LHV PIK-i kasutajad säilitasid novembris portfelli väärtuse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV PIK-i kasutajad säilitasid novembris portfelli väärtuse

Raido Tõnisson

06.12.2021 08:53

LHV

Kui globaalsed aktsiaturud investoritele novembris just suuri emotsioone ei tekitanud, siis oktoobris Balti börsile tulnud Enefit Greeni võidukäigu jätkumine kuni novembri keskpaigani aitas PIK-i kasutajatel kuu kokkuvõttes oma portfelli säilitada, ehkki võrreldes pensionifondide koondindeksiga edumaa mõnevõrra vähenes. Teiselt poolt jätkasid PIK-i kasutajad aktiivselt investeerimist, vähendades vaba raha osakaalu portfellis ja kasutades ära mõningasest langusest tingitud ostukohti nii Balti kui ka välisaktsiate puhul.

Allikas: LHV

Vaadates PIK-i kasutajate populaarsemaid investeeringuid, ei ole üldine pilt võrreldes oktoobri lõpuga oluliselt muutunud. Kaks suurimat positsiooni on jätkuvalt Enefit Green ja LHV Group, mis on küll eelneva kuuga võrreldes kohad vahetanud, kuid moodustavad endiselt suure osa ehk vastavalt 8% ja 7% kõikidest PIK-il tehtud investeeringute koguväärtusest. Koos teiste kodubörsi aktsiatega moodustab Balti aktsiate osakaal tehtud investeeringutest ligi 30%. Kui välja arvata Enefit Green, domineeris novembris Balti börsil enamasti punane värv.

Välisväärtpaberitest on suurima turuväärtusega endiselt USA suurettevõtteid koondav iShares Core S&P 500 UCITS ETF, mis küll kuu kokkuvõttes taganes 1% võrra, kuid mille suuremast langusest päästis Apple oma 11,5% tõusuga. Nimelt teatas ettevõte novembri keskpaigas, et kiirendab oma isejuhtiva auto arendamise ajakava, lootes esimeste autode turule toomisega alustada juba nelja aasta pärast. Osaliselt Apple’i uudise ja ka kõrgeks tõusnud valuatsiooni tõttu lõpetas Tesla novembrikuu negatiivse tootlusega, kuigi selle koht tabelis tõusis võrreldes oktoobriga ühe võrra.

Krüptovarades oli november küllaltki erisugune, väljendudes kahe suurima krüptoraha negatiivse korrelatsioonina Ethereumi ja Bitcoini vahel. Alates septembrikuu algusest on kolme kuu kokkuvõttes tootlusnumbrid siiski üsna sarnased ehk Ethereumi puhul 18% ja Bitcoini puhul 17%.

LHV PIK-id alustasid 1. septembril investeerimist kokku 30,4 miljoni euroga, millest esimese kuu lõpu seisuga oli investeeritud 55%, oktoobri lõpu seisuga 68% ning novembri seisuga 73% rahast. Sealjuures vaba raha ja väärtpabereid on PIK-i kasutajatel praeguse seisuga kokku 31,8 miljoni euro ulatuses.


Allikas: LHV

Kolme kuu kokkuvõttes on LHV PIK-ide ja pensionifondide kaalutud keskmine tootlus jätkuvalt suhteliselt sarnane ehk vastavalt 4,5% ja 4,1%, hoolimata sellest, et november ja eriti selle lõpp ei ole aktsiaturgudele kuigi soodne olnud.


Allikad: LHV, Pensionikeskus

Alates septembri algusest, kui PIK-i kaudu investeerimise võimalus avanes, on investoritele nende suurematest positsioonidest kõige rohkem tootlust toonud Tesla, Ethereum ning Balti aktsiatest Enefit Green, samas kui teised Balti aktsiad on pärast suvist tõusu liikunud külgsuunaliselt. Sealjuures kogu Balti indeks odavnes 3 kuuga 5%, võrreldes SXR8 marginaalse 1% tootlusega.


Allikas: NasdaqBaltic, Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon