Investorid lahkuvad arenguriikidest - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investorid lahkuvad arenguriikidest

Mikk Taras

01.02.2010 11:19

Tallinna börsi uue aasta ralli taustal on paljudele märkamata jäänud optimismi vähenemine suurematel arenguriikide aktsiaturgudel. Arenguriikidele suunanäitajaks olevad BRIC riikide börsid on kukkunud viimaste nädalatega rohkem kui 10% võrra, kuna poliitikud on tasapisi lõpetamas majanduskasvu toetavaid meetmeid. 

Goldman Sachsi ökonomisti Jim O’Neilli poolt kasutusele võetud BRIC (Brazil, Russia, India, China) riikide majandused peaks 2032. aastaks kasvama suuremaks praegu domineerivatest G7 majandustest. BRICi tõusu ja G7 rolli vähenemist näitavad ka antud riikide aktsiaturud – kui nt S&P500 indeks lõpetas kümnendi kokkuvõttes kukkumisega, siis Shanghai börs on viimase kümnendiga kahekordistunud.

Sellel aastal on BRIC riikide aktsiaturud üllatanud jaanuaris paljusid korrektsiooniga. Graafikuid vaadates on pilt muutunud koledaks eelkõige Hiina ja Brasiilia aktsiaturgudel, kuid kõik BRIC-i börsid on vähemalt 10% allapoole liikunud.

Hiina aktsiaturgude käekäiku kajastav börsil kaubeldav fond iShares Trust FTSE/Xinhua China 25 Index (sümbol: FXI) on kukkunud tipust ca 18% allapoole. FXI on korraliku käibega ainsana BRIC riikide börsil kaubeldavate fondide seas langenud allapoole 200. päeva libisevast keskmisest, mida paljud pikaajalised investorid kasutavad trendi jälgimiseks.

FXI

Hiina börsidele on müügisurvet tekitanud inflatsiooni hoogustumine, pankadele kehtestatud kohustusliku reservimäära tõstmine, müügimakse kinnisvarale ja poliitikute hoiatused protsükliliste fiskaalpoliitikate lõpetamise kohta. Viimases kvartalis kasvas Hiina SKP 10.7% ja protsükliliste poliitikate lõpetamise korral on Hiinal raskusi sellise kasvutempo säilitamisega.

Brasiilia aktsiate liikumist jälgiv börsil kaubeldav fond iShares MSCI Brazil Index (sümbol: EWZ) on eelmise aasta lõpus tehtud tippudest 20% allapoole liikunud. EWZ on vajunud allapoole alates märtsist tekkinud tõusutrendist ja viimaste kuude graafik sarnaneb tüüpilisele head and shoulders mustrile.

EWZ

Brasiilia majandus sõltub suuresti toorainete hindadest, kuna riik on nafta, metallide ja põllumajandussaaduste eksportija. Toorainete hinnad ei ole suutnud uuel aastal rallit jätkata, kuna investorid ei ole kindlad, milline saab 2010. aastal globaalne majanduskasv olema. Suur osa toorainete nõudluse kasvust tuleb näiteks Hiinast, kus poliitikud on otsustanud hakata majandust jahutama, mis on omakorda tagasilöök toorainete nõudluse kasvule.

India aktsiate liikumist jälgiv börsil kaubeldav fond PowerShares India (sümbol: PIN) on sattunud jaanuarikuu viimaste nädalatega samuti müügisurve alla. PIN on kukkunud tipust 11% ja langes eelmisel nädalal juuli põhjadest formuleerunud trendijoonest allapoole.

PIN

BRIC riikide börsil kaubeldavatest fondidest on siiani kõige väiksem olnud korrektsioon Market Vectors Russia (sümbol: RSX) indeksis, mis on kukkunud natuke üle 10%-i.

RSX

Venemaa börs on suuresti sõltuvuses nafta hinnast, mis tegi kokkuvõttes jaanuaris esimest korda viimase kuue kuu jooksul languse. Nafta hinnale avaldab survet nõudluse aeglane taastumine lääneriikides, varude suurenemine ja USA dollari kallinemine. Samas pakub Venemaa börsile tuge valuatsioon, mis on võrreldes teiste arenenud riikidega jätkuvalt odavam. Konsensus ootab 2010. aastal Venemaa ettevõtetele 36% kasumikasvu aktsia kohta, mistõttu kauplevad Venemaa aktsiad 8.4x hinna ja prognoositava kasumi suhtarvu juures (vs arenevate turgude 2010. a P/E 12.8x):

12. kuu ettevaatav P/E

EPFR Globali andmetel müüsid BRIC riikidesse investeerivad fondid esimest korda alates septembrist eelmisel nädalal rohkem aktsiaid kui ostsid. Arenevate riikide suhtes on optimismi vähendanud ka mitmed analüütikud. Näiteks soovitas JPMorgan eelmisel nädalal vähendada optimismi arenenud riikide aktsiaturgude suhtes selle aasta esimeses pooles, kuna ilmselt hakkavad mitmed riigi lähikuudel intressimäärasid tõstma. Nädalavahetusel hoiatas Davosis George Soros, et Hiina majandus on ülekuumenenud ja poliitikud peavad seda jahutama. Raha väljumine arenenud riikide aktsiaturgudel näitab, et investorid on monetaar- ja fiskaalpoliitikate suunamuutuste suhtes tundlikud ja optimism BRICi tõusu suhtes on uuel aastal tagasilöögi saanud. 

Mikk Taras

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon