividendimakse suuruses 0,475 dollarit aktsia kohta, mis makstakse investoritele välja 30. juulil.

Positiivne oli ka ettevõtte 5. mail avaldatud I kvartali aruanne, näidates 0,46 dollari suurust kasumit aktsia kohta, mis on 6% rohkem kui prognoositud ja 4,5% rohkem kui eelmise aasta I kvartalis. Käive tõusis 8,9% 450 miljoni dollarini ja puhastulu 67,3% 28 miljoni dollarini. Esimese kvartali lõpetas B&G Foods 127,1 miljoni dollari suuruse vaba raha hulgaga ja 796,3 miljoni dollari suuruse omakapitaliga. Pikaajalist võlga on ettevõttel ligi 1,9 miljardi dollari eest, mis mõnevõrra kasvas peamiselt uue kaubamärgi omandamise ja aktsiate tagasiostuprogrammi rahastamise tõttu.

Ettevõtte kõrgele dividendile tuleb siiski suhtuda ettevaatlikkusega, kuna dividendimakseteks kuluv osakaal vabast rahast on kõrge, ligi 70%.

BGS 28. mai sulgemishind oli 23,39 dollarit ja jooksev P/E suhtarv 17,34x.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu BGS viimase viie aasta tootlusega siin.

Mondelez International, Inc. (MDLZ)

Mondelez International, eelmisest veidi lühema tegevusajalooga, on USA valdusettevõte, mis pakub tooteid nii toidu kui ka joogivalikust. Ettevõte annab tööd ligi 80 tuhandele inimesele üle maailma. Eestlaste jaoks tuntuimad Mondelezi kaubamärgid on näiteks Belvita, Milka ja Toblerone.

Kuigi viimastel aastatel on Mondelezi müügitulu pigem paigal seisnud, on ärimarginaal pidevas tõusutrendis olnud, kasvades tänu kulude järjepidevale vähenemisele 2009. aasta 8%-lt ligi 14%-ni viimases kvartalis.

Pandeemia ajal inimeste suurenenud stressitaseme tõttu, mis pani neid rohkem ostma eelnimetatud  kaupu, nägi Mondelez I kvartalis oma põhituru, Põhja-Ameerika märkimisväärset tulude 15,1%-list kasvu. Kogutulud kasvasid 2,6% ning kasum aktsia kohta kasvas aastaga 6,2% 0,69 dollarini aktsia kohta, ületades analüütikute prognoosid.

Kuigi Mondelez pakub eelmisest madalamat, ligi 2,3% tootlusega dividendi, on ettevõte suutnud viimase viie aasta jooksul dividendi kasvatada keskmiselt 13,7% aastas. 13. mail kinnitati 0,285 dollari suurune dividend aktsia kohta, mis makstakse välja 14. juulil.

MDLZ 28. mai sulgemishind oli 51,41 dollarit ja P/E suhtarv 20,23x.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu MDLZ viimase viie aasta tootlusega siin.

Beyond Meat (BYND)

Beyond Meat on 2009. aastal asutatud USA taimsete lihaasendajate tootja, olles üks toidusektori kiiremaid kasvajaid. Selle aasta algusest on Beyond Meat’i tooted saadaval enamikus USA toidupoodides ja restoranides, aga ka mitmes Euroopa riigis.

Viimase kolme aasta jooksul on Beyond Meat näidanud igal majandusaastal üle 100%-list tulude kasvu. I kvartalis kasvas ettevõtte käive 141% 97 miljoni dollarini ning kasum aktsia kohta oli pea kolm korda suurem kui prognoositud ehk 0,03 dollarit. Järjest enam laiendab Beyond Meat oma müüki ka USAst välja poole, mida näitab rahvusvahelistelt turgudelt teenitud puhastulu 106% kasv 24,5 miljoni dollarini. Brutokasum kasvas 37,7 miljoni dollarini, mis on ligi 39% puhastulust, tulenedes peamiselt müügimahu suurenemisest ja tootmise efektiivsuse paranemisest. Ettevõtte vaba raha saldo oli I kvartali lõpu seisuga 246,4 miljonit dollarit 30,6 miljoni dollari suuruse võlakoorma juures.

Lisaks ettevõtte niigi kiirele kasvule teatas Beyond Meat aprilli lõpus partnerluslepingust Starbucksiga, tänu millele sisenes ettevõte hiiglaslikule Hiina turule. Juba pikemat aega katsetab ka McDonald’s Beyond Meat’i tooteid oma restoranides, mis tähendab veel üht potentsiaalset koostöölepingut.

BYND 28. mai sulgemishind oli 120,82 dollarit ja P/S suhtarv (aktsia hinna ja tulu suhe ühe aktsia kohta) 19,54x.


Allikas: Yahoo.Finance. Tutvu BYND viimase viie aasta tootlusega siin (alates IPO-st).

iShares STOXX Europe 600 Food & Beverage UCITS ETF (EXH3.DE)

iShares STOXX Europe 600 Food & Beverage UCITS ETF, mis jälgib STOXX Europe 600 Food & Beverage indeksit, on Eesti jaeinvestoritele kättesaadav toidusektorisse investeeriv fond.

Fondi kaks suurimat positsiooni on toidu- ja joogitööstuse konglomeraat Nestle SA ja alkohoolsete jookide tootja Diageo Plc. Need ettevõtted moodustavad kõikidest fondis olevatest ettevõtetest pea poole ehk 45%. Kõige rohkem, 33% ulatuses on esindatud Šveitsi ettevõtted, millele järgnevad Inglismaa, Prantsusmaa ja Belgia vastavalt 20%, 17% ja 8%-ga.

Fondi kulukuse määr on 0,46% ja fond kaupleb eurodes. Lisaks maksab ETF ka kord kvartalis dividende, mille tootlus arvestades 28. mai sulgemishinda 67,52 eurot, on 1,72%.

Igaühele midagi

Ülaltoodud näidete põhjal näeme, et toidusektoris on ettevõtteid nii dividendi armastavale investorile kui ka kasvuaktsiat jahtivale investorile. Beyond Meat on praegu toidutööstuses üks suurima kasvupotentsiaaliga ettevõte, kuid ka risk on võrreldes teistega oluliselt suurem. B&G Foods ja Mondelez International on vanemad, kindlama ajalooga ettevõtted ning nii suurt kasvu nende puhul enam oodata ei ole, meelitades investoreid pigem oma dividendimaksetega.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon