Nokia majandustulemuste eel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Nokia majandustulemuste eel

Erko Rebane

28.01.2010 09:17

Nokial on kvartalitulemusi avaldades saanud kombeks üllatada investoreid nii meeldivate kui ka ebameeldivate sõnumitega, mis on viimastel kordadel muutnud aktsionärid äärmiselt närviliseks. 28. jaanuaril võtab mobiiltelefonide tootja kokku lõppenud aasta viimase neljandiku. Kas tasuks turvavöö taas kinnitada?  

Vaadates korraks tagasi teise ja kolmanda kvartali tulemustele, joonistub välja võrdlemisi sarnane muster, kus esimese hooga haaratakse kinni kasumi- ja/või käibenumbri paranemisest ning aktsia ostetakse kergesse plussi. Seejärel liigub turu tähelepanu täiendavatele kommentaaridele (teises kvartalis näiteks juhtkonna tagasihoidlik aastalõpu prognoos ning kolmandas neljandikus NSN varade allahindamine), mille tulemusel müügiorderite osakaal suureneb ning päev lõpetatakse üle 10%lise langusega.

Nokia aktsia Helsingi börsil

  Allikas: Bloomberg

Ettenägematud tagasilöögid ja oodatust madalamad prognoosid panevad paratamatult aluse negatiivsele sentimentile ning loovad ettekujutuse, et tooteportfelli täiendamise ja kasutajaliidese täiustamise progress jääb Nokial kasvava konkurentsi tingimustes ebapiisavaks. Lohutust polnud võimalik otsida ka detsembris korraldatud Capital Markets Day ürituselt, mille raames avalikustati finantseesmärgid käesolevaks aastaks. Muuhulgas leidis Nokia, et vaatamata globaalse mobiiltelefonide müügi prognoositavale 10%lisele kasvule pole ettevõte suuteline tänavu oma turuosa võrreldes 2009. aastaga suurendama.

Ehkki midagi sellist olid investorid üldplaanis ka oodanud, ilmestab väärtpaberi jätkuv nõrkus (neljas kvartal lõppes kokkuvõttes -11%lise langusega) turuosaliste skepsist väljakäidud eesmärke lõpuni realiseerida. Vahest ollakse liiga tugevalt kinni Nokia senises soorituses ja alahinnatakse turuolukorra kiire muutumise võimalikkust, nii nagu leiab näiteks Citigroup? Või ollakse pigem realistlikud ning lähtutakse iPhone’i kasvavast kättesaadavusest ja madalama hinnatasemega Android seadmete suurenevast menust, mis Nokia väljavaadet raskelt rõhuvad?

Selgust otsitakse neljanda kvartali majandustulemustest, mis tulevad avaldamisele 28. jaanuaril kell 13.00. Konsensus ootab lõppenud kvartali müügitulude mahuks 11.2 miljardit eurot (+14% võrreldes Q3) ja aktsia kohta teenitavaks kasumiks 0.19 eurot (+0.02 EUR võrreldes Q3). Kolme kuuga võis Nokia müüa 119 miljonit telefoni ning saavutada seadmete ja teenuste üksuses12.7%lise ärikasumimarginaali.

Võrdlemisi positiivset sentimenti tulemuste osas võib aga rikkuda järjekordne varade mahakirjutamine. Kui eelmise kvartali numbreid raporteerides ehmatas Nokia ligi 0.9 miljardi euro suuruse mahakirjutamisega Nokia Siemens Networksi varades, siis seekord on Deutsche Bank tõstnud tehnoloogiasektori  2010.a ülevaates esile riski, et Soome ettevõte võib vabalt seista silmitsi vajadusega korrigeerida ka Navteqi varade väärtust.

Nokia avalikustas Navteqi ülevõtmise 2007.a oktoobris, makstes digitaalsete kaartide valmistaja eest 5.4 miljardit eurot, millest goodwill (immateriaalse vara eeldatav väärtus, mis aitab tulevikus firma käivet kasvatada ning materiaalseid varasid suurendada) moodustas ca 3.7 miljardit eurot. Varade väärtuse korrigeerimise vajadust toob esile Navteqi konkurendi, TeleAtlase ülevõtmine TomTomi poolt. Eelmise aasta veebruaris oli TomTom sunnitud maha kandma 1.05 miljardit eurot TeleAtlase immateriaalsetest varadest, esindades 55% goodwill’st, mida TomTom pärast ülevõtmist kapitaliseeris. 

Navigeerimise funktsionaalsus on kujunenud nutifonide oluliseks  põhiomaduseks, mida üha suurem arv mobiiltelefonitootjaid on edaspidi valmis oma klientidele pakkuma ilma rahata. Läinud aasta lõpus avalikustas Android operatsioonisüsteemiga seadmele mõeldud tasuta navigeerimiserakenduse Google ning eelmisel nädalal otsustas samaga vastata Nokia, kelle Ovi kaupluses saadavad GPS-kaardid on mõeldud nii sõidukite kui ka jalakäijate juhendamiseks. 

Ehkki Navteqi väärtuse mahakirjutamise potentsiaalset mastaapi on raske mõõta, kuna puudub selgus Nokia eelduste osas hinnangu andmisel, viitab kolmanda kvartali raporti kommentaar võimalusele, et seda võidi neljandas kvartalis osaliselt võis täies mahus siiski teha:

„Nokia has once again concluded that a reasonably possible change of 1% in the valuation assumptions for long-term growth rate and pre-tax discount rate would give rise to an impairment loss for NAVTEQ. Nokia continues to evaluate the financial performance and future strategies of NAVTEQ as well as market and economic conditions to assess the recoverability of NAVTEQ’s carrying amount. Nokia will conduct its annual goodwill impairment testing in the fourth quarter 2009.“ 

Nokia kvartaalsed majandustulemused ja ootused (non-IFRS):

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon