Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

19.04.2013 13:40

Dreamstime

Suurem osa inimestest kipub erinevates olukordades jääma optimistlikumaks, kui seda tegelikult peegeldab reaalsus. See pole kindlasti mitte halb nähtus, kuna osutub elus edasiviivaks jõuks, kuid samal ajal võib see viia riskide alahindamiseni. Analüütikute kasumiootused on üks valdkond, kus see ikka ja jälle välja paistab.

Avapauk ettevõtete esimese kvartali majandustulemuste avaldamise maratonile  on juba antud ning lähinädalatel võetakse ettevõtted ükshaaval terasemalt jälgimise alla. Pikka aega on loodetud, et Euroopa suudab tõusta taas tuhast, avades firmade jaoks tee nõudluse taastumisele, kuid neid ootusi on tegelik olukord sundinud järjest edasi lükkama. Ühendriikides prognoositakse märksa jõulisemat majandusaktiivsust, ent sealgi pole lõpuni selge, millist mõju hakkab omama valitsuse eelarvekulutuste vähendamine.

Esimese kvartali aktsiakasumi ootused on sellega seoses allapoole tulnud ja lati ületamine ettevõtete jaoks lihtsamaks muudetud. Kui mullu oktoobris oli S&P 500 indeksisse kuuluvate ettevõtete aktsiapõhise kasumi esimese kvartali aastane kasvuootus ca 8% juures, siis tänaseks on see muutunud nullilähedaseks ning näiteks Factseti konsensus prognoosib isegi -0,6% langust.

Signaali liiga kõrgetest ootustest on andnud firmade kasumihoiatused, kui 110st hoiatusest on olnud 86 negatiivsed ja 24 positiivsed. Protsentuaalselt teeb see pettumuse valmistavate ettevõtete osakaaluks 78%, mis on kõrgem kui viie aasta keskmine 61%. S&P 500 ettevõtete esimese kvartali müügitulu kasvuks prognoositakse Factseti andmetel YoY 0,5%, pisut vähem kui aasta alguses oodatud 0,9%.

Kuigi tahame maailma näha roosamates toonides kui see tegelikult on, siis harilikult ei kaota me lootust ka siis kui tulemus tagasihoidlikumaks osutub. „Küll järgmine kord läheb paremini,“ jääb lohutav fraas pärast seda tihti kõlama. Teeme korrektuuri oma ootustes, mida lähemale jõuab sündmus ja selgemaks saab tõenäosus, ent see ei too meid nö tagasi maa peale ja sunni edaspidi hindama oma võimeid realistlikumalt, vaid kipume olema edasi optimistid.

Isegi kui aasta esimene pool peakski oodatust pehmemaks osutuma nii globaalse majanduse kui ettevõtete tulemuste kontekstis, siis pea igalt poolt kõlab  vastu prognoos, et aasta teises pooles oodatakse aktiivsuse kasvu. Ja nii nagu pole USA aktsiaturud viimasel ajal väga hoolinud nõrgemast makrost, ei pruugi eriti kõigutada ka firmade kvartaalsed numbrid, kui need peaksid pettumuse valmistama, kuna arvestatakse tugevama teise poolaastaga.

Seda peegeldab S&P 500 ettevõtete 2013.a kolmanda kvartali 10% ja neljanda kvartali ca 16% aastapõhine kasumikasvu prognoos. Seega hoolimata lõppenud kvartali ootuste vähendamisest, näitab 12 kuu ettevaatav kasumiootus endiselt tõusujoont (joonisel oranž), küll mitte nõnda kiiret nagu aktsiaturud, kergitades P/E suhtarvu tänaseks 13,8 peale. Iseenesest pole see väga kõrge näitaja, kuid hirmutav võib olla kasumiootustes olev õhk, mille väljalaskmine muudaks USA aktsiaturu hetkega kallimaks kui see tegelikult välja paistab.

Piltlikult öeldes on kummi juba mõnda aega venitatud, kuid lõputult see edasi kesta ei saa ja lähikvartalid võiksid näidata, kas majanduskeskkond kujuneb selliseks nagu oodatakse ja ettevõtete kasumikasv aitab pinget leevendada või saavad investorid ühel hetkel valusamalt vastu näppe.

S&P 500 indeks (valge), indeksisse kuuluvate firmade 12 kuu aktsiakasumi prognoos (oranž) ja 12 kuu ettevaataval aktsiakasumil põhinev P/E (lilla).






Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon