LHV toob klientideni kaks uut krüptoinstrumenti - Krüptovarad - Uudised - LHV finantsportaal

LHV toob klientideni kaks uut krüptoinstrumenti

Raido Tõnisson

30.12.2021 12:52

iStockphoto

Täna lisandus LHV krüptovarade kauplemissüsteemi kaks uut krüptoinstrumenti, laiapõhjalisem avalik plokiahelaplatvorm Cardano ja NFT-põhine plokiahela videomäng Axie Infinity. Need kaks täiendust viivad LHV kaudu ostmiseks-müümiseks saadaolevate krüptovarade koguarvu kümneni, mis kindlasti ei ole veel lõplik arv.

Cardano (ADA)

Turuväärtuselt kuuendal kohal olev krüptovara Cardano on laiapõhjaline plokiahelaplatvorm, mille eesmärk on pakkuda teistele plokiahelapõhistele rakendustele paremat koostalitlusvõimet, skaleeritavust ja parandada jätkusuutklikkust. Cardanot nimetatakse Bitcoini ja Ethereumi järel ka kui kolmanda põlvkonna platvormiks, millest esimese puhul valmistab endiselt muret tehingu töötlemise aeg ja suur energiakulu, samas kui teise põlvkonna märksõnaks oli nutileping. Kolmanda põlvkonna märksõnaks on aga Proof-of-Stake, mis esindab jätkusuutlikkust ja keskkonnasõbralikkust. On isegi arvatud, et Cardano võib kunagi hakata täielikult asendama Ethereumit, ehkki ka sellel on oma nõrgad küljed.

Sarnaselt Ethereumile võimaldab ka Cardano platvorm luua nutilepinguid, kuid põhilise erinevusena on see kõrvaldanud eelmiste põlvkondade krüptorahasid puudutavad kitsaskohad, toonud veelgi rohkem võimalusi erinevate rakenduste loomiseks ning saavutanud seeläbi oma konkurentsieelist Bitcoini ja Ethereumi ees.

Uue põlvkonna platvormina on Cardano ühtlasi ka esimene, mis on arendatud teadusuuringutest lähtuvast põhimõttest. Platvormi on alates selle loomisest 2017. aastal vedanud valdkonna juhtiv meeskond tipparendajatest ja akadeemilistest ekspertidest plokiahela ja krüptograafia valdkonnas. Cardano loomise üks aluspõhimõtetest on olnud turvalisus, mistõttu on see kirjutatud paremat funktsionaalsust võimaldavas programmeerimiskeeles Haskell.

Huvitava faktina tuleneb Cardano tokeni ADA nimetus maailmas esimese programmeerijana tuntud Ada Lovelancest. Platvormi enda nimi aga Gerolamo Cardanost, kes oli üks mõjukamaid matemaatikuid renessansiajastul.

Nagu eelnevalt mainitud, põhineb Cardano protokoll Proof-of-Stake’il, mis tähendab Cardanode kaevandamisel tunduvalt madalamat energiakulu võrreldes Proof-of-Workiga (Bitcoin, Ethereum, Litecoin), samuti puudub kaevandamiseks vajadus võimsa ja kuluka eritehnika järele.

Cardano selle aasta kiireim hinnatõus pärineb augustikuust, kui platvorm andis esmakordselt teada uuendusest „Alonzo“, mis viidi lõplikult ellu 12. septembril 2021. Uuendus tõi platvormile nutilepingute funktsionaalsuse ning see on ühtlasi ka üks Cardano platvormi suuremaid uuendusi viimasel ajal. Cardano hind tõusis seepeale järgneva kuu jooksul ligi 116%. Praegu on kaupleb Cardano 1,23 dollari juures, andes 33,3 ringluses oleva Cardano turuväärtuseks 41,4 miljardit dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance

Cardano arenguga kursis olemiseks peab platvorm oma veebilehel teekaarti ehk kokkuvõtet Cardano uuendustega seotud arengutest viimase nädala seisuga. Arendusvaldkonnad on jagatud viite erinevasse kategooriasse, ehkki iga kategooria arendamine toimub selle vastutava meeskonna poolt paralleelselt.

Axie Infinity (AXS)

Plokiahelapõhine veebimäng Axie Infinity on Ethereumi tehnoloogiale ehitatud platvorm, mille arendamisel on lähtutud palju tuntust kogunud Pokemoni ja Tamagotchi videomänguseeriatest. Axie Infinity idee seisneb Axie plokiahelas olevate tokenipõhiste tegelaskujude „kasvatamises“, mida saab teha mängus lahingute võitmise eest teenitud tokeneid kasutades või müües tegelaskujusid teistele mängijatele platvormist eraldiseisva NFT turu kaudu. Tegelaskujud on tuntud ühtse koondnimetuse „Axie“ all, mis on kui unikaalne NFT (non-fungible token) ning millest igaühel on erinevad omadused ja tugevused.

Vastavalt Axie tugevustele ja omadustele kujuneb ka selle väärtus, mis odavamate puhul jääb tavavaluutas arvestatuna 200 dollari juurde. Kõige kallima müüdud Axie NFT hind ulatub aga 369 Ethereumini, mis müüdi 2021. aasta juulis enam kui 800 tuhande dollari eest. Kuigi platvorm on arendatud Ethereumile, saab Axie NFT-de eest tasumiseks kasutada ka AXS tokeneid. Lisaks annab tokenite omamine hääleõiguse, mis võimaldab kaasa rääkida mängu edasistes arenguküsimustes ning võimaluse saada osa mängusisesest boonussüsteemist. Seega on AXS tokeni väärtus ja platvormi kasv omavahel tihedalt seotud. Ühe tokeni väärtus ulatub praegu 95,51 dollarini, mis tähendab 5,8 miljardi dollari suurust turuväärtust.


Allikas: Yahoo.Finance

Tõenäoliselt on Axie Infinity märkimisväärne tõus osaliselt tingitud sellest, et NFT-de vastu on üha rohkem huvi hakanud tundma ka investorid ja kauplejad ning plokiahelapõhine videomäng on hea vahend, et seda tüüpi instrumendist paremini aru saada. Lisaks peegeldab Axie Infinity edu selle platvormi tulu ja populaarse kasv kasutajate seas.


Allikas: tokenterminal

Ülaltoodud graafik kujutab plokiahelapõhiste rakenduste kogutulu platvormide lõikes viimase poole aasta jooksul, näidates Axie Infinityt kui kõige rohkem tulu teeninud platvormina. Kokku on mängu 600 tuhat kasutajat viimase 180 päeva jooksul teinud mängusiseseid tehinguid 1,2 miljardi dollari ulatudes. Võrdluseks, tuntud USA videomänguettevõtte Activision Blizzardi loodud Candy Crushi mängust teenitud tulu ulatus 2020. aastal samuti 1,2 miljardi dollarini, kuid sellel oli 273 miljonit kasutajat. Suur tulu ühe mängija kohta tuleneb sellest, et mängu alustamiseks peab kasutaja ostma vähemalt kolm Axiet, mille koguhind võib ulatuda tuhande dollarini. Tihtipeale teenivad kasutajad mängus edasi jõudes selle tulu tagasi ja enamgi veel, teenides seeläbi tulu ka platvormile.

Koos tuludega on plahvatuslikult kasvanud ka mängijate arv, mida lisaks üldise huvi kasvule on toetanud mängu looja ja iduettevõtte Sky Mavise otsus hakata korraldama e-spordiüritusi nimega Axie Esports 2021, eesmärgiga koguda platvormile rahvusvahelist tuntust.

Kokkuvõttes ühendab Axie Infinity kaks kiiresti kasvavat valdkonda: plokiahela tehnoloogia ja videomängud, mille kombinatsioon peaks veelgi võimendama platvormi edasist arengut.

Axie Infinity tokenite maksimaalne pakkumine ulatub 270 miljonini, millest detsembrikuu seisuga oli ringluses 60,9 miljonit. Krüptorahadega seotud teavet pakkuva Binance Researchi avaldatud väljalaskegraafiku alusel jõuab ringluses olevate tokenite arv 100%ni aastaks 2026.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud krüptovarasid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, krüptovarade turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda.
Artiklis kajastatud krüptovarade ajalooliste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon