Kuidas möödus september LHV PIK kasutajatele? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas möödus september LHV PIK kasutajatele?

Raido Tõnisson

08.10.2021 06:52

LHV

1. septembril LHV pensioni investeerimiskontodele esimeste summade laekumisest on möödas rohkem kui kuu, mis tähendab, et saame PIK-ide arengust teha esimese kuukokkuvõtte. LHV-s on oktoobri alguse seisuga ligi 3000 klienti, kelle igakuine pensioni sissemakse laekub iseseisvaks investeerimiseks PIK-i. LHV turuosa selliste aktiivsete PIK-de osas on koguni 87% kõigist Eesti PIK-idest.


Allikas: LHV

Ülal olev tabel kajastab 15 suurimat positsiooni, mida LHV PIK-i kasutajad oma kontodele septembrikuu jooksul soetanud on. Kõige populaarsem positsioon on LHV Group, mille väärtus moodustab 4% kogu PIK kontode väärtusest. Ka teised Balti pangaaktsiad on tabelis kõrgel kohal, ehkki näitasid kuu jooksul üsna erisuguseid tootluseid. Kui LHV Group ja Šiaulių bankas suutsid oma eelnevalt tehtud kiiret tõusu mõnevõrra paremini säilitada, siis Coop Panga aktsia oli 22%-ga suurim langeja.

Balti aktsiainvesteeringutest võib veel esile tõsta tuntud dividendimaksjaid Tallinna Kaubamaja Grupp, Tallinna Sadam ja Tallink Grupp, ehkki viimane on oma väljamaksed investoritele peatanud vähemalt mitmeks aastaks. Kuigi pandeemiast tulenevad liikumispiirangud avaldavad viimasele kolmele rohkem mõju kui pankadele, on nende hinnaliikumine olnud siiski stabiilsem ja väiksema riskiga.

Välisväärtpaberite puhul on populaarseimad valikud laiapõhjalised indeksfondid iShares Core S&P 500 UCITS ETF, iShares NASDAQ-100® UCITS ETF ja Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, koondades endas vastavalt USA 500 suurimat ettevõtet, USA tehnoloogiaettevõtteid ja maailma suurimaid ettevõtteid. Üsna konservatiivsete valikute vahele on sattunud Ethereumi hinnaliikumist järgiv fond Ether Tracker Euro XBT PROVIDER, mis moodustab kogu PIK-i kontode väärtusest 2%. Koos Bitcoini hinnaliikumist järgiva fondiga moodustavad krüptovarad kokku 3%. Kuigi krüptovarade jaoks oli september üsna punane kuu, on palju arutletud nende kaitseefektist inflatsiooni vastu.

Lisaks on üksikaktsiatest populaarsed oma sektori eestvedajad ehk tehnoloogia puhul Apple ja Microsoft ning Tesla elektriautode ja rohepöörde valdkonnas. Kuid loomulikult ei puudu tabelist ka Ühendkuningriigis noteeritud eestlaste loodud finantstehnoloogia ettevõte Wise, mis PIK-i populaarseimate valikute osas oli septembris parima tootlusega aktsia.


Allikas: LHV

LHV PIK-ide väärtus oli 1. septembril rahana kokku 30,4 miljonit eurot, millest osa investeeriti esimeste päevadega. Aktiivsem varade ost septembrikuu teisel nädalal näitab, et suur osa PIK-i investoritest ootas börside langust, mis võimaldas väärtpabereid mõnevõrra odavamalt osta. Septembri lõpuks oli LHV PIK-i kasutajate kontol olevast rahast investeeritud rohkem kui pool, näidates, et suur hulk investoreid ootab kannatlikult suuremat börside langust.


Allikas: LHV

Võrreldes kõikide LHV PIK-ide tootlust pensionifondide koondindeksiga septembris, langesid PIK-ide väärtused rohkem kui pensionifondide puhul. Langus tulenes kõikide peamiste börsiindeksite langusest, ehkki suurima panuse andis Coop Panga järsk langus septembri alguses. Kuigi aktsiaindeksitesse on olenevalt fondist vähemal või rohkemal määral investeeritud ka pensionifondid, on enamik neist investeerinud ka võlakirjadesse, mis päästiski septembris mõnevõrra suurema languse eest.

Kokkuvõttes võib öelda, et PIK-i investorite esimesed tehingud sattusid viimaste kuude kõrgeimate börsi hinnatasemetega samasse hetke.

Teisalt saab PIK-is investor investeerida vastavalt oma riskitaluvusele ja tootlusootusele ning paljude jaoks võib pensionifondide strateegia liiga konservatiivseks jääda. Septembri liikumised näitasid selgelt seda suuremat riski PIK portfellides, mis paraku turu languse olukorras realiseerus negatiivse tootlusena. Kõrge riski puhul tulebki muidugi leppida ka oluliselt suurema portfelli väärtuse kõikumisega ning turgude taastumise korral võib PIK-i investorite riskiisu teiselt poolt kajastuda suuremates tootlusnumbrites.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon