Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

17.10.2012 08:55

Dreamstime

Keskpangad on lõdva rahapoliitika kaudu taotlenud ühe eesmärgina seda, et investorid ja majapidamised muutuksid taas riskilembeseks ning eelistaksid raha deposiidi asemel investeerida muudesse varaklassidesse. See seletab, miks USA ettevõtetele oodatakse kolmandas kvartalis kasumi langust esimest korda alates 2009. aastast, kuid börsiindeksid ise liiguvad mitme aasta kõrgeimate tasemete juures.

Veel juulis prognoositi S&P 500 ettevõtete kolmanda kvartali kokkuliidetud aktsiakasumi kasvu 1,9% võrra, ent Aasia regiooni majandusliku aktiivsuse langus eesotsas Hiinaga, eurotsooni võitlus võlakriisiga ja Ühendriikide tööturu kesine paranemine on muutnud analüütikud viimaste kuude möödudes veidi pessimistlikumaks, kui nüüd prognoositakse hoopis aktsiakasumi -2,7% langust võrreldes mullusega. Kui nõnda ka läheb, murduks 11 kvartalit järjest kasvanud kasumite jada. Käibe kasvuks prognoositaks S&P Capital IQ andmetel 1,3%.

Samal ajal on aga allolevalt jooniselt näha, kuidas S&P 500 indeks on alates juulist kerkinud 5%, mis on tulenenud kasumikordaja arvelt (PE 13,65x vs 13,0x juuli alguses).

S&P 500 indeks (valge) ja jooksva kalendriaasta kasumiootuse põhine PE (oranž). Allikas: Bloomberg

Arvukatelt ettevõtetelt oleme kuulnud tänaseks kolmanda kvartali kasumihoiatusi, mis on aidanud analüütikute ootused realistlikumaks muuta, ent vaadates edasi neljandasse kvartalisse ning järgmisesse aastasse, siis seal jagub endiselt kärpimise ruumi. Näiteks neljanda kvartali S&P 500 ettevõtete aastaseks kasumi kasvuks prognoositakse ca10%, mis on küll märksa konservatiivsem kolme kuu tagusest ootusest (14%), kuid eeldab sellegipoolest tõsist makromajanduse paranemist.

S&P 500 ettevõtete koondaktsiakasumi (ülemine joonis) ja koondmüügitulu (alumine joonis) aastapõhine muutus. Allikas: Morgan Stanley

Nii nagu varasematelgi kordadel, on nüüdki kõige kriitilisem see, mida kõnelevad firmad järgnevate nädalate jooksul oma neljanda kvartali ja 2013.a ootuste kohta. Siiani on investorid lähtunud sellest, mida ise soovitakse kuulda, ent kui tegevjuhtide kommentaarid jäävad tuleviku osas domineerivalt pessimistlikuks võib see aidata investoritel kergitada roosasid prille.

Allolevas tabelis olen ära toonud olulisemad ettevõtted, kes käesoleval nädalal kavatsevad avalikustada oma äsja lõppenud kvartali majandustulemused.

Varasemad ülevaated:

Vahendame 2012a suve põnevat tulemuste hooaega I
Vahendame 2012a suve põnevat tulemuste hooaega II
Vahendame 2012a suve põnevat tulemuste hooaega III

Vahendame 2012a kevade põnevat tulemuste hooaega I
Vahendame 2012a kevade põnevat tulemuste hooaega II
Vahendame 2012a kevade põnevat tulemuste hooaega III

Talve põnevaim aeg 2012: vahendame tulemuste hooaega I
Talve põnevaim aeg 2012: vahendame tulemuste hooaega II
Talve põnevaim aeg 2012: vahendame tulemuste hooaega III
Talve põnevaim aeg 2012: vahendame tulemuste hooaega IV

Sügise põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I
Sügise põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega II
Sügise põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega III

Suve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I
Suve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega II
Suve põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega III

Kevade põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega I
Kevade põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega II
Kevade põnevaim aeg 2011: vahendame tulemuste hooaega III




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon