10 viga, millest alustava investorina hoiduda - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

10 viga, millest alustava investorina hoiduda

Sander Pikkel

18.10.2021 16:14

Mõne nädala jooksul oleme toonud sinuni 100 soovitust, mida võiksid alustava investorina teada, tähele panna või meelde jätta hea informatsiooni allikana. Soovitusi jäävad meeldetuletusena lõpetama levinumad vead, mis siiski paratamatult investeerimisega alustajat kimbutada võivad ning millest sul seetõttu igati hoiduda tasub.

1. Puudulik kodutöö

Börsil kehtib samuti vanasõna „üheksa korda mõõda, üks kord lõika“. Nii tuleb ka investoril enne investeerimisotsuse tegemist asjad selgeks teha. Uue emissiooni korral tuleb lugeda prospekti ja juba börsil oleva ettevõtte kohta tema viimaseid aruandeid. Nagu Tallinna Börsi juht Kaarel Ots on öelnud, peaks aktsia ostu eelne analüüs olema vähemalt sama mahukas kui enne uue külmkapi ostmist.

2. Kasutad turuhinnaga orderit

Turuhinnaga orderi puhul ütled sa turule: „Andke aktsiaid, mind hind ei huvita“. Madala likviidsuse puhul võib see tähendada, et ostad olulisemalt kallimalt kui viimane tehinguhind.

3. Ei suuda algsest plaanist kinni pidada

Olukord börsil võib muutuda üsna kiiresti ja üldse mitte ettevõttest tingitud põhjustel. Näiteks võib mõni suurem investor ettevõttest väljuda, et saadud raha mujal kasutada. See võib tuua kaasa kiire hinnalanguse, millel pole ettevõtte tulevikuväljavaadetega eriti pistmist.

4. Investeerisid raha, mida sa ei saanud kaotada

Lühiajaliste hindade kõikumise tõttu ei ole börsile mõtet investeerida raha, mida viie aasta jooksul vaja läheb. Pikaajaliselt on trend siiski ülespoole ja nii peaks suhtuma ka investeeringusse. Lühiajaliselt võivad ettevõtte hinda mõjutada tegurid, mis pole kuidagi investori kontrolli all. Pikaajaliselt leiavad investorid siiski hästi juhitud ja eduka ettevõte üles, ning see väljendub ka aktsiahinnas.

5. Keskendud minevikutootlusele

Aktsia varasema tootluse üle on investoril vähe kontrolli, kuid sellele kiputakse keskenduma kõige enam. Nii kipub suurim ostuhuvi tekkima kui aktsiad on pikalt tõusnud. Meedia võimendab seda veelgi, mis toob kaasa positiivse tagasiside silmuse, mis omakorda meelitab turule uusi investoreid, kes hindu veelgi kõrgemaks ostavad. Meedia võimendab seda veelgi, mis toob kaasa positiivse tagasiside silmuse...

6. Satud väärtuslõksu

Sarnaselt eelmisele punktile võib algaja sattuda väärtuslõksu, kui tema valikukriteeriumiks on ainult mineviku põhjal arvutatud suhtarvud. Näiteks võib eelmise majandusaasta eest makstud dividend anda kõrge dividendimäära kui aktsia hind on kukkunud. Siinkohal peaks investor jälgima, kas äkki on ettevõtte käive ja kasum surve all, ning tulevikus väljamakstav dividend seetõttu väiksem.

7. Võtsid laenu, et telefonis pakutud investeerimisvõimalusest kinni haarata

Eestlaste jõukuse kasvades on sagenenud juhtumite arv, mille puhul võõrad inimesed pakuvad telefonis kiiret võimalust rikastuda. Siinkohal tuleks lähtuda talupojatarkusest ja küsida, et miks pakkuda kuldmune munevat hane teisele? Hoia petturitest eemale!

8. Liigne enesekindlus

Meile on justkui sisse kodeeritud, et hindame enda võimeid üle. Turgudel ei ole see teisiti. Kui analüüsida keskmiste investorite tootlusi turgudel, siis turgu ajastada proovivate investorite tootlused on mitmeid kordi kehvemad kui pikaajalistel investoritel.

9. Emotsionaalsus

Börse liigutavad peamiselt hirm ja ahnus. Nii võimenduvad juba niigi kõrgele tõusnud hinnad just tõusutsükli lõpus ja müüakse aktsiad, kui masendus on kõige suurem. Ratsionaalne investor peaks just käituma vastupidi. Ostma siis, kui ülejäänud turuosalised on masendunud ja lubavad enam mitte kunagi aktsiaid osta, ning müüma, kui tutvusringkonnas investeerimiskauged inimesed järsku kõik korraga aktsiatest rääkima hakkavad.

10. Teiste soovituste kuulamine

Igaüks peab ise oma otsuse tegema. Gurusid on tore jälgida, aga kunagi ei või teada, mis ajahorisondiga nad oma otsuseid teinud on. Kindlasti ei tohiks kedagi pimesi jälgida ja oma otsused tuleb ikkagi iseseisvalt teha.

---

Et sind investeerimismaailma saabumise puhul tervitada ja sulle toeks olla, oleme jaganud kasulikke soovitusi, mida alustava investorina võiksid arvesse võtta. Vaata ka:

10 asja, mida peab teadma alustav investor
10 allikat, kust investeerimiseks kasulikku infot saada
10 märki, mida investeerimisel ettevõtte kohta vaadata
10 käitumuslikku viga, mis su portfellile ankruks on
10 raamatut, mida investeerimise kohta lugeda
10 sammu, mis enne IPO-l osalemist läbi teha
10 investeerimismüüti, mis tekitavad eksiarvamusi
10 näpunäidet, kuidas börsil reeglite järgi kaubelda
10 filmi, mis aitavad mõista investeerimismaailma

 

 




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon